danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« : Luty 12, 2009, 11:33:10 » |
|
Kochani mam w posiadaniu nasionka tej rośliny nic nie znalazłam o niej więc proszę o rade,jak przygotować te nasionka przed włożeniem do ziem  ? czy na moczyć? lub ... poradźcie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 12:33:34 » |
|
Ja przed wysiewem moczyłam je w letniej wodzie przez noc i ładnie wschodziły  Musisz też wiedzieć że rącznik jest trujący więc musisz go trzymać z dala od zasięgu dzieci i zwierząt. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 13:01:45 » |
|
a po ilu dniach, lub miesiącach kiełkują, i do jakiej ziemi wysiać, czy lepiej nakryć foliowa torebka i do ciepła? bo tak chce zrobić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 15:22:09 » |
|
I jest to bardzo duża roślina. Mam nadzieję, że masz ogródek.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 16:24:06 » |
|
Nie taka duża chyba, dorasta do 2 metrów  Ja również chcę to w tym roku wysiać, dotychczas podziwiałam tę roślinę przez płot u sąsiadów:) Przyłączam się więc do pytania Danki 
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2009, 10:39:57 » |
|
I jest to bardzo duża roślina. Mam nadzieję, że masz ogródek.
Oczywiście że mam ogródek a wręcz ogród ma to za zadanie zwabić moje krety i nornice do swoich korzeni , a po zjedzeniu zwierzęta umierają a mamy tu tych kretów i nornic masę wiec postanowiłam zawalczyć, choć krety pod ochroną ale co z nimi zrobić jak mi ogródek ryją?posadzę w rogach działki i nic mi juz cyba nie poryją ? mam taką nadzieję jak mi coś z tego wyrośnie? a nasionka namoczyłam przez noc w letniej wodzie na kaloryferze żeby woda się nie studziła,niektóre popękały myślę ze to dobrze? albo się mylę i mam zamiar je dzisiaj do ziemi włożyć i nakryć folią spożywczą i czekam co z tego będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2009, 14:24:45 » |
|
To ci nic nie da  rącznik wydziela specyficzny zapach więc nornica ich nie ruszy, a kret żywi się wyłącznie owadami więc nawet w stronę rącznika nie zerknie.Polecałabym ci na gryzonie,ślimaki itp zwabić jeże do ogrodu ,a na krety ponoć skuteczne jest to :http://www.allegro.pl/item552312137_kret_trawnik_krety_skuteczny_odstraszacz_solarny.html ewentualnie wkop takie pułapki http://www.allegro.pl/item545064531_bros_pulapka_na_krety_z_sygnalizatorem.html i żywe krety wupuszczaj daleko od domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2009, 15:29:21 » |
|
To ci nic nie da  rącznik wydziela specyficzny zapach więc nornica ich nie ruszy, a kret żywi się wyłącznie owadami więc nawet w stronę rącznika nie zerknie.Polecałabym ci na gryzonie,ślimaki itp zwabić jeże do ogrodu ,a na krety ponoć skuteczne jest to :http://www.allegro.pl/item552312137_kret_trawnik_krety_skuteczny_odstraszacz_solarny.html ewentualnie wkop takie pułapki http://www.allegro.pl/item545064531_bros_pulapka_na_krety_z_sygnalizatorem.html i żywe krety wupuszczaj daleko od domu. na opakowaniu tej rośliny pisało ze zwabia do siebie szkodniki i one to podgryzają i później umierają ,do końca nie wiem jak to jest z tą roślinką, a co do tego urządzenia to właśnie sąsiad dwa domy dalej ma to urządzenie i przepędza wszystko do mnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2009, 13:34:43 » |
|
Dlatego sobie tez spraw takie i przepędzisz je dalej  nie ma sensu truć zwierząt jesli możesz je wykurzyć bez szkody dla obu stron.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2009, 11:58:53 » |
|
Z 6 nasion wykiełkowały 3 ,jedno zgniło,i 2 w ogóle nie wybiły nic, a nic chyba zasuszone są, twarde jak kamień.Ok ale nie o tym chciała pisać, mam pytanie moje rycynuski maja już po 10-15 centymetrów trzymam jej już w osobnych pojemniczkach po serkach i jeszcze je nakrywam folią. czy jest to jeszcze konieczne? maja już po 2 listki i wychodzą kolejne malutkie .Dodam do wiadomości innych ,że nasionka moczyłam w letniej wodzie,te mocno napęczniały ,włożyła do zwykłej uniwersalnej ziemi i tak po paru dniach wykiełkowały,nadmienię od razu że warto je sadzić do większych pojemników np. po dużej śmietanie gdyż mają strasznie dużo korzeni i nie trzeba będzie ich tak przesadzać często jak ja to robie.Polecam tego rycynus świetnie kiełkuje i widać że będzie to naprawdę duża roślina.  Post dołączony: Luty 26, 2009, 14:20:19
Nie taka duża chyba, dorasta do 2 metrów  Ja również chcę to w tym roku wysiać, dotychczas podziwiałam tę roślinę przez płot u sąsiadów:) Przyłączam się więc do pytania Danki  Mi wykiełkowały po około 6 dniach ,teraz mają juz 2 listki i nastepne dwa wychodzą i sa naprawde duze około 10-15 cm,łatwe w wykiełkowaniu i w pielegnacji ,jak do tej pory nie miałam z nimi problemu. Post dołączony: Luty 27, 2009, 11:35:08
 moje rycynusy maja dopiero 2 tyg a jakie juz duże 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2009, 09:02:06 » |
|
Halo nikt tu nie zagląda moje rycynusy maja już 4 listki i dwa następne dochodzą  , czy mogę już je odkryć całkowicie?  Bo mam je tak włożone w takie butelki plastikowe po napojach i je wietrze co dzienni a na noc zakrywa tymi butelkami.wiec jak w ogóle zrezygnować z osłonek? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2009, 09:25:17 » |
|
Danusiu,koniecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*sab*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 05, 2009, 09:27:21 » |
|
To samo pisałam...tylko przerwało mi połączenie...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sabina 
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 05, 2009, 17:00:17 » |
|
Moje rączniki w ubiegłym roku miały ponad 2 m wysokości, a jesienią tak grube łodygi, że trzeba było użyć piły. Tak więc radzę zarezerwować duużo miejsca! 
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 05, 2009, 19:17:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2009, 19:17:49 » |
|
U mnie za płotem rośnie cały gąszcz rącznikowy, czy ktoś zapisuje się na nasionka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 05, 2009, 22:05:56 » |
|
Moje wyglądały tak pod koniec lutego ,teraz mają już około 4 -6 listków ,nie wiem  czy nadają się już do wysyłki?  mogę się podzielić z kimś np.za jakąś szczapkę hoy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 06, 2009, 07:16:46 » |
|
Urszula, bez problemu kupisz nasionka w każdym ogrodniczym (jest odmiana zielonolistna i o liściach bordowo-brązowych). Na wysiew jestest jeszcze czas III-IV. Nasiona koniecznie namoczyć, i do oddzielych doniczek, tak jak pokazuje Danka. Kiełkują bardzo szybko, a do połowy maja będą akurat do wysadzenia do ziemi.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 06, 2009, 09:17:30 » |
|
Urszula, bez problemu kupisz nasionka w każdym ogrodniczym (jest odmiana zielonolistna i o liściach bordowo-brązowych). Na wysiew jestest jeszcze czas III-IV. Nasiona koniecznie namoczyć, i do oddzielych doniczek, tak jak pokazuje Danka. Kiełkują bardzo szybko, a do połowy maja będą akurat do wysadzenia do ziemi.
Ulu jeśli zdecydujesz się na wysiane rycynusa to naprawdę polecam ci je od razu posiać do takich dużych kubków po jogurtach ,bo one szybko rosną i maja bardzo dużo korzeni sama się zdziwiłam i nie będziesz musiała ich co chwile przesadzać tak jak ja to robiłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 06, 2009, 11:21:39 » |
|
Ok, dzięki Danka, pewnie tak zrobię tylko najpierw muszę znaleść nasionka gdzieś w pobliżu mnie, bo większe zakupy na allegro póki co nie wchodzą w gre a zakup samego rącznika jest nieopłacalnty  Chyba że Ty, quillamaru dorzucisz mi rącznika do papryki?  Przy okazji, wyslij ma adres na PW żebym mogła Ci wysłać te nasionka co chciałaś. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2009, 19:20:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 27, 2009, 10:11:06 » |
|
No i jak pisałam tak też zrobiłam, tylko później niż miałam zamiar, ale rącznik wysiany, niemal od razu wyszedł spod ziemi  super 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 27, 2009, 10:28:50 » |
|
Ciesze sie bardzo, ze nasionka juz doszly. Jesli ktokolwiek chcialby jeszcze jakies raczniki, to wybieram sie do Polski w kwietniu, prosze skladac zamowienia.
PS. To jest odmiana o bordowych lisciach i czerwonych owockach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 29, 2009, 11:18:02 » |
|
Mmmm, super. Bo taką włąśnie chciałam mieć.  ) Ta roślina rośnie w ekspresowym wręcz tempie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiab
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 29, 2009, 11:58:58 » |
|
Mam prośbę do HalinyS - czy mogłabyś zamieścić wiecej zdjęć swoich rączników? Bardzo zaciekawiło mnie dołączone przez Ciebie zdjęcie. Chciałabym zrobić tymczasowy "żywopłot" właśnie z rączników, żeby choć troszkę osłonić ogród od świata. Rączniki wysiałam i rosną w pojemniczkach w namiocie foliowym. Wysiałam około 40 nasion jakieś 30 wykiełkowało. Nie wiem tylko jak je teraz wysadzić do ogródka- w jakich odległościach i jaki będzie efekt końcowy. A na Twoim zdjęciu widać je posadzone wzdłuż ogrodzenia. Jeśli miałabyś jeszcze inne zdjęcia byłabym bardzo wdzięczna Pozdrawiam, Gosia B
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 29, 2009, 18:25:41 » |
|
Proszę bardzo http://img253.imageshack.us/gal.php?g=kasztanowce2.jpgśmiało można sadzić co 80 cm - 1 m. U mnie ziemia w tym miejscu jest dość wilgotna, bo za płotem jest rów melioracyjny (latem oczywiście suchy). Po ubiegłej jesieni mówiłam racznikom - już nigdy więcej, ale oczywiście nie wytrzymałam i mam sadzonki w doniczkach.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 29, 2009, 19:11:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 29, 2009, 19:58:39 » |
|
ooo a moje ciągle na parapecie w domku? chyba swoje w takim razie wyniose tez na powietrze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 29, 2009, 20:08:22 » |
|
Jak uważasz, ja tak ogólnie to wystawiłam je w południe na zewnętrzny południowy parapet, żeby sprawdzić jak zareaguje na świeże powietrze (tak jak sadzonki papryki, golden eggs itp) Ale że wiał b. silny wiatr to mi je zmiotło z parapetu i spadły na dół. Tak więc jak je ustawiłam pod płotkiem (mam od od strony mini ogródek, sadzonki stoją przy samym płotku, osłonięte od ostrego słońca), tak już tam zostały, ani razu nie zabierałam rącznika do domu z powrotem. Jedną sadzonkę mam w pracy na parapecie, tamta jest większa od tych które na dworze, ale wciąż jasno-zielona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|