Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 21:16:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Frezje  (Przeczytany 23359 razy)
pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #210 : Luty 17, 2008, 11:39:11 »

Doniczki mają wysokość 15cm i średnicę 19 cm.
Sadzę cebulki w ten sposób, że samiutki czubek lekko widać, ale posadzę część głębiej zobaczę, które szybciej wzejdą.
Zostawiam też część doniczek z ziemią o temp 160C na południowej stronie na parapecie w kotłowni i o temp 110C na parapecie w suterynach od południowej strony z ciekawości gdzie szybciej zainicjują wzrost cebulki.

Sadzę dziś Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #211 : Luty 17, 2008, 12:52:08 »

Tu  nie chodzi o to żeby jak najszybciej wyrosły, bo w tedy nie zakwitną. Chodzi o to że roślinka musi mieć czas na rozwój, natura sama już to tak poukładała. Może wyrosną Ci szybciej i będą miały piękne liście ale mogą wcale nie zakwitnąć. Z roślinkami nie wolno się śpieszyć to nie ferma drobiowa  Very Happy Smile.

Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha.

Johann Wolfgang von Goethe
pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #212 : Luty 17, 2008, 19:11:40 »

Ja tylko stosuje się do rad tego forum, a to była jedna z nich i uważam, że słuszna:

"Pomieścić się pomieszczą. Tyle tylko. że będziesz musiała częściej zasilać bardziej rozpuszczonym nawozem bo rośliny nie mają swojej strefy do pobierania składników. Te zalecenia są dobre kiedy sadzisz w kwietniu wprost do gruntu/bywają przymrozki/ ale w doniczkach powinnaś tylko wcisnąć cebulę do ziemi, tak by wystawał koniuszek.
Wschody w twoim przypadku mogą być o tydzień dłuższe."

przykro mi ale nie pamiętam czyj to był post, więc autora/autorkę przepraszam

Mam jeszcze takie pytania:

1. jak mocno ubijacie glebę w doniczce. Czy zostawiacie bardzo przepuszczalną (czyli luźno wrzucona z worka) czy ubijacie z lekka ręką?

2. Zauważyłem, że rżnica między temp powietrza a gleby wynosi 50 C, więc jeśli gleba ma 15 to w pomieszczeniu jest 20o C czy ma to jakieś znaczenie?

3. Czy od cebulek podlewacie zwykła kranówą, czy odstaną ewentualnie z nawozem jakim uniwersalny, czy to dopiero jak frezje puszczą liście?
kamnat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #213 : Luty 18, 2008, 08:07:20 »

Wielkie dzięki fox.

Wyniosłam moje frezje na korytarz. Tam jest około 18stopni. Nie ma słońca, w ogóle mało światła ale to chyba lepsze niż upały Smile

Pozdrawiam
Mika
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #214 : Luty 18, 2008, 22:32:09 »

Pyteko ja lekko ubiłam ziemię ale nie za bardzo. Co do podlewania to raz w tygodniu podlewam nawozem uniwersalnym a w pozostałe dni zwykłą, zimną kranówką (pozwala dodatkowo obniżyć temp. podłoża). Dobrym sposobem na obniżenie temp. podłoża jest wysypanie trocinami powierzchni ziemi. Temperatury mają największe znaczenie. Specjalistą od frezji jest tu Fox ja dopiero się uczę Smile

Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha.

Johann Wolfgang von Goethe
pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #215 : Luty 19, 2008, 09:34:02 »

Ale Fox nie odpowiada, więc łapię się kogo mogę.

Obniżasz temperaturę? tzn do jakiej? Bo ja ją podwyższam. Nie podlewam nawozem, bo nie chce pędzić cebulek

Część 2 wątku
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,5840.0.html
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: