melisanna
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 09, 2006, 10:12:27 » |
|
... zamarzyło mi się kiedyś hodować frezje i postanowiłam to marzenie zrealizować.. ale prawdę mówiąc nie wiem od czego zacząć np. czy frezje można hodować w warunkach domowych? Jako, że nie wiem nic, każda rada będzie cenna. 
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2006, 14:10:00 » |
|
Sama tych roślin w domu nie uprawiałam. Robię to na działce. Postępuję jak z wszystkimi cebulowymi, których cebule nie zimują w gruncie. Nie napisałaś czy chcesz uprawiać z bulw czy z nasion. Jeśli wysiejesz nasiona teraz to zbiór kwiatów do wazonu od listopada. Jest to sposób by mieć ładne kwiatki zimą. Tylko będziesz je musiała trzymać na słonecznym parapecie, bo frezja kocha świało. Jeśli chcesz mieć kwiaty szybciej to daj obok dość szeroką doniczkę nasadź cebul i postaw w miarę zimnym pokoju. Bo do wzrostu frezji najlepsze są temperatury do 20 stopni i dużo światła. Przy wyższych temperaturach zacznie się zasychanie pąków. Nie piszę o wpływie zbyt niskich temperatur bo w domu praktycznie nie występują. Podlewaj umiarkowanie. Kiedy pojawią się pędy możesz odrobinę zwiększyć intensywność podlewania. Teraz co do ziemi. Jeśli nie masz możliwości przygotowania we własnym zakresie to kup coś z renomowanych firm. Na opakowaniu powinno być jasno napisane czy zawiera nawozy i ile. Od tego zależy, kiedy zaczniesz dokarmiać rośliny. Przy dokarmianiu lepsze będą nawozy w płynie bo frezja nie lubi zasolenia. To tak z grubsza na początek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2006, 14:28:35 » |
|
akurat mam cebule, czyli posadzić je w doniczce i ustawić w chłodnym\zaciemnionym miejscu-na jaki czas, czy jak będzie coś wypuszczać to mam ustawić w nasłonacznionym oknie, tak?
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2006, 15:23:31 » |
|
Możesz od razu postawić na parapecie, chyba, że będzie tam za ciepło. Przecież nad cebulami jest conajmniej 4 cm ziemi. Jeśli chcesz mieć ładne kwiatostany to w doniczce o 15 cm średnicy nie możesz posadzić więcej jak 5 cebul. Wysokość doniczki musi mieć około 20 cm. Frezja korzeni się dość głęboko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2006, 06:44:20 » |
|
Dziękuję za informacje  (może coś z tego wyrośnie  )
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2006, 07:21:11 » |
|
Jak będziesz miała jakieś pytania to pisz jesteśmy do dyspozycji. Pisać możesz nie tylko kiedy masz problem ale także, aby podzielić się spostrzeżeniami lub uwagami na temat tego co inni piszą. Potraktuj nas jak klub ludzi o podobnych zainteresowaniach, a nie przychodnię, do której idzie się tylko wtedy gdy ma się problem. A tak na boku zaopatrz się w jakąś estetyczną podpórkę do której będziesz podwiązywała pędy kwiatowe, bo mają tendencję do pokładania się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2006, 09:46:38 » |
|
oczywiście...postaram się 'dołożyć swoje pięć groszy' 
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2006, 08:58:10 » |
|
moje frezje mają już ok.30cm, nie wiedziałam o tym, że one aż tak się rozrastają - z jednej cebulki nawypuszczało trzy rośliny. Pędy kwiatowe jeszcze nie widoczne...nawet nie ma żadnych oznak. Chwilowo nie posiadam aparatu, ale jak coś się zmieni to umieszczę zdjątka 
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2006, 10:00:49 » |
|
Witam . Wsadziłam kiedyś frezje- 40 cebulek. Zakwitlo mizernie 10 a na drugi rok już żadna. Od tamtej pory kupuję sobie kilka ciętych bo uwielbiam ich zapach. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2006, 12:44:00 » |
|
Nie dochodziłaś nigdy dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 15, 2006, 13:38:35 » |
|
Była za twarda ziemia, za mała doniczka i za mało uwagi . 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 15, 2006, 14:24:41 » |
|
gagatek100 ja na razie takiej hodowli nie planuję...na początek (domowa uprawa) zakupiłam 10 cebulek - wszystkie powschodziły, ale gdy posadziłam na głębokość 3-4cm co pewien czas rozgrzebywałam ziemię i nic - żadnego kiełka - dopiero jak wybyłam je na wierzch, wsadziłam z powrotem, ale już płycej tak aby tylko je zakryło na gł.1-1.5cm i dopiero wtedy zaczęły wschodzić. 40 cebul, ale chyba nie do jednej doniczki? ja wsadziłam po 5 do jednej.
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 15, 2006, 14:52:03 » |
|
Nie do jednej! Po kilka do jednej. Wsadzone były jakieś 3 cm pod ziemią i dziwnie póżniej cebulki narosły "piętrowo" . Teraz wiem że lepiej by było wsadzić do ogródka i na jesieni wykopać. Ale nie chce mi się bawić w takie przekopywanie. Wystarczy że mam sporo dalii i pienne róże. Z resztą mam dużo larw chrząszcza majowego i niezależnie czy cebulka jest w doniczce czy nie to i tak ginie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 15, 2006, 17:33:12 » |
|
A jak duży masz ogródek przeznaczony na kwiaty. Czy po pracy w gospodarstwie masz jeszcze ochotę na grzebanie w ziemi. Bo przecież można sobie poradzić z larwami chrząszcza. Ja osobiście długo cebulowych wogóle nie lubiłam, uważałam, że za dużo z nimi roboty i na ogródku po przekwitnięciu źle wyglądają. Ale chcac mieć wcześnie kwiaty przeprosiłam się z nimi i nauczyłam radzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 15, 2006, 21:58:47 » |
|
Ogródek jest mały. Po pracy w różach dobrze jest mieć jakąś roślinną odskocznię. Lubię sadzić nowe roślinki. Lubie cebulowe ale nie mam już takich które trzeba wykopywać. W polu to co innego bo jest np 40 tysięcy róż i wszystko sobie rośnie. A w ogródku mam czasami pojedyncze okazy wykopane zza płotu w krzakach u sąsiada. Miło się patrzy jak nowe rośliny odwdzięczają mi się za uwagę im poświęconą. Z larwami jest trochę ciężko sobie poradzić . Mam dosyć wrażliwe rośliny a opryski i te które wstrzela się w ziemię mogą uszkodzić rośliny. Mama też mi się dziwi że mi się chce coś tam robić. Czasem się zdarza że jak przychodzimy do domu na obiad to zamiast go zjeść i ddpocząć to ja idę skosić trawę. Dziwne bo praca w ogródku choć męcząca to przyjemna. Ja z moimi robalami i ogromem kretów żyję w symbiozie. Sadzę tylko to co nie zostanie pożarte. Sadzę tylko tam gdzie kret nie ma korytarza. Walka z tymi stworzeniami jest u mnie niemożliwa bo za płotem sąsiad urządził sobie "dżunglę" z dzikich róż(około kilometra długości i 4 metry szerokości - mam wszystkie podziemne robactwa i nadziemną zwierzynę w tym lisy , bażanty, sarny, zające a niedługo może przyjdą muflony i Bóg sam wie co jeszcze.)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 16, 2006, 06:26:01 » |
|
Sąsiad zrobił sobie ekologiczny płot i zapomniał, że ekologia też ma dwie strony. A dla ciebie symbioza to rzeczywiście jedyne wyjście. Mieszczuchy też widzą tylko jedną stronę(przez chwilę ja też) "możesz podpatrywać np. lisa skradającego się do kurnika sąsiada, albo polującego na bażanta."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 20, 2006, 18:10:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 20, 2006, 21:13:51 » |
|
Pewnie ze bedzie, wyjda piekne kwiaty, tylko podepzyj pedy bo maja tedecje do lamania sie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 21, 2006, 17:02:41 » |
|
Najlepiej kup małą kratkę wstaw do doniczek i przywiąż pędy kwiatowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 21, 2006, 17:33:21 » |
|
Najlepiej kup małą kratkę wstaw do doniczek i przywiąż pędy kwiatowe. nawet dobry pomysł!
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
PannaMinCzin
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 29, 2006, 17:18:12 » |
|
pojawiły się pierwsze pąki u frezji Melisanna, a ile czasu minęło od wsadzenia bulw do tych pierwszych pąków? Czy frezje szybko puszczaja listki no i co za tym idzie paki z kwiatkami? Ja dopiero dzisiaj wsadziłam bulwy do ziemi i już nie mogę się doczekać kiedy coś w ogóle się pojawi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 30, 2006, 06:16:02 » |
|
Ja wsadziłam 2 tygodnie temu i liście mają około 10 cm długości. Stoją od tygodnia na balkonie(dużo światła i dość chłodno) przez to są krępe i nie wyciągają się. Jak cebulki nie były zbytnio przesuszone liście puszczą za 3-4 dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PannaMinCzin
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 30, 2006, 10:30:58 » |
|
Czytałam we wcześniejszych postach że powinny mieć sporo miejsca, ja wsadziłam 12 cebulek w skrzynke o długości 80 cm, co prawda nie wszystkie w jednej lini, no ale może dadza rade sie pomieścić. Na opakowaniu było napisane aby sadzić je na głebokość ok 5 cm, ale czytałam, że ktoś z forumowiczów je odkopywał i sadził na mniejszą głebokość. Ale poczekamy, zobaczymy jeżeli po tygodniu nic sie nie pokaże to będziemy dalej kombinować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 30, 2006, 10:47:48 » |
|
Pomieścić się pomieszczą. Tyle tylko. że będziesz musiała częściej zasilać bardziej rozpuszczonym nawozem bo rośliny nie mają swojej strefy do pobierania składników. Te zalecenia są dobre kiedy sadzisz w kwietniu wprost do gruntu/bywają przymrozki/ ale w doniczkach powinnaś tylko wcisnąc cebulę do ziemi, tak by wsystawał koniuszek. Wschody w twoim przypadku mogą być o tydzień dłuższe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 02, 2006, 16:53:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 02, 2006, 17:44:13 » |
|
Gratulacje! Masz pachnący parapet. A ja pochwalę się paroma impreskami z ogródka. [/img][/URL] 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 03, 2006, 08:19:54 » |
|
nie sądziłam, że frezje w domowych warunkach aż tak ładnie wzrosną i tak okazale zakwitną  a uprawa wcale nie jest trudna... Zoe, ładne masz te prymulki  moje są w kolorze fioletowym
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 03, 2006, 12:16:51 » |
|
Pochwal się swoim ogródkiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 11, 2006, 09:38:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 11, 2006, 15:06:15 » |
|
Będziesz musiąła kłącza konwali trzymać w ryzach. Zawsze około sierpnia wyciąc tą część liści i kłączy która łączy się z prymulkami. Jeśli bedziesz żałować to porozłażą się wszędzie i wówczas dopiero będzie problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|