luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 24, 2009, 12:18:36 » |
|
A co do kreta... Ja też miałem z tym krętem problemy posadziłem taką roślinkę koło domu i kret znikł  Jak masz dalej problemy z kretami mogę ci wysłać nasionka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 24, 2009, 13:26:32 » |
|
Luki, co to za roślinka?
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 24, 2009, 13:56:47 » |
|
hmmmm i tu jest problem nie wiem jak się nazywa ale wkleję zdjęcie  Post dołączony: Maj 24, 2009, 13:57:27
Chyba to jest wilczomlecz ale pewien nie jestem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 27, 2009, 11:26:07 » |
|
A co tam krety, tak wyglądają świerki! <table style="width:auto;"><tr><td>  </td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Od Mój ogród.</td></tr></table> <table style="width:auto;"><tr><td>  </td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Od Mój ogród.</td></tr></table>
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 27, 2009, 13:58:41 » |
|
Śliczne co to za gatunek??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 27, 2009, 14:37:30 » |
|
Witam wszystkich. Czyżby to była odmiana Acrocona. Czerwone szyszki na końcach pędów. Halinko Twój ogród zwalił mnie z nóg. Sama go zaprojektowałaś. A to wrzosowisko cudne, marzę o takim. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 28, 2009, 07:33:13 » |
|
Czerwone szyszki na końcach pędów mają tylko 2 świerki, wśród wielu innych i przebarwiły się w tym roku po raz pierwszy. Munka dzięki za podpowiedź, tak rzeczywiście wyglądają szyszki na Acroconie. Ogród może nie projektuję, ale wymyślam sobie różne zakątki sama i sama je realizuję. Wrzosowiska polecam, bo to mało pracochłonne rabaty, pod korą i przed posadzeniem iglaków i wrzosów kładę agrowłókninę, nie ma problemu chwastów. Aktualnie jestem na etapie zakładania 2 nowych rabatek, pod starą śliwką i obok altanki z mini oczkiem wodnym:  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 28, 2009, 07:45:33 » |
|
Bardzo ładne wrzosowisko...reszta także. Myślę że pokażesz nam nowe rabatki. Czekam z niecierpliwością. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 28, 2009, 08:49:22 » |
|
Powiedz mi Halinko czy ta agrowłóknina nie rwie Ci się, przez zimę nie ucierpiała. Ja w tym roku położyłam po raz pierwszy w jednym miejscu czarną folię. Ona nie przepuszcza chwastów ale też i wody. Nie wiem czy dobrze zrobiłam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 29, 2009, 06:04:03 » |
|
Używam agrowłókniny takiej grubej (czarna z wyrysowana taką kratką), nie ma mowy ażeby się przerwała jest bardzo wytrzymała, no i najważniejsze ona przepuszcza wodę. Wycinam otwory na krzewinki i zasypuję korą. Na takiej włókninie mam 3 wrzosowiska i zagon truskawek. Sprawdza się znakomicie. Folia na pewno nie!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 08:35:33 wysłane przez Krystal »
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
verre
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 29, 2009, 07:29:56 » |
|
Pięknie, bardzo pięknie. Polecam szachownice do kompletu  Cebulki nie są drogie a szybko się mnożą 
|
|
|
|
|
|
Sokołów Podlaski Amarylis Anturium Palmy Rosiczki
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 09, 2009, 08:59:58 » |
|
Halinko, gdzie się podziewasz.  Co słychać u Twoich roślinek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 10, 2009, 06:17:09 » |
|
Wszystko wysadzone, ale najpierw - zimne noce (wiadomo Białystok), a w piątek gradobicie! 10 cm białych kulek na ziemi. Wszystkie roślinki z dużymi liśćmi podziurawione jak sitka. Szczególnie dostały canny, dalie, hortensje, a nawet szałwie. Mam tylko nadzieję, że przeżyją. Stokrotki zbierają się dopiero do kwitnienia. A szachownice miałam posadzone pierwszego roku, ale gdzieś sobie poszły. Napewno dosadzę. Wkleję zdjęcia jak tylko się polepszy stan roślinek. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 15, 2009, 13:59:56 » |
|
Mam nadzieję, że roślinki po gradobiciu się wykaraskają.  A dalie miały już pąki kwiatowe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|