HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 08, 2009, 15:17:10 » |
|
Działkę mam czwarty rok. Została urządzona na kawałku zachwaszczonej łąki, ma 1500 m i jest oddalona od miasta 13 km. Włożyłam w tą ziemię bardzo dużo pracy, ale wiem, że było warto. W tej chwili jest to dla mnie "bardzo ważne miejsce na ziemi". Pozdrawiam i zapraszam. http://picasaweb.google.pl/hs79494/MJOgrD?feat=directlink
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2009, 15:23:23 » |
|
Halinko - działeczka piękna, widać, że dużo pracy włożyłaś w założenie ogrodu, a także pracę przy roślinach. Podziwiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2009, 17:38:27 » |
|
Odbyłam bardzo miły spacer i w czasie i w przestrzeni. Piękną masz działkę  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 20:36:20 » |
|
Z przyjemnością pospacerowałam po takiej pięknej działeczce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2009, 00:30:15 » |
|
Działka ślicznie zaplanowana i utrzymana.Widać serce wołżone w pracę na niej i efekt ,któy raduje oczy.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2009, 08:30:15 » |
|
Tak potwierdzam pięknie u Ciebie , trochę trzeba było się pozginać Miejsce łączenia dużych kamieni i małych i przejście na trawnik super, nie musisz nic już dokaszać . Widać że roślinkom dobrze u Ciebie. Powodzenia w uprawie 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2009, 20:07:40 » |
|
Śliczna działeczka, wspaniałe detale, piękne kąciki  . Z przyjemnością po niej spacerowałam. Ja moją mam pięć lat, to wiem ile w to włożyłaś pracy tym bardziej, że Twoja dwa razy większa. Dużo serca w nią włożyłaś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2009, 18:11:29 » |
|
Wielkie dzięki za dobre słowa, to najlepsza motywacja do dalszej pracy. Następna wiosna już blisko. Nie wiem jak u Was, ale u mnie życie parapetowe już się rozpoczęło na dobre (kobea, werbena, niecierpki, lewkonie...). Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2009, 13:22:51 » |
|
Halinko - Ty cudów tam dokonałaś.  Jak pozbyłaś się kretowiska. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2009, 20:47:57 » |
|
Witaj Halinko.Właśnie pospacerowałam po twojej działce.Po prostu ślicznie.Cudne rabatki,a lilie zwalają z nóg. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2009, 17:17:14 » |
|
Maniu w walce z kretami używałam wszystkich sposobów opisanych w necie. Karbid, petardy Picolo wkładane do korytarzy, gnojówki z różnych roslin, włosy od fryzjera.. itp. Oczywiście na stałe stoją 2 elektroniczne odstraszacze, ale to wszystko tylko iluzja, krety wracają co jakiś czas jak bumerangi. Ale jest jeden pozytyw - doskonała na rabaty ziemia z kretowisk. Kurczaczku - no rzeczywiście się napracowałam, ale na wiosnę mam jeszcze kilka pomysłów. Na razie nakręcam się wysiewem nasion i produkcją rozsady. Pozdrawiam z zasypanego śniegiem Podlasia.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 07:26:12 wysłane przez aiszo »
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2009, 18:21:58 » |
|
No to wyrazy uznania i szacunku, ale żeby włosy od fryzjera  - tego jeszcze nie przerabiałam.  Ale każdy sposób jest dobry, a na skutek trzeba jednak poczekać. Brawo Halinko i tak masz pięknie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2009, 22:05:14 » |
|
Witaj Halinko. Dziś postanowiłam i ja pospacerować po twojej działeczce, popodglądać co nieco. Bardzo mi się spodobała twoja działeczka i podziw że zrobiłaś to w tak krótkim czasie. Już sobie wyobrażam ten rok jak weżmiesz się od wiosny za nowe nasadzenia. Oj będzie pięknie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 19, 2009, 11:29:08 » |
|
Dzięki dziewczyny! Każdy pozytywny komentarz powoduje u mnie zakup kilku dodatkowych roślin. Chyba oszalałam, już ponad 40 torebek! A nasiona osteospermum różowe leci aż z Ameryki, bo na al. są tylko białe i żółte. Dobrze że nasionka są taniutkie i nie przekroczyłam jeszcze ceny jednego kartonu papierosów mojego męża no i mam dużo wolnego pola. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 19, 2009, 12:14:41 » |
|
My tu po trosze wszystkie szalone jesteśmy.  Więc się nie przejmuj. Nie tylko Ty tak masz. Będziemy wypatrywać tych ogromnych stokrotek (z Ameryki). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 19, 2009, 15:15:54 » |
|
Halinko,siałaś już wcześniej osteospermum ?Kupiłam w tym roku po raz pierwszy /mix kolorów/ i zastanawiam się kiedy wysiać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 19, 2009, 19:37:29 » |
|
Halinko,czy ty już wysiewasz nasiona?Bo ja planuję dopiero w marcu.A wracając do kreta,to ja też próbowałam włosów,ale o dziwo u mnie poskutkowało.Co prawda przeniosły się w inne miejsce ale tam też ich będę gnębić.Mam nadzieję,że do skutku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 20, 2009, 09:04:05 » |
|
Ślicznie, bajecznie i kolorowo. Mogłabym spędzać tu długie godziny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 21, 2009, 09:34:50 » |
|
Małgosiu - osteospermum ecklonis nie siałam jeszcze nigdy. W poszukiwaniu nasion - w specjalistycznym ogrodniczym sprzedano mi dimorfotekę, mówiąc, że jest to osteospermum. Teraz już wiem,że to była lipa (dimorfoteka = złotokwiat) to zupełni inna roślina. Idąc dalej w poszukiwaniu trafiłam na ebay, ale w Ameryce z pięknymi różowymi stokrotkami. Jestem ciekawa gdzie kupiłaś nasiona mix kolorów. Na allegro zamówiłam białe. Zobaczymy co wyrośnie. Kurczaczku - wysiałam w lutym nasionka: lewkonii, heliotropu, żeniszka, werbeny, koleusa i niecierpków. Wszystko ładnie powschodziło,reszta czeka na marzec. Powoli już mam niestety za krótkie parapety. 
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 21, 2009, 10:19:05 » |
|
Halinko,nasiona osteospermum kupiłam w ogrodniczym,nawet nie przypuszczałam,że trudno je kupić.Wczoraj posiałam,zobaczymy co wyjdzie.Byłam zaskoczona wielkością nasion - są mniej więcej jak ryż.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 22, 2009, 08:35:30 » |
|
Osteospermum wysiane 10 dni temu. Wzeszło 100% nasionek.  Małgosiu, doczytałam,że trzeba uszczknąć za 5-6 liściem.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2009, 10:36:07 » |
|
Jestem pełna podziwu dla Twojej pracy i uzyskanych efektów. Masz w tym kierunku talent. Bardzo podoba mi się wykorzystywanie różności w celu podkreślenia piękna kwiatów.  Fantastyczna uczta dla oczu. Z przyjemnością będę śledziła dalsze prace. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 10:38:18 wysłane przez haw5 »
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 22, 2009, 10:36:47 » |
|
Małgosiu, doczytałam,że trzeba uszczknąć za 5-6 liściem.
Dziękuję za informację  . W tej chwili moje mają 4-5 listków i jutro będą pikowane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 22, 2009, 17:56:42 » |
|
Działka przepiękna, podziwiam wkład pracy. Post dołączony: Marzec 22, 2009, 17:57:34
Dzięki dziewczyny! Każdy pozytywny komentarz powoduje u mnie zakup kilku dodatkowych roślin. Chyba oszalałam, już ponad 40 torebek! Ciekawe ile już masz nasion. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 23, 2009, 16:03:01 » |
|
Haw5 - wielkie dzięki za ciepłe słowa. Za oknem zima, wiadomo Białystok to nieomal Syberia, ale za to na parapetach tłoczno i nawet zielono. Zainwestowałam w plastikowe skrzynki (będą na kilka lat) i kubeczki jednorazowe. W świetle drzwi balkonowych mieści się wyżebrany w sklepie spożywczym 6-półkowy stojak po chipsach. To moja pierwsza wiosna z wysiewami, zawsze kupowałam sadzonki, ale teraz wiem ile daje satysfakcji (za niewielkie pieniądze) wyhodowanie własnych roślinek. I oby do wiosny.  
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 23, 2009, 18:43:56 » |
|
Napracowałaś się z pikowaniem!  A pomysł ze stojakiem świetny! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 24, 2009, 07:45:33 » |
|
Ooo! Halinko widzę, że masz ręce pełne roboty z tym pikowaniem. Ale za to jak pięknie będzie gdy te maluchy zakwitną. Piękną masz działeczkę, będę tu często zaglądała (czy chcesz czy nie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 24, 2009, 13:25:49 » |
|
Halinko,pięknie wszystko popikowane  ,a u mnie dopiero zaczyna wschodzić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 24, 2009, 17:11:55 » |
|
Mam jeden problem, nie umiem wysiać 1/2 lub mniej opakowania nasionek i tyle sadzonek się narobiło. Ale mam przecież tak dużo pola, najwyżej trawa pójdzie pod glebozgryzarkę. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|