premia
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 14, 2006, 21:35:42 » |
|
Witam
Mam 2 zielistki. Zdecydowania 1 jest stara- bo ma dlugie pedy a na ich koncu kwiatki, 2 jest mlodsza ale chyba nie sa w dobrej kondycji bo na koncach listki sa zasuszone i zbrazowiale. Poza tym sa jasnozielone, chyba powinny miec zdecydowanie ciemniejsza barwe listkow???
Co zrobic zeby poprawic ich kondycje??? I zeby pozbyc sie tych brazowych koncowek ???
Kiedy przesadzac i do jakiej ziemi???
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2006, 22:26:01 » |
|
a propo zielistki - miałam w tym roku w donicach jako uzupełnienie kompozycji zielistki/pasiate /. Teraz wyjęłam je , skróciłam trochę korzenie i przesadziłam do skrzynek, które schowam do piwnicy. Acha wycięłam im wąsy, bo były lekko zżółkłe. /zobacz fotki w : ogródek Eli/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2006, 18:26:33 » |
|
Są jasnozielone bo prawdopodobnie nie mają co jeść i może są w zbyt ciemnym miejscu. Wyjmij roślinę z doniczki i jeśli jest dużo korzeni to przesadź do większej doniczki. Kup zwykłą ziemię uniwersalną. Od kwietnia zacznij je zasilać. Teraz nie przejmuj się zbrązowiałymi końcówkami. Od wiosny roślina zacznie intensywnie rosnąć i zasłoni brzytkie liście, które z czasem usuniesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
premia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2006, 20:51:34 » |
|
Witam Dziekuje za rady. Zielistki stoja na parapecie, wiec mysle ze swiatla im nie brakuje. Niepokoi mnie jedynie jasnozielona barwa lisci, bo na jakims zdjeciu widzialam taka ciemnozielona zielistke, a te moje sa blade.
Byle do wiosny!!!
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2007, 13:28:07 » |
|
Co zrobić,żeby zielistka wypuściła ''wąsy'' 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2007, 16:09:50 » |
|
Podsuszyc a potem obficie podlać... U mnie właśnie kwitnie  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2007, 08:52:52 » |
|
Jak trzymałam zielistki w domu to kiepsko wypuszczały wąsy. A jak wysadziłam do donic w ogrodzie to wąsy natychmiast sie pokazały i to w nadmiernej ilości. Przechowane w piwnicy zielistki wiosna były trochę marne- wyrzuciłam zostawiając tylko trzy- a tu sie okazało/ bo stoja nadal na polu/ , że pięknie odżyły i rosna ładnie... Zielistki w donicy/ zeszłoroczne/  Potem zrobie fotę tegorocznej zielistce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2007, 09:23:09 » |
|
Przechowane w piwnicy zielistki wiosna były trochę marne Myślałam ze to caloroczny domowy kwiatek? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2007, 09:24:03 » |
|
Ja mam podobne doświadczenia do Eli - wysadziłam do donic na taras i zupełnie oszalały - zdrowsze, sztywniejsze liście, bujny pokrój 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 13, 2007, 09:25:04 » |
|
Myślałam ze to caloroczny domowy kwiatek? Bo tak jest tellerko - ale na świeżym powietrzu czują się lepiej 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 13, 2007, 09:26:51 » |
|
E, jak je wystawię na taras, to co zostanie w sypialni? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2007, 13:16:05 » |
|
Tellerko, to proste - w sypialni zostanie całkiem puste miejsce na... (i tu musisz uruchomić wyobraźnię). Przecież takie puste miejsce w domu być nie może! po prostu będziesz MUSIAŁA cosik tam postawić To ja swoją zielistkę wynoszę na balkon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2007, 13:44:25 » |
|
Problem jest tez z drugiej strony... pojemności tarasu. Już dookoła jest zastawiony czasem w 2 rzędach, a schodki czekaja na skrzynki (bulwki już się moczą). Wiesz.. troche miejsca na stolik i fotele musi (ponoć) zostać Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2007, 13:59:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 13, 2007, 14:12:01 » |
|
Taaa.... nie ma sprawy.. zapiszę Ci je w testamencie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2007, 15:07:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2007, 18:58:17 » |
|
Tellerko! jak mamę kocham! chyba nie wybierasz się z tego padołu na lepszy???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aechmea
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 13, 2007, 19:18:50 » |
|
a jesienią okaże się, że w domu wszystko się nie zmiesci 
|
|
|
|
|
|
Ania z Poznania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 13, 2007, 20:11:46 » |
|
Zaraz wybierasz... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 13, 2007, 20:17:07 » |
|
Dobra, niech będzie "przenosisz"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 13, 2007, 20:18:46 » |
|
Chodziło tylko o to, że to jedyny sposób by dostała te hoje Niestety moje dzieci nie garną się do kwiatków... i wcale się nie dziwię.. alergia Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 13, 2007, 20:20:56 » |
|
Uuuufffff, no kamień z serca po prostu! Biedna Natitka na takie dictum po prostu osłupiała, a ja za nią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 13, 2007, 23:08:25 » |
|
Biedna Natitka na takie dictum po prostu osłupiała Potwierdzam... Chociaż wiedziałam w jakim to było kontekście, ale jednak...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 14, 2007, 07:09:47 » |
|
Poważny człowiek powinien mieć testament ZAWSZE. Tak naprawdę nie zna się dnia ani godziny... choć wszyscy święcie wierzymy że takie choćby wypadki drogowe zdarzają się zawsze innym. Oczywiście z tym testamentem to był żart, ale swoją drogą... robię 1000 km tygodniowo na naszych niebezpiecznych drogach... Pozdrawiam optymistycznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 14, 2007, 11:50:50 » |
|
Moje zielistki /3 w jednej doniczce / -stoją w półcieniu przezimowane w piwnicy, teraz stoją na polu i jak widać mają się super... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 14, 2007, 12:36:33 » |
|
Faktycznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vortex1389
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 15, 2007, 21:22:39 » |
|
Wow bardzo przystojna ta zielistka!! Jak się nią opiekujesz ?? Podasz mi przepis?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 19, 2007, 08:09:21 » |
|
Ja naprawde wszystkie rośliny traktuję jednakowo- tzn podlewam, dokarmiam...i gadam z nimi  . Nie stosuję jakichś specjalnych sposobów dla każdej osobno- normalnie...pilnuję tylko, by nie miały sucho- bo łatwo zasuszyć przy tej pogodzie...to samo jest w drugą stronę- przelane też szybko giną. Po każdej burzy gonię do ogrodu i szybko usuwam spod donic podstawki aby nadmiar wody opuścił jak najszybciej donice...Mam też na uwadze, by w południe, kiedy słonko najbardziej grzeje , nie miało dostępu do roślin- ustawiam je w taki sposób by słonko było albo do południa, albo po południu, bo słonka rośliny też potrzebują- najlepszy jest półcień...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 19, 2007, 08:43:58 » |
|
Zielistki, moim zdaniem, akuratprzesuszenia ie nie boją... bo mają specjalne bulwy do jej gromadzenia. A jeśli maja przepuszczalne podloże, to z nadmiarem wody nie powinno byc problemu... bo spłynie Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|