ANTOŚ 113
Aktywny

Koszalin - Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« : Luty 01, 2009, 22:24:55 » |
|
Część 2 wątkuhttp://www.floraforum.pl/index.php/topic,10314.0.htmlEwuniu... ( ewka ) Witam Ciebie bardzo serdecznie w naszym wątku ale chyba widzę Ciebie w naszym gronie pierwszy raz - i tym serdeczniej witam . Oczywiście już dzisiaj trafiłaś na listę Moich Drogich Karmicielek i Dokarmiaczy i pamiętaj Ewuniu, że jak już raz się pojawiłaś w naszym gronie to już zawitałaś tu na stałe. Ewuniu - kiedy będziesz wysyłała do mnie wiadomość na priv. z rozwiązaniem Quizu Nr.2 to także napisz kilka słów o sobie. Jedzonko dla ptaków musisz wieszać wyżej lub w takich miejscach gdzie tylko ptaki dolecą - ale pamiętaj Ewuniu ,ze liczy się sam fakt i chęć dokarmiania ..brawo.  Witam Ciebie bardzo serdecznie i dla Ciebie jak zawsze na powitanie Eluniu -( Lisa ) faktycznie miałaś dzisiaj nie tylko oblężenie ale najazd zgłodniałych sikorek  - a nie mówiłem ,że niech tylko spadanie śnieg a na dworze się oziębi to wrócą nasze głodomorki . Wolę zdjęcia z za firanki niż stresowanie zgłodniałych ptaszków. Lidziu - i tak już" wejszłaś "  teraz do elity fotografów naszego wątku. Halciu - a może zorganizujemy jakieś szkolenie ...samoobrony dla naszych ptasząt - co Ty o tym myślisz ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2009, 23:13:53 » |
|
Tłok to dzisiaj przy karmniczkach był solidny. Załączam kilka fotosików, śnieg sypał i było ponuro, ale to popychające się nawzajem towarzystwo było wspaniałe  W tym karmniczku dzisiaj wciągnęły dwa pełne pojemniki  . Zwróćcie uwagę na tego ptaszka pod karmniczkiem na pierwszym zdjęciu, jakiś inny  , dziobek żółty?   Antosiu, tylko co będzie jak przylecą "nie nasze", jak to mój sąsiad mówił przy dokarmianiu  Ja to bym musiała całą szkołę zorganizować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2009, 23:14:34 » |
|
Lidko tam nie ma jeszcze najlepszych. Pod tym adresem są lepsze http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/galeria.php przy czytm to też jeszcze nie super elita jeśli chodzi o fotografię przyrodniczą. Dzisiaj na działce wieszałyśmy ze Starką nową porcję kulek. Pewnie Ania coś wklei ze zrobionych zdjęć.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2009, 19:01:05 » |
|
Naradko, wiem, wiem. Tą stronę też mam w ulubionych.  Mogłabym te zdjęcia oglądać na okrągło. Może i są gdzieś jeszcze lepsze, ale mnie by wystarczyło gdybym umiała robić takie. Jednak czytając o tym jak one powstają i za pomocą jakich obiektywów, to raczej do elity nie wejdę.  Te zdjęcia są też dosyć mocno obrabiane w programach graficznych, głównie Photoshopie, a ja na razie rozgryzam GIMP'a.  Niewiarygodne jak można poprawić nawet dość kiepską fotkę. Tu są przykłady. http://www.fotoprzyroda.pl/mozecie-sie-popisac-vt2167.htm
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2009, 19:14:54 » |
|
No właśnie, tamte zdjęcia są wspaniałe, ale robione przez profesjonalistów, obrabiane graficznie, a my jesteśmy zwykłymi wielbicielkami i wielbicielami naszych kwiatków,ogródków i ptaszków  . Aparaty mamy amatorskie, umiejętności średnie, ale ogromną przyjemność sprawia nam każde, ciekawie uchwycone zdjęcie. Chyba FF nie jest po to, by ścigać się w technice robienia zdjęć, a podzielić się swoimi obserwacjami, roślinami, kłopotami. Podziwiajmy tamte cuda, ale nie stresujmy się, że nasze nie są takiej jakości. To jest przecież nasza rozrywka i oderwanie od stresów  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2009, 19:28:45 » |
|
Masz całkowitą rację Halciu, ale chciałoby się takie ładne fotki robić.  Mnie ogromną frajdę sprawia polowanie na rzadsze gatunki. Czasem aż z emocji się trzęsę i niestety zdjęcia przez to do kosza się nadają.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2009, 19:41:18 » |
|
Ja mam ten sam problem, emocje są zbyt duże. Profesjonaliści siedzą godzinami w krzakach, mają kamery zainstalowane na stałe itp. Oni w końcu często w ten sposób zarabiają. Za to ile nam radości sprawia uchwycenie czegoś ciekawego, a jak jeszcze jest to ostre i dobrej jakości to pełnia szczęścia  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2009, 20:00:20 » |
|
Co racja to racja. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2009, 09:14:06 » |
|
A ja w niedzielę nie zdążyłam z aparatem.Jak moje ptaszki już zakończyły podjadanie i zaczęło się robić
szarawo spod donicy okrytej igliwiem wyjrzała mała ...myszka.I przyszła na kolację do ptasich ziarenek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2009, 17:20:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2009, 20:38:16 » |
|
Mogę ja ??? wróble na drucie 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2009, 20:47:15 » |
|
Prawie zgadłaś Jolu. Przyleciało dziś do mnie caaałe stado jemiołuszek. Siedziały tak ciasno na drucie, że wszystko razem wyglądało jak jakiś sznurek "cy cuś".  Niestety było już ciemnawo, daleko i siedziały tyłem do mnie. Na zbliżeniach wyglądają tak (marnie).   
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 20:51:09 » |
|
Ja nie zdążyłam wysłać, ale sądziłam że to gołębie i dla zmyły odwróciłaś do pionu  . Teraz wszystko jasne. Zdjęcie tematycznie wspaniałe  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTOŚ 113
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 21:25:29 » |
|
Lidziu ... Ciesze się bardzo ,że również zaczynacie i same powolutku traktować nasz wątek jak swój . Bardzo dobrze ,że umieściłaś tu i swoja zagadkę fotograficzną - miałaś Lidziu faktycznie duże szczęście aż tyle jemiołuszek naraz sfotografować. Ale tak na marginesie Lidziu Twojej zagadki - do mnie na priv nadal nie wpłynęła jeszcze od Ciebie Lidziu i od Wielu z Was Moje Drogie Karmicielki i Dokarmiaczki - odpowiedzi na Quiz Foto Nr.2/2009 r. Wiem ,że termin nadsyłania odpowiedzi macie do końca lutego , ale już kilka odpowiedzi mam więc do roboty, do roboty - Moje Drogie - bo Wasz Antos niecierpliwie czeka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2009, 21:38:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 03, 2009, 21:53:32 » |
|
Antoś litości! daj nam trochę czasu na rozpoznanie tych kuperków  Lila super zdjęcia!  świetnie że je wstawiłaś!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 06, 2009, 12:23:20 » |
|
Coś za spokojnie zrobiło się w naszym wątku  . Ptaszki ciągle przylatują te same, pogoda ponura, zdjęcia do luftu  . Dzisiaj wyszłam na chwilę do ogródka (oczywiście o aparacie zapomniałam) i słyszę znajomy głośny, terkot. Szukam - jest. Oczywiście to malutki strzyżyk hałasował  . Niestety, zdjęcia nie zrobiłam  . Wczoraj znowu goniłam bażanta i oczywiście dostojnie, ale tak bym nie mogła zrobić zdjęcia, oddalił się  . Złośliwy drań (oczywiście to był on)  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 06, 2009, 12:40:07 » |
|
A ja pokaże wam przekrojowo kto się u mnie stołuje: kilka gatunków sikorek    Pan (chyba pan) kowalik  Post dołączony: Luty 06, 2009, 12:48:06
Nie wiem czy trafiłam ale chyba dzwońce  Sójki na razie sobie odpuściły,ale co to za ptak znowu nie wiem.Kiedys juz go wystawiałam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 06, 2009, 13:04:07 » |
|
Iwono, Ten ostatni jest dość słabo widoczny. Czy to nie jest po prostu szpak? Ten kowalik to Ci prawie w obiektyw wskoczył  . U mnie niestety kowaliki nie bywają. Niżej oczywiście dzwońce. Bardzo charakterystyczne jest to żółte piórko na skrzydełkach. Sikorki różnorodne, ja mam ogromną ilość, ale prawie same bogatki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTOŚ 113
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 07, 2009, 00:43:58 » |
|
Witam Was bardzo serdecznie Moje Drogie karmicielki i nie mniej serdecznie Moje Wszystkie Dokarmiaczki , które zaglądają , zaglądały , piszą lub pisały , oglądały zdjęcia lub je same wysyłały. Ogromnie się cieszę ,że w końcu po dwóch tygodniach , wracam powolutku do Was tutaj i do naszych kochanych „ grubelków „ i innego ptactwa, będącego pod naszą opieką. Serdeczne podziękowania jeszcze raz składam na Wasze Kochane ręce za wszystkie życzenia powrotu do zdrowia , oraz wzajemne podtrzymywanie się na duchu podczas mojej tu nieobecności.  Zacznę od podziękowania dla Iwonki.... oraz Lidzi ....za piękne wstawione zdjęcia w ostatnim czasie. Przychylam się jednocześnie do zdania Halci ,że ten ptaszek na ostatnim Twoim zdjęciu Iwonko jest niezbyt dobrze widoczny. – Nasza Droga Halcia stawia na szpaka a wg. mnie to jest to albo młody szpaczek - albo raczej najprawdopodobniej i wg. mnie to jest zeszłoroczna - młoda samiczka kosa. Dla porównania przesyłam dwa zdjęcia pani kosowej :   Ponadto od siebie jeszcze dodam ,ze udało się Tobie pstryknąć Iwonko dość rzadko spotykaną ostatnio..sikorkę” czarnogłówkę „. Te dzwońce też pięknie pozując - jeszcze do tego oba szczebiocą . Jutro jeszcze raz się przyjrzę dokładnie i poszperam w podobnych zdjęciach aby się przekonać do kogo może należeć - to centkowane podbrzusze. Czy to kos a może to jednak szpak. Tak na wszelki wypadek przesyłam, jeszcze jedno zdjęcie samiczki szpaka , ale zrobione z oddali razem z wróblami.  Dodatkowo moje uznanie dla Ciebie Lideczko oraz duża buźka – za sam pomysł w quizowym stylu – bardzo oryginalnie udało się Tobie sfotografować - ten istny zimowy zlot a raczej przelot - jemiołuszek . Ale i tak - za to wszystkie trzy, macie już dzisiaj ode mnie po ....  . W wiadomości wykorzystano następujące zdjęcia ze stron: http://www.cyberfoto.pl/galeria/data/14/d1caf1bd1820dca19d7916ceb1c44ccc.jpghttp://lh6.ggpht.com/_Lmms-D6REds/R683XOgWL1I/AAAAAAAALYU/erp_MdnMUsw/!_Obraz-099.jpg http://www.bbudrewicz.com/galeria/PHOTO/5/255#http://www.otopjunior.org.pl/bindata/gallery/GAL97293431aa92b6e9b090b726fd0bb1182.JPG========================================================================== Aby nie było jednak za wiele szczęścia jak na jeden raz po moim powrocie  , oświadczam WAM wszem i wobec ,że od dzisiaj ..... raz na tydzień w okolicy soboty – niedzieli , będę przyznawał Wam wszystkim takie oto : ..... .d i a b e ł k i. Kto je będzie otrzymywał i za co - z czasem każda z Was się sama przekona i doskonale będzie wiedziała za co - gwarantuje Wam ,że będziecie same wiedziały, za co podłapałyście po takim oto ...  ... .diabełku. Ich rola będzie polegała na : - wskazywaniu, przypominaniu, ostrzeganiu itp. I tak w tym tygodniu : za wyjątkiem : Halci, Anusi ( a-moroso) i Lidzi- która poszperała ale znalazła i odpisała do mnie napriv – no i może jeszcze wyjatkowo, diabełka nie dostanie także Moja Droga Elunia ( Lisa ) skoro prosi mnie cyt ; - Antoś litości! daj nam trochę czasu na rozpoznanie tych kuperków - taką prośbę muszę przecież uwzględnić .... Ale niestety z bólem serca informuje ,że – Wszystkie pozostałe Moje Drogie otrzymujecie po jednym z tych kilkunastu .... ..... , które w tym tygodniu Wam ...tylko przypominają Wam, że nie wysłaliście na priv. Antosia swoich odp. w Quizie Nr2/2009 r. na które to niecierpliwie Wasz Antos czeka:-) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2009, 13:51:28 » |
|
Tym razem mi się udało! Bestia znowu przyleciała rano, kiedy ja jeszcze się przeciągałam w łóżku i swoim zwyczajem podniósł wrzask, by oznajmić wszystkim, że jest. Wyskoczyłam z łóżka w koszuli nocnej, chwyciłam aparat i jak zwykle w takiej chwili skończyły się akumulatorki. Szybko wymieniłam i wskoczyłam w mojej pracowni na biurko i parapet, gdyż inaczej miałabym go za siatką. Balansując pomiędzy zestawu sadzonek pstrykałam jedno zdjęcie za drugim.  Potem spoglądając na mnie podszedł za płot i dalej skubał porzucone przez wróbliszony ziarenka (na drodze wysypuję mu na wabia kukurydzę).  ,   W pewnym momencie bardzo szybkim truchtem oddalił się wyraźnie spłoszony, a ja zauważyłam tuż przed furtką sąsiadkę wyprowadzaną przez psa na spacer. Musiałam wyglądać dość malowniczo na tym oknie i albo mnie nie zauważyła, albo udała, że nie widzi. Zeskakiwałam tak, że o mało nóg nie połamałam. To jest właściwie jedyna osoba poza listonoszem i szambiarzem i złomiarzem, która tu niespodziewanie podchodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2009, 15:50:33 » |
|
Halciu, piękne zdjęcia i z jakim zaangażowanie zrobione.  Gratuluję spotkania i zazdroszczę takich gości w Twoim ogródku. Ja dziś też "upolowałam" rzadkiego u mnie ptaszka.Właściwie to pierwszy raz widziałam u siebie przy karmniku sikorkę czubatą. Oto ona. Niestety szybka jak iskierka i trudno było ją "ustrzelić".  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2009, 16:16:49 » |
|
Pięknie ją chwyciłaś, rzeczywiście rarytas 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 07, 2009, 19:05:32 » |
|
Czubatka rzeczywiście śliczna .U mnie tego gatunku nie widziałam. Czasami stawiają czubek na głowie sikorki o niebieskim zabarwieniu czapeczki. Ale to nie takie czubatki. A o bażantach nawet nie pomażę.
Mam problem z nowymi sąsiadami.Na swojej działce trzymają kury i aby odstraszyć drapieżniki (mieszkam na granicy lasu) od świtu do ciemnej nocy rżnie (bo nie mogę powiedzieć że gra bo by to było za delikatnie)radio rozkręcone ile się da.Zagłusza wszystko dookoła.Taki piękny dzień jak dziś wyszłam na działkę i co ....wiadomo. Śpiew ptaków przegrywa z tym wrzaskiem.I tak cały rok na okrągło bez dnia przerwy.Jak zaczyna się sezon na owoce wtedy jest jeszcze lepiej bo ryczą dwa radia-drugie na ptaki,żeby nie dziobały czereśni.I nic z tym fantem nie możemy zrobić.Niektórzy ludzie są niereformowalni.Ale dosyć tych żali.
Odnośnie pytania szpak -czy kos? Mam teraz możliwość porównania zdjęć. Na 100% dolne zdjęcie pani kosowej to mój niezidentyfikowany stołownik. A swoją drogą muszę umyć szyby. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 07, 2009, 19:11:38 » |
|
Iwonko, jak ja Cię rozumiem. Niestety mam podobnych sąsiadów, na szczęście nie mają włączonego radia cały czas. Jednak wiosną i latem z różnych domów rozlegają się różne odgłosy. Coś okropnego. Jak się w końcu zdenerwuję to puszczę im kiedyś Pendereckiego na cały regulator. Może to do nich dotrze. Dlaczego niektórzy myślą tylko o sobie? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 07, 2009, 19:16:46 » |
|
Nie zazdroszczę Wam, to jest zmora  U nas czasem odlegli sąsiedzi włączą muzykę, ale rzadko i dość daleko, ale i tak jestem wściekła, bo zakłócają ptaki i żaby i świerszcze  . Dzisiaj ptaki robiły wspaniały hałas. Było słonecznie, ciepło i nie mogły się tym nacieszyć. Cudownie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 07, 2009, 19:24:28 » |
|
Wiesz Lidko ,wyprowadziliśmy się tutaj ze względu na ciszę i spokój.Nasza działka sąsiaduje tylko z dwiema działkami po bokach.Granicą z przodu jest rzeczka i las państwowy.Poprzedni właściciele starsi ludzie po osiemdziesiątce ale rewelacja jako sąsiedzi .Po prostu atmosfera domowa.Super.Sprzedali działkę z domkiem ,ponieważ przenieśli się bliżej domu gdzie mieszkali zimą.No i trafiliśmy takich sąsiadów.Mamy małego wnusia -3latka W tamtym roku musieliśmy kilkakrotnie prosić o wyłączanie radia nocą bo mały się budził a przy zamkniętych oknach latem nie idzie wytrzymać. A było tak miło i spokojnie.Aż się boję co będzie znowu od wiosny ,te otwarte okna i zamiast śpiewu ptaków te radia cały dzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 07, 2009, 19:39:54 » |
|
Jakbym czytała o sobie...  Rozumiem i współczuję i Tobie i sobie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
ANTOŚ 113
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 08, 2009, 00:01:33 » |
|
Wczoraj od rana poczułem się już znacznie lepiej i przez cały dzień (z małymi przerwami aby troszkę jednak nieco jeszcze poleżeć ) robiłem jedzonko „ na przeprosiny „ dla moich ptaszków - że prze całe 2 tygodnie ich nie odwiedzałem na działce. A oto co przygotowałem dla moich „ grubelków „ do zawieszenia na działce . Tylko kiedy ja im to zawiozę, no kiedy - skoro znowu mi się dzisiaj pogorszyło i nawet przy komputerze nie daję rady dłużej posiedzieć... Te dwa zestawy – to dla „grubelków” :  Tak będę wisiały oczywiście , tylko trzeba je odwrócić o 180 stopni :  w składzie : pszenica, proso, płatki owsiane, kasza jęczmienna, gotowa mieszanka ze sklepu z żywnością dla ptaków( kilka różnych gat. ziarna ) a wszystko wymieszałem z tłuszczem( 1 od góry), roztopionym łojem ( 2 od góry ) oraz z masłem zmieszanym z palmą ( te na dole ).Któraś z Was pochwaliła się tu kiedyś ,że ponoć uwielbiają to modraszki – więc też chcę je do siebie zaprosić na mieszankę w masełkowym tłuszczyku.  a te dwie duże doniczki po zeszłorocznych kwiatkach sezonowych dla sikorek, kowalików, dzięciołów i innych:  Dziewczęta tak cudowne te Wasze zdjęcia, Halciu ależ Ty masz szczęście takie cudeńka oglądać na swojej posesji ...to dla Ciebie  za tego bażanta - a ja nic tylko leżę i leżę aż chce mi się płakać... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 08, 2009, 00:31:42 » |
|
Ja też dzisiaj robiłam zapasy dla mojego ptasiego towarzystwa  . Na targu kupiłam 3 kg pszenicy, 3 kg kaszy jęczmiennej, 1 kg słonecznika (trochę jeszcze mam), 2 kg prosa, 2 kg kardamonu (jeśli dobrze pamiętam) i 1 kg płatków owsianych i kukurydzę dla bażantów (głównie jednego, bo babsko rzadko przylatuje). Na jakiś czas starczy. Nasypałam kukurydzę na trawniczku przy wejściu do domu w ogródku. Ciekawa jestem czy skusi się łakomczuch i przeleci przez płotek. Wtedy mogłabym zrobić super zdjęcia. Tylko z wrażenia aparat latał by mi w rękach (oj, muszę jeszcze umyć szybę w przedsionku  ). Antosiu, jak Cię zaczyna boleć, to myśl o ptaszkach. Może te myśli dodadzą Ci skrzydeł  . Tyle pojemniczków gotowych...musisz ból pokonać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|