|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #90 : Marzec 02, 2009, 09:33:50 » |
|
Ula, i ja, i ja witam, dzień dobry! Antosiu, aaaale jajka? Jak ja mam je rozpoznać?  Ledwie zaczęłam wsłuchiwać się w odgłosy ptaków...  Będzie bardzo ciężko!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #91 : Marzec 03, 2009, 10:02:29 » |
|
Popatrzcie Moje Drogie Dziewczęta ... ...a tu w naszym wątkowym gronie Karmicielek i Dokarmiaczy ...pojawiała się dzisiaj NOWA... wrażliwa duszyczka , Droga Uleńko ...dla Ciebie na powitanie w naszym wątku ...  Antoś to,że nie udzielam się w tym wątku nie znaczy,że nie mam wrażliwej duszyczki dla ptasząt  . Dokarmiam, obserwuję ( mam nawet lornetkę) zachwycam się. U nas wróbelki ostatnio ćwierkają w żywopłocie aż miło na sercu  . Mamy ich bardzo dużo, aż mnie zdziwiło,że wymagają ratowania gatunku  . Będę tylko tutaj zaglądać  . Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANTOŚ 113
Aktywny

Koszalin - Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #92 : Marzec 05, 2009, 23:20:10 » |
|
Tereniu.... Jestem święcie przekonany ,ze masz bardzo wrażliwą duszyczkę, a skoro masz nawet lornetkę to wypatrz dla nas jakieś fajnego " skrzydlatego pięknisia" , pstryknij jemu zdjęcie a na pewno nie będę dla Ciebie szczędził miłego słowa. Twoje stwierdzenie ,że coraz więcej jest u Ciebie naszych kochanych " grubelków " ...to miód dla moich uszu. No i nie bądź Tereniu " zazdrosna "  ,że cieplutko powitałem Ulę - Nową Karmicielkę w naszym gronie. Ogromnie cieszę się każdą "duszyczką" w naszym wątku, która uratować może kilka ptaków tylko w jedną zimę ...zwłaszcza ,ze Uleńka - zawitała do nas ze swoim narzeczonym, a więc przybyły od razu aż dwie duszyczki. Jest więc okazja świętować  Na ale dobrze ..dla Ciebie Tereniu i Wszystkich Karmicielek , kto wie czy to nie ostatnie zdjęcia z dokarmiania na mojej działeczce, które zrobiłem dzisiaj korzystając z pięknej słonecznej pogody. Pokaże Wam jednak nie ptaki - ale " spustoszenie " po nich  jakie zastaję każdego razu jak się zjawiam na działce po kilku dniach nieobecności . Ale na początku jednak 3 scenki z sikoreczką :    A teraz obiecane .." p o r z ą d k i " moich podopiecznych oraz po nich , popatrzcie :    ...nawet sobie nie wyobrażacie ale taki " b a ł a g a n i k " zostawiają mi szczególnie jak dostają pszenicę , owies, i słonecznik...wiecie ile mam potem zamiatania. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #93 : Marzec 06, 2009, 08:26:48 » |
|
 No tak Antoś, zazdrość mnie zżera  . Rozpieszczasz te swoje ptaszęta mój drogi  . Czy takie przekarmione nie cierpią przypadkiem na rozstrój żołądka  Ile tych "dobroci" się marnuje  ? Ajajaj!! To co wyżej napisałam nie zmienia faktu,że jesteś wyjątkowy  . Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #94 : Marzec 06, 2009, 16:19:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #95 : Marzec 06, 2009, 20:47:17 » |
|
Wspaniały ten twój gość. U mnie nigdy nie było dzięciołów. Poszukaj w necie budki lęgowe. Tam są dane jaki otwór i jaka głębokość dla określonych ptaszków np: http://hodowcy.net/egzotyczne/artykuly/budki/wymiary_wykonanie.html. W sklepach jest dużo budek, ale niewiele prawidłowych. Mając wymiary można sprawdzić. Musisz się jednak pospieszyć, bo już czas na wieszanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #96 : Marzec 07, 2009, 12:55:45 » |
|
Dla tych, którzy lubią obserwować ptaki.  Ta kamerka usytuowana jest przy gnieździe Bielika. mms://tv.eenet.ee/kotkas A ta w dziupli puszczyka. mms://tv.eenet.ee/kakk Bieliki można oglądać tylko w dzień, natomiast puszczyki całą dobę, bo dziupla jest oświetlona. Zachęcam.  Jeśli chodzi o budki, to widziałam na allegro takie chyba profesjonalne. Poszukam i wkleję linka. Sprzedają je przyrodnicy a dochód przeznaczony jest na ochronę jakiejś sowy, tylko nie pamiętam jakiej. Tu jest ten sprzedawca, ale w tej chwili nie ma budek dla sikor itp. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2446866Te też są wg mnie profesjonalnie zrobione i warte zakupu. http://www.allegro.pl/item564006254_budka_skrzynka_legowa_dla_ptakow_typ_a_sikora.html
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #97 : Marzec 07, 2009, 15:55:20 » |
|
Lilu puszczyk uroczy, będę niedyskretna dość często  . Te budki chyba rzeczywiście profesjonalne. Już dwie zakupiłam (trzy już mam zrobione b. profesjonalnie przez męża) i jeszcze płytkę z głosami ptaków (to też na ochronę pustułek). Mimo ciągłego dokształcania mam braki... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #98 : Marzec 07, 2009, 15:59:37 » |
|
Teraz wróciła samica bielika, ta kamerka też jest fajna. Muszę poszukać tej płytki.  Już poleciała. Ja mam cały czas którąś kamerkę w pasku na dole i jestem na podsłuchu. Największe wrażenie robi głos puszczyka. Przyznam, że nigdy wcześniej tego ptaka nie słyszałam, a wieczorem naprawdę ciarki przechodzą po plecach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #99 : Marzec 07, 2009, 16:16:47 » |
|
Lilu rewelacja! Widzę, są obydwoje!  A gdzie jest taka płytka? I dlaczego nie można umieścić dwóch na pasku? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #100 : Marzec 07, 2009, 16:48:28 » |
|
Może można, ale ja nie potrafię. Ja mam 4 kamerki w Windows Media Player i sobie przełączam. Jakąś mam zawsze na podsłuchu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #101 : Marzec 07, 2009, 17:46:59 » |
|
Trudno, niech będzie chociaż jedna kamerka. Puszczykowa (jeśli dobrze myślę) wietrzyła jajka z 10 minut? A jaki ma przenikliwy pisk!  Post dołączony: Marzec 07, 2009, 18:56:59
Bezwstydnie podglądam co chwilę  i martwię się... Gniazdo jest puste od ponad pół godziny! Chyba powinnam poczytać o wysiadywaniu jaj przez puszczyka  bo chucham i chucham w końcu mi tchu zabraknie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Marzec 07, 2009, 19:29:08 » |
|
Bardzo dziękuje Lila za wiadomości odnośnie budek lęgowych. Już skorzystałam  Tez podglądam już od dłuższego czasu te zwierzęta i ptaszki. Ktoś tu wcześniej podawał namiary na te kamery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #103 : Marzec 07, 2009, 19:39:22 » |
|
To ja podawałam.  Uwielbiam podglądać przyrodę, a ponieważ nie zawsze się da w realu, to chociaż takie kamerki dają mi namiastkę przebywania w lesie. Niedawno pan puszczyk przyniósł swojej wybrance myszkę i podał jej wprost do dzióbka. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #104 : Marzec 07, 2009, 20:25:17 » |
|
Dobrze, że nie ptaszka bo serce by się kroiło. Mój kot znowu jakiegoś dorwał. Został skarcony, ale co to pomoże. Wczoraj znowu siedział u mnie jakiś drapieżnik. Pobiegłam po aparat. Jeszcze siedział, ale baterie siadły  . Zanim zmieniłam już odleciał. Ale moje ptaszęta się pochowały i żadnego nie dorwał. Za to koncerty urządzają już wspaniałe. Niestety nie mam takiego słuchu, by zapamiętać melodię. I potem się głowię co to było.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #105 : Marzec 08, 2009, 23:00:33 » |
|
Już jest czwarte jajko! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #106 : Marzec 08, 2009, 23:15:49 » |
|
Przegapiłam widok na jaja, bo mi coś dzisiaj net szwankuje. Może jeszcze dzisiaj pokaże... Mąż wieszał nowe budki i czyścił stare. To zawartość gniazdka  Momentalnie po oczyszczeniu budki przyleciała sikorka, zajrzała do środka i zaczęła wołać towarzysza, albo raczej towarzyszkę, bo to chyba oni szukają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #107 : Marzec 10, 2009, 10:03:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #109 : Marzec 11, 2009, 09:41:47 » |
|
A ja jutro będę już miała budki lęgowe i biorę się za wieszanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #110 : Marzec 11, 2009, 09:48:42 » |
|
Moje dwie powinny dojść dzisiaj, a cztery już wiszą i wzbudzają ogromne zainteresowanie. Jazgot ptasi jast taki, że trudno czasem rozmawiać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #111 : Marzec 14, 2009, 10:01:50 » |
|
dzisiaj zauwazyłam podczas kąpieli słonecznej oto kogo:  zaznaczę ze w samym centrum mojego miasta....obok ruchliwej drogi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #112 : Marzec 14, 2009, 15:00:12 » |
|
To Sójka oszalała .. teraz wszyscy chcą do miasta 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #113 : Marzec 15, 2009, 15:09:57 » |
|
a to kaczucha podczas spaceru po białostockim parku...pozowała....  Post dołączony: Marzec 15, 2009, 15:20:19
a tu zero reakcji na rzucany chlebuś....  kaczuchy chyba czuja wiosne zaczynają gody....lub inaczej...najpierw łączą sie w pary...i samce bardziej są terytorialne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #114 : Marzec 15, 2009, 15:21:33 » |
|
Fajny kaczorek.  Do mnie rokrocznie przylatuje parka. Przez kilka dni randkują sobie na moim stawku, a potem lecą gdzieś zakładać rodzinę. Już nie mogę się ich doczekać. A gospodarz wątku znów nas opuścił. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #115 : Marzec 16, 2009, 09:44:02 » |
|
Kaczorki przepiękne, można się zakochać  . Ja wczoraj byłam "w terenie" i łaziłam po padokach. Ilość skowronków i świergot rewelacyjne. Po drodze widziałam dwa żurawie, tuż przy drodze, ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia  . Spróbujcie wysłać odpowiedzi na konkurs (te jaja wg mnie to koszmar więc nie ma co się stresować) to go może wywołamy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #116 : Marzec 16, 2009, 10:49:27 » |
|
aporopo jaj...faktycznie problem.....strzelałam....ale jestem ciekawa.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #117 : Marzec 16, 2009, 11:33:17 » |
|
Halko, cały czas dopisuje na karteczce odpowiedzi. Chciałabym podać wszystkie (bez jaj  ) ale czasu troszkę brakuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #118 : Marzec 16, 2009, 19:12:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #119 : Marzec 27, 2009, 21:00:43 » |
|
Co tu tak cicho i gdzie się podziewa gospodarz wątku?  Karmicie jeszcze głodomorki? Moje jakoś nie pozwalają zamknąć stołówki. Ostatnio zjadają tyle, co w najbardziej mroźne dni zimy. Jak im nic nie nasypię to strasznie na mnie wrzeszczą. Ostatnio odwiedziła mnie sikora sosnówka. Pierwszy raz ją widziałam. Niestety nie chciała współpracować, dlatego zdjęcie raczej marne.  Synogarlice szukają u mnie miejsca na gniazdko. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|