Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 21:01:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dracena i juka  (Przeczytany 803 razy)
Talita
Nowicjusz
*

« : Luty 06, 2009, 20:40:19 »

Drodzy roślinolubni!
Prosiłam o pomoc w ustaleniu tożsamości roslin, ale chyba kiepsko mi idzie wklejanie zdjęci...poradziłam sobie sama Razz nooo z pomocą pewnego przydatnego leksykonu Smile Już wiem, że mój krzywy kwiatek to rozrośnięta juka, a małe drzewko to rozrośnięta dracena deremeńska.

Teraz zdjęcia roślinek powinny się otwierac (dostałam instruktaż od małoletniej córki) i polecam do obejrzenia i ew. rady co zrobic z roslinkami tak zaniedbanymi-juka ma zdecydowaną skoliozę a dracena uwiąd starczy...czy można im jakos pomóc, bo geriavit raczej odpada  Smile Pozdrawiaczki!

Nie trać głowy, życie chce cię po niej pogłaskać Smile))
Czarodziej
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2009, 15:54:09 »

Dracenę przesadź w doniczkę o tej samej szerokości ale trzykrotnie wyższą i obsadź innymi dracenami albo zroślichą by zakryć goliznę pnia, możesz ją również odmłodzić poprzez odpowiednie cięcie ale uważam że szkoda jej ciąć, jukę również bym przesadził w nową ziemię i zostawił ją zapewniając jej właściwe warunki, można ją również podobnie jak dracenę odmładzać ale nie ma sensu na obecną chwilę, wygięty pień nie jest wielką wadą tym bardziej że nie zrzuca masowo liści,trzeba ją regularnie co któryś dzień odwracać do światła by rosła dalej prosto, jeśli będziesz chciała ciąć mogę na fotkach pozaznaczać Ci w jakich miejscach ciąć i co dalej w etapach odmładzania. Wink

Internetowa diagnostyka roślin doniczkowych email- naszecytrusy@wp.pl
Pozdrawiam Przemo.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 17:59:12 »

I poczytaj tu: Smile
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,68.0.html
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,836.0.html

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Talita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 00:14:39 »

Dzięki za te linki,póki co kiepsko sobie jeszcze radze z odnajdywaniem odpowiednich tematow  Confused Moja dracena chyba odchorowywuje zime, bo całkiem jej liscie pozasychały-całymi kawałkami. Zrobiłam coś ryzykownego i poprzycinalam jej te uschniete liście, ale to chyba nie pomogło. Na pewno musze ja przesadzic do większej donicy. Tu Czarodziej podal mi ścisłe wytyczne co do donicy  Smile(dzieki!)ale nie bardzo wiem, czy mogę ją przesadzac teraz czy musze czekac do wiosny? Szkoda mi jej, jest wysoka i pewnie wiekowa. Została nam w spadku po poprzednich właścicielach domu i nawet nie wiem ile ma lat... zasiliłam ostatnio rosliny rozcieńczoną odżywką, ponoc jesienno-zimową ale nie widze aby jakoś szczegolnie na to zareagowały... Nie ukrywam, ze mało mam doświadczenia w opiece nad roślinami, ale bardzo chętnie sie uczę Very Happy  dzieki za wszelkie rady! Pozdrawiam! 

Czarodziej
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 12:59:15 »

Przesadzaj ją jak najszybciej, jukę również. Wink

Internetowa diagnostyka roślin doniczkowych email- naszecytrusy@wp.pl
Pozdrawiam Przemo.
Talita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2009, 22:34:02 »

Czarodzieju, wielkie Ci dzieki za Twoje rady donicowe co do draceny. Przesadziłam ja, a nawet ma juz młodsza kuzynke obok siebie...Smile Jak zrobie zdjęcia to pokażę jak jej dobrze, choc liscie zasychaja jej i tak z brzegów(?) niewiem co robic scinac je? A co do juki, to jednak badzo mocno łysieje a pień który zgodnie z zaleceniem odwracam tak, żeby skręcała do słońca coraz bardziej przypomina jakis spiralny kikut z zielona czuprynka u góry. Chyba jednak poprosze o ten zaproponowany scenariusz cięcia i odmładzania  Smile Dzieki za wszelkie rady!

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: