axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #180 : Maj 09, 2009, 20:26:58 » |
|
Źle zniósł podróż z Dibleysa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #181 : Maj 10, 2009, 08:33:15 » |
|
Niee - na 20% źle zniósł podróż (bo źle wyglądał kiedy go listonosz przyniósł), na 80% - przelanie (tak się nim przejęłam, że zaczęłam go podlewać, podlewac i podlewać...  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #182 : Maj 10, 2009, 11:12:46 » |
|
Znam ten ból  , tak z miłości usmierciłam kilka sadzonek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #183 : Maj 10, 2009, 11:22:49 » |
|
U mnie jeszcze tak parę listków padło - naprawdę nie wiem, co źle zrobiłam,...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #184 : Maj 10, 2009, 12:29:43 » |
|
A mi padła vanda .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #185 : Maj 11, 2009, 15:34:44 » |
|
Ja z miłości przelałam kiedyś kalanchoe, no niestety każdy się uczy na błędach, teraz zapisuje sobie kiedy co podlewałam by mi się nie pomieszało..... 
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #186 : Maj 11, 2009, 16:19:06 » |
|
U mnie to problem, bo mam (na razie) ponad 40 doniczek w domciu... jakbym każdą tak miała podpisywać... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #187 : Maj 11, 2009, 22:53:28 » |
|
A nie  nie ja zapisuje tylko kropką w kalendarzu kiedy lałam wodę, bo kaktusów wcale prawie nie ruszam a po storczykach widać 
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #188 : Maj 16, 2009, 22:49:51 » |
|
U mnie storczyk jest w stanie agonalnym  Był przelany,zmieniłam podłoże podlewam kiedy ocalały korzonek jest biały i nic - stoi w miejscu i tylko listki żółkną i opadają.Nadziei barak...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Maj 17, 2009, 20:19:00 » |
|
Szkoda twojego storczyka. Ja teraz mojego doglądam bo miał zbyt suche powietrze no i zaczęły mu się marszczyć bulwy i lekko falować listki...mam nadzieje że z tego wyjdzie. 
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #190 : Maj 18, 2009, 07:37:43 » |
|
U mnie też storczyk  stracił wszystkie korzenie, teraz okładam mu liście namoczonymi chusteczkami i czekam na poprawę 
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #191 : Maj 19, 2009, 14:33:02 » |
|
 Się przyznać muszę do bezmyślnego ukatrupienia trzech dorosłych epiphyll: ackermannii, oxypetalum i białego o dziennych kwiatach. Wystawiłam miesiąc temu na balkon i pojechałam na urlop. Ciężko powiedzieć, co im się stało, bo po powrocie wyglądały jedne na zasuszone inne na zgniłe  Ledwo odratowałam epiphyllum chrysocardium  Już takie ładne i duże było od zeszłego roku. Teraz wygląda jak po tornadzie  Głupota nie boli, tylko po fakcie dobija  Szczęście w nieszczęściu - że całą resztę kolekcji pozostawiłam w domu i jej oczywiście nic się nie stało. Parę odmian astrophytum nie udało mi się obudzić do życia po zimie. Super przechowały się za to stapeliowate i caudeksy - ale to chyba normalne. No i jeszcze ceropegie - bez strat. No i oczywiście pachypodium już triumfuje pięknym pióropuszem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #192 : Maj 19, 2009, 15:19:23 » |
|
Ja ukatrupiłam tydzień temu podczas remontu h.Carnosę,i H.lineralis :/ w sumie jeszcze żyją ale wyglądają okropnie .Wystarczyło ze dałam je na jeden dzień na południowy balkon .Carnosa pogubiła masę liści ,a lineraliska miała popalone pędy i musiałam większość z nich uciąć do tego zmieniły kolor z soczyście zielonego na zielono-żółty :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #193 : Maj 19, 2009, 19:58:02 » |
|
Koniec z dopasowywaniem ziemi do poszczególnych roślinek  . Wracam do "korzeni", może wtedy mniej roślin mi padnie. Znowu kolejny fiołek - z odmianowych, kwitł pięknie i .... jaśnisty wermikulit, piaseczek i inne wymysły idą w niebyt ... dotychczas nie zalewałam, a teraz 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #194 : Maj 20, 2009, 11:54:57 » |
|
Zimą? Zimą mi padły datury  Za wcześnie je schowałam, nie dociepliłam na czas najwi ększych mrozów po Gwiazdce i mam, eh... Ostatnio znalazłam malutką sadzonkę w kaktusie wielkanocnym, nie mam pojęcia, skąd się tam wzięła Musiałam przesadzić i zapomnieć ^^' To tyle mi zostało na pocieszenie... Padł mi też fiołek, kaktus, nie udała mi siningia... Przerzucam się na ogrodowe zimotrwałe i takie, które co roku wysiewa się od nowa, po mrozach, to mi nie powinno paść 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|