|
amarylka
|
 |
« : Luty 05, 2009, 10:10:55 » |
|
Jestem na etapie zakładania ogrodu, ale teren, na którym będą rosły rośliny jest bardzo nasłoneczniony, a ziemia jest bardzo słaba. Proszę o wskazówki, jakie rośliny najlepiej będą rosły w takich warunkach oraz jakie jeszcze można posadzić ale trzeba im będzie zapewnić więcej troski. Zaznaczam, że nie chcę mieć ogrodu tylko rojniko - rozchodnikowego.  Marzy mi się ogrodowa dżungla, ale gdybym chciała codziennie podlewać teren wokół domu (żeby roślinki pięknie rosły) musiałabym stać z wężem w dłoni najmniej dwie godziny, a o kosztach nie wspomnę.  Za wszystkie porady z góry dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2009, 10:28:54 » |
|
Jak jesteś na tym etapie to może zacznij od jakiejś instalacji nawadniającej. Pozwoli Ci to na więcej swobody w doborze roślin, no i będziesz miała mniej pracy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2009, 10:31:24 » |
|
Na instalację niestety już za późno. Trawa rośnie i niektóre drzewa również. Nie wspomnę o kosztach na taką instalację.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2009, 10:34:47 » |
|
Amarylko, co to znaczy 'słaba ziemia' ? Czy masz projekt ogrodu,w jakim będzie stylu ?To najbardziej determinuje dobór roślin. Rozejrzyj się po sąsiednich ogródkach,zobacz co rośnie dobrze w okolicy,pogadaj z sąsiadami i ucz się na cudzych błędach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2009, 10:45:45 » |
|
Ale to czasem wystarczy zwykłe podziurkowane węże przykopać, albo nawet położyć w zaroślach. Zawsze mniej roboty. Nie trzeba nic profesjonalnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2009, 10:57:13 » |
|
Amarylko, zajrzyj na mój wątek ogrodowy, bo ja zaczynałam w podobny sposób- ogród na piaszczystym ugorze. To nie będzie łatwe, ale jest możliwe. Początki były koszmarne, ale dla zapaleńca wszystko jest do pokonania  . Koniecznie załóż system nawadniający. Jeśli ma Ci kto go zamontować, to koszt samych elementów nie jest zbyt wysoki. Poczytaj o systemach nawadniających. Ja też na początku w upały wlokłam za sobą koszmarnie długi wąż i podlewałam właśnie po 2 godz. rano i wieczorem. Teraz już nie starczyłoby mi siły. Jest sporo roślin, które dobrze radzą sobie na słabszej, piaszczystej glebie, ale warto do startu wsypać dobrej ziemi w dołki przed sadzeniem. Pięciorniki i liliowce, trawy, juki, berberysy kolorowe, żarnowce i sporo innych sobie poradzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2009, 11:02:16 » |
|
Dziękuję za rady  Już nie mogę się doczekać wiosny! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2009, 14:39:18 » |
|
Trawy ozdobne i wiele iglaków dobrze się będzie czuć na takiej glebie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2009, 14:55:28 » |
|
Jeżeli masz działkę gdzieś dalej od miasta (chociaż niekoniecznie) wyznacz niewielki obszar i spróbuj znaleźć kogoś kto by ci przywiózł obornika.Przekopanie kawałka ziemi z obornikiem na pewno ją użyźni.Ja tak powtarzałam przez kilka lat z rzędu i tam gdzie był zwykły żółty piach jest teraz pulchna żyzna gleba.Ale na to potrzeba czasu. Wykorzystaj też wszystkie odpadki organiczne z domu.Składuj je w jednym miejscu,dodawaj trawy z koszenia i kompost na własne potrzeby wytworzysz w ciągu roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 05, 2009, 15:08:38 » |
|
Liście i ściółka z lasu też są dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 05, 2009, 20:28:14 » |
|
Masz rację .Igliwiem i szyszkami ściółkowaliśmy wokół iglaków i rododendronów.One lubią kwaśną glebę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 05, 2009, 20:59:37 » |
|
Ja miałam podobny problem.Bardzo dobrze sobie radzą żarnowce,wrzosowate,berberysy,trzmieliny,iglaste,tamaryszek,tawułki.Ziemię najlepiej ściółkować korą ,żeby trzymała wilgoć.Możesz też dodać do dołka trochę gliny,to też trzyma wodę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2009, 16:41:17 » |
|
 polecam trzmielinę, krwawniki barwinek pospolity, berberysy jałowcerokitnik, lilaki pięciornik tamaryszek
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2009, 16:43:03 » |
|
Dziękuję wszystkim za rady  Proszę o więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2009, 21:58:58 » |
|
Podstawa to kompost,przeznacz na początek więcej miejsca na to (dwie komory), dosypuj przyspieszacze, ziemię i chwasty (bez nasion, mlecza, perzu, skrzypów, pokrzyw i innych wieloletnich rozrastających się z korzeni). Błyskawicznie będziesz miała dobry podkład. Z roślin zapełniających i pięknie kwitnących polecam ślaz. W jednym roku ogromny krzak (mogę ci wysłać)  .  Szybko rośnie i pięknie kwitnie złotlin - keria (też mogę wysłać) http://www.floraforum.pl/index.php/topic,9638.msg250722.html#msg250722Z roślin okrywowych - skalniaczkowych:wilczomlecz, posłonki...  Tyle na teraz. Nad następnymi pomyślę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2009, 15:05:09 » |
|
Halko - złotlin bardzo mi się podoba  Wpisz mnie na listę - proszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ew0123
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 28, 2009, 11:51:15 » |
|
Witam, mam na swoim podwórku dół, do którego prze lata wsypywane były "różności": popiół (po węglu i drewnie), gruz, czasem koszona trawa. Doszłam do wniosku, że skoro rosną w nim chwasty, to może kwiatki też by mogły. Tylko właśnie nie mam pomysłu jakie... Może malwy, łubin? Miejsce to jest dość słoneczne. Proszę o pomoc, bo dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 28, 2009, 12:11:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 28, 2009, 16:06:03 » |
|
Ja na początek wybrałbym się do centrum ogrodniczego po kilkanaście worków z ziemią<80 litrowe powinny wystarczyć> do tego torf i taką mieszankę rozsypać na terenie , na którym ma być ogród. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni przeznaczonej pod rośliny. Potem to wszystko przemieszać za pomocą glebogryzarki ogrodowej. Wysiać nawozy mienralne również przemieszać. Po około 2 tygodniach od wysiania nawozów myśleć o roślinach. Na dobry początek : Robinia akacjowa `Umbraculifera` Robinia szczeciniasta Brzoza bodawkowata Brzoza papierowa Sumak octowiec 'Dissecta' - bardzo zaborcze drzewo Glediczja trójcierniowa Berberysy thunberga w odmianach Leszczyna pospolita CONTORTA Żarnowiec Lawenda Wrzosy wrzośce Bergenia sercowata Jukka karolińska Nawłoć Rogownica kutnerowata Trawy wszelkiego rodzaju Jałowce Sosny
Post dołączony: Lipiec 29, 2009, 16:02:28 Krwawniki dobrze się czują także na piaszczystych glebach...
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|