lustful-rat
Nowicjusz
Nic na siłę, weź większy młotek!
|
 |
« : Luty 04, 2009, 21:30:18 » |
|
Witam! Stety, niestety od 20 lat mieszkam w starej kamienicy i szybko się to nie zmieni, ale rośliny chciałoby się w domu mieć. Tylko nie za bardzo chcą rosnąć  Problem jest taki, że mieszkanie nie należy do dobrze oświetlonych. Tylko dwa okna wystawione na zachód i dodatkowo naprzeciwko nich drugi budynek, który skutecznie zasłania większość promieni słonecznych. Druga sprawa to spora wilgotność powietrza (w porównaniu do bloków - ja to odczuwam w ten sposób, że w bloku po kilku godzinach mam suche gardło, ot przyzwyczajenie do wody w powietrzu). Temperatura w mieszkaniu waha się od 15 do 18 stopni przez większość roku. Próbowałem różnych roślin na chybił trafił z różnym skutkiem. Jak na razie widzę, że najlepiej czuje się bluszcz i grubosz (choć to dziwne, bo to raczej afrykańska roślina). Pytanie jest co byście polecali do takich warunków, żeby czuło się świetnie i nie wyciągało łodyg na metr w stronę okna  Preferowałbym roślinki o pokroju bardziej drzewiastym (raczej dużo małych liści, a nie kilka ogromnych), no chyba że nic takiego się nie znajdzie, to będę zadowolony z czegokolwiek zielonego co będzie bujnie rosnąć w tej piwnicy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2009, 22:42:21 » |
|
Zupełnie tak, jakbym mieszkała u Ciebie mam mur domu kultury przed oknami niczym więzienny i mieszkanie w bardzo stareńkim budownictwie z ogrzewaniem piecowym. Zajrzyj do mojego wątku co ja hoduję, ale...doświetlam cały kącik roślinno - wypoczynkowy żarówkami energooszczędnymi. Na półeczce w połowie wysokości pokoju / 3,3 m/ doskonale rośnie maranta , z sufitów zwieszają się makramy w nich hoje, ceropegia i dischidie, na wysokich kwietnikach rosna popularne rośliny...parapety mimo,że okna nieszczelne- zapchane sukulentami i fiołkami...Skrzydłokwiaty też mają się doskonale a najlepiej mini, aglonema, episcie, scindapsusy, zielistki, fikus beniamina zielone tez doskonale sobie radzą ...Kłopoty z roślinami wyłącznie takimi, którym temperatura podłoża nie powinna spadać poniżej +18 stopni.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2009, 00:18:54 » |
|
Jak napisała Makosz - jeżeli zainwestujesz w doświetlanie, to prawie wszystkie rosliny będą rosły, a wilgotność? - szkodzi raczej ludziom i meblom, bo rośliny to lubią i problemem w bloku jest dowilgacanie powietrza! Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2009, 01:56:45 » |
|
Przeleć się do Castoramy. Mają w sprzedaży świetne świetlówki w oprawach w bardzo ładnych cenach (90 cm ok.35 zeta). Kupowałam w zeszłym tygodniu. A jak będziesz miał świetlówkę to urośnie ci niemal wszystko (może poza kaktusami  ).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
buk
Nowicjusz
Małopolskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2009, 09:56:15 » |
|
Ja bym polecał Fatsję, u mnie rośnie w łazience, przy bardzo małym oknie z wystawą północną. Ogólnie mamy chłodno w domu, a i wilgotność w łazience wysoka... Fatsja wprawdzie ma raczej duże liście, ale jest bardzo piękna, architektura jej pokroju jest bardzo ciekawa... Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2009, 14:30:11 » |
|
A może paprocie - nie potrzebują dużo słońca,a lubą wilgotne powietrze 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
lustful-rat
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2009, 17:09:26 » |
|
Dziękuję po pierwsze za zainteresowanie tematem  A po drugie może tak coś bez kucia ścian? Ja bym z chęcią przerobił całe pomieszczenie tak, żeby było dobrze tam roślinom i mnie, ale mieszkają tu też inni, którzy nie są gotowi na takie poświęcenia  Także coś bez doświetlania proszę  A skrzydłokwiat faktycznie ma się dość dobrze, ale też trochę "dziczeje" w stronę słońca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2009, 08:15:20 » |
|
Zamioculcas, paprocie, begonie, skrętniki - wszystko jak najbliżej okna, a najlepiej na parapecie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2009, 10:22:56 » |
|
U mnie na północnym oknie świetnie rosną cissusy i zamioculcas 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
lustful-rat
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2009, 22:36:48 » |
|
Robie sobie powoli listę, ale doradzajcie jeszcze, wybiorę najlepsze propozycje  A coś co mogłoby stać kawałek od okna? Bo z powodu kota na parapetach musi być trochę luzu, bo będzie huk, trzask, tragedia i kot pomieszany z kwiatami  A teraz mi się przypomniało, że kiedyś pewien bonzaista poradził mi, że do takiego pomieszczenia jako drzewka nadawałaby się karmona albo cis chiński.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2009, 09:58:19 » |
|
Generalnie rośliny o dużych i ciemnozielonych liściach potrzebują mniej światła niż inne.Całkiem dobrze w gorszym oświetleniu radzą sobie monstery,filodendrony,zamioculkasy,skrzydłokwiaty,aspidistry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|