Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 09:04:56
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cięcie winorośli  (Przeczytany 32245 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wawik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Lipiec 20, 2009, 19:13:31 »

Odświeżam temat, bo wegetacja trwa nadal. Sam mam co nieco odmian i dobrze by było ciągnąć ten wątek dalej.
vanda
Aktywny
**

...prawie Cieszyn.

« Odpowiedz #31 : Lipiec 24, 2009, 15:24:37 »

No własnie widzę , że odświeżyłeś... ale z tymi cięciami winogron to chyba trzeba poczekać do jesieni? Ja jestem w pogotowiu , bo czas najwyższy się czegoś nauczyć !!!!
wawik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #32 : Lipiec 24, 2009, 16:17:59 »

No własnie widzę , że odświeżyłeś... ale z tymi cięciami winogron to chyba trzeba poczekać do jesieni? Ja jestem w pogotowiu , bo czas najwyższy się czegoś nauczyć !!!!

Teraz nie tylko można, ale nawet trzeba ciąć.
Wycinamy nadmierną ilość łóz nie owocujących i pasierby, aby nie zagęszczać i nie obciążać nadmiernie krzewu.  Very Happy
vanda
Aktywny
**

...prawie Cieszyn.

a
« Odpowiedz #33 : Lipiec 24, 2009, 16:44:24 »

Zapytałam w tym wątku , który podałaś... Smile

a tu zapytam o co innego.
mam silnie rosnące, wręcz agresywnie, winogrono ciemne, o winnym smaku / mnie nie smakuje/.i co jakiś czas przycinam pędy bo tak silnie rośnie. Chodzi mi o to by dojrzały owoce i były bardziej słodkie.
Ale jak obcinam na drugim oczku od grona to za jakiś czas odrasta jeden, dwa a nawet trzy pędy z tego oczka i nie umiem sobie z nim poradzić ! Chyba będzie musiało ustąpić  miejsca jakiejś szlachetnej odmianie. Ono swietnie nadawało sie do szybkiego zacieniania.
Nie wiem czy dobrze robię ale to jedyna możliwość na teraz.

vanda
Aktywny
**

...prawie Cieszyn.

« Odpowiedz #34 : Lipiec 24, 2009, 16:46:50 »

No właśnie w tej chwili pytałam w innym wątku ? Smile Smile
Tylko co to są te "pasierby"??? Smile Very Happy
wawik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Lipiec 24, 2009, 17:12:28 »

Są to pędy boczne wyrastające z  łozy przy każdym liściu. 
Mniejsze wyłamujemy, a większe wycinamy za drugim liściem Very Happy
wawik
Nowicjusz
*

a
« Odpowiedz #36 : Lipiec 24, 2009, 17:33:12 »

Zapytałam w tym wątku , który podałaś... Smile

a tu zapytam o co innego.
mam silnie rosnące, wręcz agresywnie, winogrono ciemne, o winnym smaku / mnie nie smakuje/.i co jakiś czas przycinam pędy bo tak silnie rośnie. Chodzi mi o to by dojrzały owoce i były bardziej słodkie.
Ale jak obcinam na drugim oczku od grona to za jakiś czas odrasta jeden, dwa a nawet trzy pędy z tego oczka i nie umiem sobie z nim poradzić ! Chyba będzie musiało ustąpić  miejsca jakiejś szlachetnej odmianie. Ono swietnie nadawało sie do szybkiego zacieniania.
Nie wiem czy dobrze robię ale to jedyna możliwość na teraz.   

Och vanda, vanda, winorośl jak każda roślina potrzebuje liści do wytworzenia owoców np. jabłoń do jednego jabłka potrzebuje 80 liści. Znam kilka sposobów na prowadzenie winorośli, ale na 2 liście słyszę po raz pierwszy.  Very Happy
System korzeniowy krzewu powinien równoważyć się z masą zieloną (liśćmi)
Pędy krzewów  drobnolistnych skracamy za 10-tym liściem, ale dopiero 2 - tygodnie przed dojrzewaniem winorośli, a pędy o dużych liściach skracamy za 6 -tym liściem.
Pozdrawiam
Prośba do moderatora
można połączyć bieżące posty w jeden temat, aby nie ciągnąć 2 podobne tematy
vanda
Aktywny
**

...prawie Cieszyn.

« Odpowiedz #37 : Lipiec 25, 2009, 06:34:56 »

Jak tylko sie wypogodzi / bo oczywiscie pada/ postaram sie zrobic fotkę. Może uda sie  tą winorośl przyprowadzić do względnego porządku Smile
lili.ana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Sierpień 22, 2009, 09:36:16 »

Witam wszystkich serdecznie. Przeczytałam wszystko bardzo uważnie. Wiadomości tyle, że chyba faktycznie będę musiała zabrać na działkę laptopa Smile. Do tej pory moje winorośle szły "na żywioł"  (mój i ich). Postanowiłam to w końcu uporządkować . Dzięki Waszym radom biorę się ostro do pracy. Męża też zaangażuję by przygotował odpowiednie podpory. W razie jakiś problemów poproszę Was o radę. Jako nowa na forum mam jeszcze problemy z orientacją, w którym wątku zamieszczać poszczególne informacje. Muszę znaleźć odpowiedni by dowiedzieć się jakie odmiany szczególnie polecacie amatorom (czytaj: łatwe w uprawie) z tych słodkich o dużych gronach i gdzie Waszym zdaniem najlepiej zaopatrywać się w sadzonki  (bo zarówno zakupy u sklepach ogrodniczych jak i na Allegro nie zawsze kończyły się otrzymaniem faktycznie interesującej mnie odmiany).
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #39 : Sierpień 22, 2009, 09:50:55 »

Witaj lili.ano. Cieszę się, że mamy jeszcze jednego miłośnika  winorośli na FF.
Z tym cięciem to wstrzymaj się do jesieni, lub wiosny, teraz nie pora na ' rewolucję'.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
wawik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Sierpień 22, 2009, 10:34:22 »

Wycinać teraz jeszcze można, a nawet trzeba łozy nie owocujące (zbyt zagęszczają krzew) skracać pasierby (też niepotrzebnie zagęszczają) można również skracać pędy owocujące odmian o dużych liściach za 6-tym liściem i o małych liściach za 10-tym nad ostatnim gronem.
lili.ana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Sierpień 22, 2009, 11:13:14 »

Dziękuję za dobre rady. Na pewno się dostosuję. Mąż dał się przekonać do pomocy, bo chce mieć własny "materiał" na domowe winko.
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: