Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 20:44:12
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prezentacje cz. 8  (Przeczytany 15250 razy)
kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #300 : Marzec 13, 2009, 18:09:01 »

Dzięki za miłe słowa  Very Happy Rzeczywiście marmurkowe listki mają coś w sobie  Smile Kwitnienie może ma popularne, ale liście i kwiaty tworzą piękny duet Razz

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #301 : Marzec 13, 2009, 21:21:03 »

Teraz wiem, za jakim kwiatkiem będę się rozglądać w najbliższym czasie. A miałam chwilowo przystopować.
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #302 : Marzec 14, 2009, 13:21:41 »

Przedstawiam Wam mojego storczusia:

Zakwitł już u mnie  Very Happy

Rena
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #303 : Marzec 14, 2009, 13:25:14 »

o jejku, ależ ten bordowy piękny... achh widziałam takiego w Tesco, jak kupowałam mojego ostatniego falka, ale niestety był już w koszyczku jakieś Pani, drugiego takiego nie było, a nie chciałam się na tą Panią rzucać by wyrwać jej kwiatka... teraz widziałam takiego w kwiaciarni, dziś wejdę spytać, ale na pewno drogo będzie.... ojjj zazdroszczę....
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #304 : Marzec 14, 2009, 15:07:37 »

Amarylko śliczny białasek  Very Happy. Ja też mam nowego mieszkańca  Mr. Green, ponoć już na zakupy nie będę zabierana, bo ciągle coś nadplanowego przywlekę  Smile Smile

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #305 : Marzec 14, 2009, 15:09:25 »

Oj, Violkah, Violkah...  Smile  Smile Piękny  Very Happy

Filomena79
Aktywny
**

« Odpowiedz #306 : Marzec 14, 2009, 16:41:40 »

Zrobiło się baardzo wiosennie Very Happy Very Happy Very Happy
Pięknie kwitną Wasze storczyki Very Happy
Violkah - Twój jest bardzo figlarny z tymi kropeczkami Laughing

Ja odkryłam dzisiaj, że mój nowy nabytek - woskowy, w różowe paseczki i kropki - pachnie!! Very Happy Very Happy

Pozdrawiam ciepło
Barbara
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #307 : Marzec 15, 2009, 10:17:38 »

Wiolu, bardzo ładny nowy nabytek  Mr. Green  Very Happy
Amarylko, gratuluję kwitnienia  Very Happy  Razz

Oba są śliczne, bo są jakie?   BIAŁE!!!  Smile

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #308 : Marzec 16, 2009, 18:05:55 »

Amarylko śliczniutki Very Happy , nic tak nie cieszy jak własny wychów  Laughing

Violkah prześliczny piegusek (Pipi Langstrumpf?), też mam na takiego oko. Również nadplanowy Smile. Już przestałam liczyć  Smile

Rena wytrzymaj do następnych dostaw ,teraz będzie ich coraz więcej i cena dużo niższa niż w kwiaciarni i mniejszy stres dla kwiatka z powodu różnicy temperatur .Mój bordo zrzucił niestety 4 pąki i 1 kwiat ale teraz rozszalał się z tym co zostało i nie buntuje się na warunki domowe  Smile

słoneczne buziaki GosiaP
Natalia152
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #309 : Marzec 17, 2009, 18:33:41 »

gdzie stoją wasze storczyki...? mam sporo miejsca ale nie wiem gdzie postawić

dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #310 : Marzec 18, 2009, 08:01:00 »

Jeżeli chodzi o falki to najlepiej czują się na oknie północnym lub wschodnim lub w innym jasnym ale bezpośrednio nie nasłonecznionym miejscu Smile
Nie należy ich stawiać na oknie południowym i zachodnim, bo słońce je poparzy. Takie ustawienie dopuszczalne jest tylko gdy te okna są cieniowane Smile
U mnie najlepiej czują się właśnie od północy, a wschodnie okno mam ogromne, więc w okresie letnim lekko je cieniuję firanką (przy szybie) Smile
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #311 : Marzec 18, 2009, 09:38:34 »

A ja doczekałam sie pierwszego kwitnieniu u mnie po około 9 mc, miałam perypetie non stop z opadającymi pąkami, ale w końcu się udało.Dziwne dlaczego zakwitnął w innym kolorze niż go kupiłam? kwitnął na biało a teraz jest lekko żółciutki i plamki ? może wiecie dlaczego? chętnie posłucham.

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #312 : Marzec 18, 2009, 10:36:52 »

gdzie stoją wasze storczyki...?
Ja swoje storczyki trzymam w południowym pokoju i ustawiam tak aby docierało do nich słoneczko. Mam jednego też w pomieszczeniu zachodnim, zaraz przy oknie, więc słońce jest rozproszone dzięki firance. Na razie wschodnie parapety czekają na storczyki Smile

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #313 : Marzec 18, 2009, 12:22:49 »

A ja doczekałam sie pierwszego kwitnieniu u mnie po około 9 mc, miałam perypetie non stop z opadającymi pąkami, ale w końcu się udało.Dziwne dlaczego zakwitną w innym kolorze niż go kupiłam? kwitnął na biało a teraz ma lekko żółciutki i plamki? może wiecie dlaczego? chętnie posłucham.
Gdyby nie identyczna warżka pomyślała bym ,że to zupełnie inna odmiana Laughing
 Zajrzyj do  'necji' u niej jest tak prawie zawsze. Przyczyną jest prawdopodobnie  nawóz którym zasilała storczyki. Ja podlewałam gotowaną kranówką z mocno rozcieńczonym Pokonem i z ciemnofioletowego zrobił mi się beżowy. Też ładny  i bardzo ciekawy, ale nie o to mi chodziło Smile

Post dołączony: Marzec 18, 2009, 13:15:08
Natalia152 na wschodnim oknie (częściowo, tylko od góry przysłonięte żaluzjami) od jesieni, stały moje storczyki i nic się do tej pory złego nie działo raczej podobało, bo puszczają się prawie wszystkie i pąki nie opadły żadnemu. Po ostatnich słonecznych dniach na jednym  pojawiły się już oznaki poparzenia słonecznego. Dobrze,że tylko na 1 najstarszym listku. Przeniosłam go na okno północne.
Żaluzje w słoneczne dni już opuszczam na wschodnim oknie tak, by słońce nie padało bezpośrednio na liście. Drugie okno wschodnie jest lekko ocienione loggią i tu nie docierają ostre promienie słońca. Tego jeszcze nie przysłaniam.
Firanka u mnie nie daje cienia bo jest przed parapetem.

słoneczne buziaki GosiaP
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: