ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« : Styczeń 21, 2009, 10:38:15 » |
|
cz1 - http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7186.0.htmlWitam Was wszystkich  ) Właśnie zamówiłam nasiona prumelii. I czekam.. I przez ten czas podczytuję sobie Was;) Znaczy się doszkalam. Mam takie pytanie: Jak myślicie, czy plumeria mogłaby przezimować w całkowitej ciemności? No bo skora zrzuca na zimę liście to tak by wyglądało...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2009, 22:32:50 » |
|
Witaj, ixeska 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2009, 11:24:03 » |
|
Witam, witam  Widziałyście tą stronkę - galerię odmian Plumerii? http://www.gulfcoastplumeria.org/gallery.htmNo i co z tym zimowaniem w ciemności? Jak myślicie? A może ktoś próbował?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
w ciemności też można dojrzeć światło dla siebie
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2009, 21:14:56 » |
|
Przeglądnęłam wskazaną stronkę i teraz mnie zżera ciekawość jak bedzie wyglądała moja kiedy zakwitnie. Ixeska....moja plumerka stoi cały czas na parapecie od strony południowej. prawie bez podlewania, mimo to wypusciła nowe listki. Jak pisałam wczesniej stare liście opadły.
Pozdrawiam Teresa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2009, 00:54:01 » |
|
Ja myślę, że można spróbować przezimować ją w ciemności. Jeżeli zgubi liście to znaczy, że przeszła w stan spoczynku. Wtedy światło jej nie potrzebne. Podobnie jak z kaktusami. Niektórzy hodowcy zimują je w kartonach w piwnicach. Warunkiem jest niska temperatura i zero wody. Ciekawe czy ktoś tego już próbował ze swoją plumerią. Jak wysiejesz i będziesz miała kilka egzemplarzy to przezimuj tak jedną na próbę. Ja mam tylko jedną i boję się eksperymentować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2009, 11:29:00 » |
|
No właśnie tak zamierzałam. Jeśli wyjdzie mi kilka roślinek i przez sezon 'dadzą radę' - to dla własnego doświadczenia porozstawiam je na zimę w różnych miejscach (po kilka). Zobaczę które warunki są dla nich najlepsze. U mnie w piwnicy jest KOMPLETNIE ciemno i temp. około 10 stopni. A tymczasem - nie mogę sie doczekać nasion 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2009, 11:50:07 » |
|
Dostałam nasiona!!!!! Hurrrraaa!!!!  6 odmian i 5 sztuk mixa. Na razie moczą sie spokojnie. Moczyliście nasiona przed wysianiem??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2009, 12:09:35 » |
|
Moczyli, moczyli  Gratuluję awansu na plumeriomaniaczkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2009, 19:22:31 » |
|
Hehe...Ixeska, pisaliśmy, że plumerie uzależniają, uważaj  Jeśli namoczyłaś, to teraz musisz im zapewnić wysoką temperaturę, żeby wykiełkowały. Możesz nawet postawić na kaloryferze, na jakiejś deseczce. Temperatura jest dla nich najważniejsza. A jakie odmiany wybrałaś? Ja 20 miesięcy temu wysiałam kilka, ale flamaster, którym podpisałam doniczki wyblakł przez zime kompletnie i pomyliłam je, oczywiście. Spodziewam się kwitnienia w tym roku, bardzo jestem ciekawa, jakie będą... Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 30, 2009, 21:15:03 » |
|
Wysiałam  Moczyłam (10 godz.)  Postawiłam na akwarium - tam od lamp jest cieplucho  i wilgotno  ps. a zgadnijcie co mam na tapecie na kompie??  Odmiany: marinos rainbow heidigold glomoan fluuf peach glow 1 zagubiona naklejka i mix
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2009, 22:12:01 » |
|
Ja również masz do wysiania 5 nasion plumerii - mix . Wyżej przeczytałam że jako podłoża do wysiewu jedna z Forumowiczek użyła włokna kokosowego. Czy jest najlepsze? A jakiej mieszanki i w jakich proporcjach używacie do przesadzenia siewek? Do ogrzewania szklarenki używam przewodu grzewczego do terrarium. Zdaje świetnie egzamin, zwłaszcza tam, gdzie ogrzewanie idzie z Ciepłowni a kończy sie sezon grzewczy. Jeszce jedno, ile powinno moczyć sie nasionko? Pozdrawiam plumeriozakręconych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2009, 00:32:19 » |
|
Heh  widzę, że dbacie o wasze roślinki, chyba wszystkie mają idealne warunki. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nasiona świetnie wschodzą we włóknie kokosowym, ale już słabiej rosną. Nasionka moczyłem 24 godz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2009, 08:28:15 » |
|
Ja też moczyłam 24 godz. Wysadziłam do zwykłej ziemi, wzeszły wszystkie trzy, ale później dwie roślinki mi padły.  Nie wiem czemu.  Ostatnia rośnie bardzo dobrze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 31, 2009, 10:59:08 » |
|
Ano czasami sie zdarza, że padają i jak to zwykle bywa szczególnie podatne są młode siewki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 31, 2009, 11:46:25 » |
|
Nasiona trzeba zaprawiać. Uchroni to siewki przed chorobą zwaną zgorzelą siewek.
Samego włókna kokosowego nie radzę używać. Jest doskonałym podłożem do upraw produkcyjnych bo jałowym i roślina weźmie tylko to co dostanie od człowieka. Ponieważ tam w przeogromym stopniu zainstalowane jest automatyczne podlewanie więc i dokarmianie. Wszystko to może być precyzyjnie regulowane. W domu takich warunków nie mamy. Dlatego nawet do wysiewów należy dodawać do włókna ziemi do wysiewów. Najczęściej robi sie mieszankę 2 części włókna i 1 część ziemi. Taką mieszankę wsypuje się do doniczek, podlewa Previcurem i zostawia w ciepla na 24 godziny. Dopiero wówczas przystępujemy do siewów. Jak się sieje to w tym wątku było to pokazane wystarczy zerknąć na początkowe posty.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 31, 2009, 17:11:07 » |
|
Ja kupiłam w Obi takie specjalne krążki do wysiewu 19,90 za 50 sztuk. I tam właśnie są moje plumerki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 31, 2009, 17:38:21 » |
|
Dzięki za info. Czy już wcześniej wypróbowywałaś te krążki? Mam nadzieję, że ich skuteczność jest duża. Mam kilka nasion roślin, których nie chciałabym stracić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 31, 2009, 18:19:57 » |
|
Nie, pierwszy raz je mam. Nie wiem jak Plumeria, ale wetknęłam w nie również nasiona tykwy. 2 dni temu. Podobno tykwy kiełkują 2-3 tygodnie. A w moich widać już małe kiełki. Po 2 dniach!!! Tylko przypomnę, że moje wszystkie nasiona stoją na akwarium, na ciepłych lampach. Tykwie najwyraźniej pasują. Post dołączony: Styczeń 31, 2009, 18:22:12
A! I jeszcze to, że prócz akceptacji przez Tykwę są BAAARRRRDZO wygodne w użyciu. Po zalaniu wodą same pęcznieją. Są owinięte takim cieniutkim materiałem. I po podrośnięciu roślinki całość wsadza się do doniczki/gruntu. Roślinka sama później rozrywa tkaninkę i rośnie sobie dalej  Nie trzeba przesadzać młodzika 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 31, 2009, 18:55:38 » |
|
Wow, to ja je też chcę. U mnie też będą miały ciepełko, nie mam akwarium ale przewód grzewczy jest ok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2009, 18:33:04 » |
|
Zdradźcie mi proszę, ile czasu (mniej-więcej) kiełkują nasiona plumerii? Posadziłam tydzień temu i już mnie rączki swędzą, żeby COŚ wyszło.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 05, 2009, 20:27:19 » |
|
Ze swoich nasion, podczas sprzyjających warunków, namoczenie i dużo ciepła i słonka (lato) to już po kilku dniach wschodziły, ale mogę nawet tydzień - dwa tygodnie. Ja lubię je wsadzać do pojemników po lodach przezroczystych od spodu bo widać korzenie szybciej niż wykiełkowanie i wiem że roślinki żyją. Najłatwiej poznać po tym że nasionko jakby się unosiło do góry i powstają koło niego spękania na ziemi - pęcznieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 05, 2009, 22:39:58 » |
|
Hmmm...
Tak sobie wobec tego myślę, że może maja tam za mało światła??
Stoją na akwarium - daleko od okna.
Czy zanim wzejdzie COKOLWIEK to potrzebne jest światło?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 05, 2009, 22:54:00 » |
|
Nie, wystarczy ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 06, 2009, 08:25:27 » |
|
A, no to spoko  Nie zabieram ich na razie. Dzięki Przemo za wsparcie  Post dołączony: Luty 07, 2009, 20:15:34
Pojawił się KIEŁEK!!!!  Szkada, że nie wiem z której odmiany - zagubiona naklejka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 11, 2009, 21:26:55 » |
|
Gratulacje! Wrzuć fotkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 12, 2009, 07:53:48 » |
|
Jest już chyba 8 kiełków!!  Postaram się dziś pokazać na zdjęciach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 27, 2009, 12:12:09 » |
|
Ixeska, jak tam maluchy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 27, 2009, 12:20:31 » |
|
Czekamy na zdjęcia przedszkolaków 
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 27, 2009, 15:59:11 » |
|
A ja na razie mam jednego malucha...jak wrócę do domu, wrzucę zdjątko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 28, 2009, 23:43:09 » |
|
Szlag by trafił... Plumerię dopadł przędzior. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|