|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 14, 2009, 11:54:49 » |
|
W jakim są wieku?
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #92 : Czerwiec 14, 2009, 12:03:15 » |
|
To moja najstarsza plumeria, ma 3-4 lata, kwitnie drugi sezon, ale wiek nie ma nic do rzeczy. To jest roślina z sadzonki, pobranej z dojrzałej rośliny matecznej a nie siewka. Moje siewki, z 2007 roku mają po 100cm i grube pnie i miałam nadzieję, że w tym roku już zakwitną, a tu nic...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Czerwiec 14, 2009, 12:37:56 » |
|
quillamaru, jestem pod wrażeniem. Gdzie ją trzymasz i jak często podlewasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 14, 2009, 12:46:58 » |
|
Dziwaczku, dziekuję bardzo. Trzymam je a właściwie smażę na południowym tarasie, podlewam w zależności od potrzeb. Teraz 2-3 x na tydzień, jak będzie więcej liści to nawet codziennie i na podstawkę również. Od listopada do kwietnia nie podlewam wcale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Czerwiec 14, 2009, 12:51:00 » |
|
Dzięki i wszystko jasne  Post dołączony: Czerwiec 14, 2009, 12:54:49
Masz fajna stronkę i piękne rośliny, pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 14, 2009, 16:13:41 » |
|
Madziu, jesteś w takim miejscu na ziemi, o którym marzę odkąd zwiedziłam Hiszpanię. Nie dziwota że Twoje rośliny wyglądaja jak z innej bajki...moje plumercie to trzy tegoroczne odrostki, wysiane w marcu. O kwitnieniu nie mam teraz co marzyć, jeżeli przeżyją zimę to może za rok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 14, 2009, 17:56:15 » |
|
Klimatu, to każdy może pozazdrościć Magdzie,a może sie u nas ociepli, jakiś efekt cieplarniany, albo co? Moja plumerka zakupiona na all właśnie wyemigrowała na zewnątrz, ale gdzie jej tam do tych Magdy.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #98 : Czerwiec 14, 2009, 20:10:37 » |
|
Violu, siewki naprawdę długo czekają na kwitnienie...hehehe. Moje pierwsze nasiona wysiałam w maju 2007, teraz to wielkie rośliny, po 60-100 cm, z grubymi pniami, ale i tak nie zakwitły w tym roku, na co bardzo liczyłam. Nie wspomnę o ubiegłorocznych  . Jak sądzę oprócz nasłonecznienia i temperatury muszą "dojrzeć". Nabyłam już superthrive, czyli kompleks mineralno-hormonalny i będę eksperymentowała. Dodatkowo planuję przyciąć w połowie wszystkie rośliny żeby już zaczęły się rozgałęziać. Może to przyspieszy kwitnienie? Lucynko, na efekt cieplarniany bym nie liczyła, ale myślę, ze w Polsce plumcie też da się hodować, tylko trzeba pamiętać o kilku rzeczach: 1. Ciepłe podłoże do kiełkowania 2. Pierwsza i być może nawet druga zima bez spoczynku dla siewek 3. Jak najwięcej słońca latem i jak najwyższa temperatura 4. Zima bez podlewania i światła jeśli roślina ma odpoczywać Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 14, 2009, 20:39:00 » |
|
Madziu kochana, ja zwariuję od takich zdjęć  Moja siewka z 2007 ma 10cm i siewki z jesieni 2008 już ją przeganiają  Ja chyba powinnam mieć sądowy zakaz hodowania tych cudownych roślin  Ale Twoje niesamowicie cieszą oczy - poproszę o więcej 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Czerwiec 14, 2009, 21:11:17 » |
|
quillamaru chciałabym zobaczyć metrową plumerię, nie wiedziałam, że w domowych warunkach są aż tak duże. To miła niespodzianka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #101 : Czerwiec 14, 2009, 22:02:51 » |
|
U mnie też już las na parapecie.  Chyba nawet hoje ich nie wykurzą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Czerwiec 14, 2009, 22:37:59 » |
|
U mnie też już las na parapecie.  Chyba nawet hoje ich nie wykurzą  To pokaż ten Twój busz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #103 : Lipiec 15, 2009, 12:04:51 » |
|
Oj widzę coś dawno wątek nieruszany... Jak tam plumercie w środku lata? Ja w tej chwili patrzę jak sobie rosną moje sieweczki. Mam 35 szt (z 40 wysianych nasion!), około 30 pięknie rośnie, reszta żyje i to mam za dobry znak. Nigdy wcześniej nie miałam plumerii i dlatego chętnie czytam o waszych dokonaniach i doświadczeniach. Moje plumki mieszkaja w Szkocji czyli kraju chłodnym i deszczowym. Wiem, że są tu z powodzeniem przez ludzi chodowane i to na dworzu! Moje wysiane były do zwykłej rozluźnionej ziemi postawione na boilerze CO(olejowy więc chodzi wtedy kiedy ja chcę) i zasilone sztucznym światełkiem. w tej chwili jestem na etapie "wyrzucania co dorodniejszych na parapety. Parapety mam głownie południowe i zachodnie:) choć nie zawsze bardzo słoneczne ze względu na pogodę. Ostatnio stwierdziłam, że może dobrze by było zacząć je nawozić bo są już spore tylko nie wiem do końca czym. Pojawił się tu w wątku nawóz do kaktusów. Czy wy właśnie tym nawozicie? Post dołączony: Lipiec 15, 2009, 12:08:43
A tak swoją drogą spójrzcie jaki ktoś wywąchał interes. W życiu nie widziałam tak przegiętych cen i takiego naciągactwa http://www.plumeriasuk.com/index.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Lipiec 15, 2009, 12:50:14 » |
|
Ja nawożę tak jak inne kwiaty "florowitem". Moja stoi cały czas na balkonie niezależnie czy słońce czy deszcz i jakoś rośnie. Czy prawidłowo sie rozwija, nie wiem. Nie mam skali porównawczej. Post dołączony: Lipiec 15, 2009, 11:55:26
Niestety co do cen się nie wypowiem, bo siedzę na Linuksie i nie mam odpowiedniej wtyczki żeby wejść na to konto. Na Allegro sadzonki po 17 - 20 zł. Post dołączony: Lipiec 15, 2009, 13:10:39
Tak wygląda dzisiaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #105 : Lipiec 15, 2009, 13:23:21 » |
|
no to na tej stronie ceny zaczynają się od ok 25 funtów za sporą siewkę a kończa na ponad 100 za dorosłą roślinę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #106 : Lipiec 15, 2009, 13:24:55 » |
|
O rany!
Post dołączony: Lipiec 15, 2009, 13:25:33 Nie wiesz czy są chętni?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #107 : Lipiec 15, 2009, 13:37:49 » |
|
Szczerze mówiąc to nie mam bladego pojęcia bo to nie jest serwis aukcyjny ani nic takiego. Ale z kolei jest to chyba jedno miejsce w UK jakie znalazłam z plumeriami i jest to przedstawione jako super profesjonalne i myślę, że amatorzy widząc takie "pro"i że wszystkoimport i prowadzone przez profesjonalistów mogą sie i kusić zamiast na ebay z Tajlandii w sumie niewiadome pochodzenie. Przepraszam za chaotyczność wypowiedzi ale jestem dosłownie na wylocie do pracy:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #108 : Lipiec 15, 2009, 13:47:23 » |
|
Ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #109 : Lipiec 29, 2009, 20:27:52 » |
|
Dziwaczku, oto ponad metrowa siewka plumerii (2007) oraz dwie małe ukorzenione tegoroczne sadzonki (na pierwszym planie):  Obok ośmiolitrowa butelka po wodzie, aby można ocenić ich wielkość  A oto moja najstarsza plumeria, też ma grubo ponad metr ale przycięłam ją w tym roku by się rozkrzewiała  Pozdrawiam wszystkich plumeriomaniaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #110 : Lipiec 29, 2009, 21:11:18 » |
|
Cudne! Kiedy moja taka będzie?  Zrobisz fotki kwiatuszków? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
Nowicjusz
Callisto...
|
 |
« Odpowiedz #111 : Lipiec 31, 2009, 11:36:38 » |
|
A czemu ta plumeria ma takie małe kwiatuszki? One tak mają? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #112 : Lipiec 31, 2009, 13:11:48 » |
|
Ta plumcia Celadine ma kwiaty o średnicy 3-3,5 cm   . To roślina jest taka duża...  W tym roku kwitnie trochę mniej obficie, niż w ubiegłym, ale kwiaty są tak samo duże.  To jest mniej więcej naturalna wielkość pojedynczego kwiatka.  A to nasza minifontanna - widać osy na i obok kwiatów:  I same plumcie w wodzie: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #113 : Lipiec 31, 2009, 15:27:54 » |
|
Oj, piękna ta plumcia. Znowu się zakochałam... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #114 : Sierpień 10, 2009, 16:02:51 » |
|
Już wiem dlaczego one mnie tak ruszają 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #115 : Sierpień 10, 2009, 16:51:29 » |
|
Madziu masz piekne te plumerie, zachwycające...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #116 : Sierpień 11, 2009, 19:45:14 » |
|
Dziękuję, Bożenko  Może w przyszłym roku zakwitną siewki. Będę też przycinała wyrośnięte okazy, jeśli ktoś będzie chciał, to się podzielę  Jak, kubulinko? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #117 : Sierpień 11, 2009, 19:55:45 » |
|
Ja to aż nie mogę patrzeć  Kiedy ten mój plumerkowy lasek zakwitnie...  Już nie wiem jak im dogodzić żeby pąki wydały.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #118 : Sierpień 11, 2009, 20:12:04 » |
|
Jutro Wam zrobię zdjęcie mojej dwuletniej ( w listopadzie, albo grudniu skończy dwa latka ), przyleciała z Australii jako sadzonka bez korzeni, ma pączki  , na wiosnę przesadziłam ją do większej doniczki, do ziemi uniwersalnej z nawozem, podlewam raz w tygodniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #119 : Sierpień 11, 2009, 20:19:18 » |
|
Ech, Przemo.... Ja w tym roku byłam pewna, że giganty zakwitną. A tu  ... Kupiłam jakieś polecane preparaty, podlewam deszczówką (kiedy mam... hehehe), nie przycinałam a siewki rosną aż miło, liściory długaśne, wielkie kity, a kwiatków ani widu ani słychu. Duuuużo się jeszcze muszę nauczyć. Jedyna Celadinka nie zawiodła, ale ona była już z sadzonki wierzchołkowej i to dużej. Axlowa, nie możemy się doczekać, pokaż koniecznie swoją plumerkę  Jaka to odmiana? Przemo, na Twoje fotki lasku też juz czekamy wszyscy od dawna z niecierpliwością  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|