Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 20:33:51
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak pobudzić pędy dracena marginata?  (Przeczytany 666 razy)
Przemek84
Nowicjusz
*

« : Styczeń 30, 2009, 14:21:47 »

Witam!
Mam w domu w/w dracenkę. Obciąłem jej pędy bo była za wysoka, powyginana itp. Na początku z boku każdej łodygi zaczęły wyrastać po dwa-trzy nowe "pączki", niestety w ostateczności inicjatywę przejął jeden pęd na każdej łodydze a reszta zmniejszyła się i jakby zamarła...
Co zrobić, żeby pobudzić tamte pozostałe pędy? Wiem, że może rosnąć po kilka pędów jednocześnie, bo przecież ta roślina na początku miała trzy łodygi wyrastające z jednej.
Proszę o wyjaśnienia Smile
Czarodziej
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2009, 16:53:33 »

Nie ma takiej możliwości byś pobudził te pędy, jeśli roślina sama nie wybije ich więcej i nie zaczną rosnąć a tylko jeden przejmie siłę i będzie rósł z resztą nic nie zrobisz.

Internetowa diagnostyka roślin doniczkowych email- naszecytrusy@wp.pl
Pozdrawiam Przemo.
Ketmia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2009, 18:07:32 »

hmm, to nieprawda Czarodzieju że nie da się pobudzić pędów do rozrostu  Smile
Rośliny wytwarzają naturalne fitohormony i to one są odpowiedzialne za wzrost odpowiednich pędów. To naturalne zjawisko Przemku że tylko jeden pączek zaczął prowadzić pęd - inne spoczywają w uśpieniu.
W stożkach wzrostu rośliny wytwarzają auksyny. Największe stężenie jest zawsze w najwyższym pędzie na szczycie rośliny. Jeśli obetniemy czubek, auksyny zaczynają się koncentrować w bocznych stożkach i zauważymy jak boczne pędy się rozrastają , zaś boczne pączki tych pędów pozostaną bez zmian. Obcinając czubki tych bocznych pobudzamy te które były w uśpieniu itd...
Wykorzystujemy to zjawisko np. przy formowaniu drzewek w różne kształty lub też gdy chcemy "zagęścić" roślinę. Środki fitohormonalne jest ciężko znaleźć. Ale gdybyś znalazł to zwilż, posmaruj czy spryskaj (nie wiem) tylko same pączki, bo pryskając całą roślinę nie odniesiesz żadnych efektów, auksyny działają tylko na jedno miejsce. Aha, i nie podlewaj nimi korzeni bo one odwrotnie do pędów - hamują rozrost korzeni.
Nie kupowałam nigdy takich środków, ale miałam z fitohormonami doświadczenia w laboratorium fizjologicznym u siebie na uczelni.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: