|
Czarodziej
|
 |
« : Styczeń 27, 2009, 10:11:53 » |
|
Wiele osób zastanawia się w jaki sposób i jakimi rodzajami światła należało by doświetlać rośliny oczywiście te które wymagają doświetlania. Zwykłe jarzeniówki czy żarówki ani lampy sodowe nie są prawidłowym światłem do tego celu. By prawidłowo zachodziły procesy fotosyntezy oraz fotobiologiczne należało by zastosować oświetlenie o odpowiedniej barwie światła, prawidłowym natężeniu świetlnym oraz jak najbardziej zbliżonej jakości światła do światła dziennego i promieni słonecznych. Nie jako reklamę(nie zależy mi na tym wogóle) ale jako przydatny informator podaję zestaw oświetlenia do prawidłowego doświetlania roślin. Świetlówka Osram Fluora L58/77 + oprawa + odbłyśnik Świetlówka - tu kliknijEmituje przede wszystkim światło z niebieskiego i czerwonego obszaru widma. Działanie tych świetlówek ma szczególny korzystny wpływ na procesy fotobiologiczne, przyspiesza wzrost roślin Oprawa - tu kliknijOdbłyśnik - tu kliknijZastosowanie odbłyśnika zwiększa nawet do 60 procent skuteczność świetlną układu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 10:27:16 » |
|
A może się orientujesz na jaką szerokość półki wystarcza jedna żarówka?I jaka jest optymalna odległość żarówek od rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czarodziej
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2009, 11:18:09 » |
|
Przy zastosowaniu zestawu jaki podałem prawidłowo doświetlone są rośliny na powierzchni 1,5 metra kwadratowego a odległość od roślin do świetlówki prawidłowa 60-80 cm. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2009, 17:25:26 » |
|
Czarodzieju,te świetlówki nadają się do akwarium,w domu kolor światła jest nie do przyjęcia /upiornie różowy /.Mówię to na podstawie własnych doświadczeń. Do doświetlania nadają się nawet zwykłe świetlówki typu 'day light'.Odległość od źródła światła zależy oczywiście od potrzeb konkretnych roślin -dla światłolubnych będzie to 30 cm.,skrzydłokwiat zadowoli się 80 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2009, 17:45:39 » |
|
Dobrze że Czarodziej poruszył ten temat bo zamierzam sobie kupić taką lampę. Niestety w miesiącach przedwiosennych zazwyczaj jest mało światła, a ja zawsze wcześnie wysiewam rośliny. U mnie na uczelni w pracowni fizjologi roślin znajdują się właśnie takie specjalne lampy, :-?muszę przyjrzeć się dokładniej co to za lampy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2009, 04:10:47 » |
|
Tak się składa, że temat doświetlania roślin był już poruszany  i można sobie poczytać tutaj http://www.floraforum.pl/index.php/topic,5620.msg244662.html#msg244662 i na następnej stronie.  Wiem, że przez amerykańskich hodowców fiołków polecane są świetlówki 40-watt Sylvania Gro-Lux. Nie jestem pewna czy to dokładnie te, które dają różowe światło, ale podejrzewam, że tak. Jednak trzeba się liczyć z tym, że ci hodowcy mają specjalnie wydzielone pomieszczenia dla roślin i w takich warunkach nawet to różowe światło na co dzień nie przeszkadza, bo po prostu przy takim oświetleniu długo się nie przebywa. Jeśli chcemy doświetlać rośliny w domu na przestrzeni mieszkalnej to myślę, że najlepszym rozwiązaniem są świetlówki, o których wspomniała Małgosia  , czyli "day light" i właśnie takie bym wybrała. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie, Dominika
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2009, 09:21:38 » |
|
Wiem, że przez amerykańskich hodowców fiołków polecane są świetlówki 40-watt Sylvania Gro-Lux. Nie jestem pewna czy to dokładnie te, które dają różowe światło, ale podejrzewam, że tak. Potwierdzam z autopsji-światło emitowane przez sylvanię gro-lux jest koloru lekko różowego.Nie jest to co prawda miłe dla oka,ale mówi się trudno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2009, 21:31:27 » |
|
W takim układzie trzeba wybrać się na zakupki i to jak najszybciej przynajmniej mam już pojęcie czego szukać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2009, 00:33:40 » |
|
Odległość od źródła światła zależy oczywiście od potrzeb konkretnych roślin -dla światłolubnych będzie to 30 cm.,skrzydłokwiat zadowoli się 80 cm. Ciągle zastanawia mnie ta prawidłowa odległość dla danej rośliny. Zobaczcie jak w tym przypadku (fiołków) świetlówka jest nisko zawieszona. A przecież fiołki nie nalezą do szczególnie światłolubnych ...  Zdjęcie z http://www.dimetris.com.ua/site/all/zahodite_v_gosti
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 11, 2009, 09:20:52 » |
|
Nie wiem czy to zdjęcie jest takie przeróżowione,ale może to specjalne żarówki dające inną barwę światłai dlatego fiołki mogą być tak blisko żarników.
40-watt Sylvania Gro-Lux daje światło o bardzo lekkim odcieniu różu,prawie niezauważalnym dla oka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 11, 2009, 09:40:00 » |
|
Nie spotkałam się z opracowaniem na temat natężenia światła w poszczególnych etapach uprawy fiołków,ale z pewnością ktoś takie badania prowadzi i producenci je wykorzystują. Ja znalazłam informacje na temat potrzeb świetlnych storczyków.
Iwonko,to różowe światło jest nieprzyjemne dla oka,ale odpowiada potrzebom roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 11, 2009, 09:48:36 » |
|
Ja to rozumiem ,że różowe to światło odpowiada potrzebom fiołków,Ale mi chodziło dokładnie
o świetlówki 40-watt Sylvania Gro-Lux. One nie dają tak różowego światła.Tam odcień rózu jest bardzo mały.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 11, 2009, 11:26:44 » |
|
Czytałam o tym, jakie żarówki dla fiołków, jak długo doświetlać i ile oddalone od roślin. Dla standardów i miniaturek ta odległość jest inna. Dla ukorzenianych listków też jest inaczej. Teraz nie pamiętam, ale wszystko jest w necie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 11, 2009, 12:32:09 » |
|
Czytałam o tym, jakie żarówki dla fiołków, jak długo doświetlać i ile oddalone od roślin. Dla standardów i miniaturek ta odległość jest inna. Dla ukorzenianych listków też jest inaczej. Teraz nie pamiętam, ale wszystko jest w necie.  Gdybys znalazła link do tychstronek to bardzo proszę .Chętnie skorzystam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2009, 20:11:32 » |
|
Czytałam o tym, jakie żarówki dla fiołków, jak długo doświetlać i ile oddalone od roślin. Dla standardów i miniaturek ta odległość jest inna. Dla ukorzenianych listków też jest inaczej. Teraz nie pamiętam, ale wszystko jest w necie.  Gdybys znalazła link do tychstronek to bardzo proszę .Chętnie skorzystam Iwona Iwona naprawdę nie pamiętam, na których stronach o tym czytałam  , ale linki powinnaś znaleźć tutaj http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3826.0.html albo po prostu poszukaj przez google. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|