Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 20:23:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o wiek falków i ich zdolność rozrodu  (Przeczytany 3065 razy)
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #30 : Styczeń 26, 2009, 12:49:41 »

Nieprawda Filomeno  Very Happy - dosyć często właśnie u mieszańców poprzez krzyżowanie z doritaenopsis można zaobserwować że utrzymują dużo liści.
Niestety zdjęcia swojego nie mam chyba że utrzymało się gdzieś w czeluściach forum Orchidarium - ale spróbuję znaleźć zdjęcie na jakiejś japońskiej stronie gdzie phalaenopsis wygląda jak vanda i ma nie pamiętam dokładnie ale ponad 16 "pięterek' liści - niestety po zmianie komputera i utracie najciekawszych linek to trochę potrwa Sad

kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #31 : Styczeń 26, 2009, 15:27:05 »

Nieprawda Filomeno  Very Happy - dosyć często właśnie u mieszańców poprzez krzyżowanie z doritaenopsis można zaobserwować że utrzymują dużo liści.

Probeto to znaczy, że doritaenopsisy mają skłonność do utrzymywania większej ilości liści? Confused Ostatnio bardzo jestem nimi zainteresowana  Smile

Polecam, mogę przesłać malucha equesia (zawinę go w spagnum, jak temp. podskoczy), pamiątkowego Smile, z ostatniej wystawy pewnego wystawcy, ale pewnie będzie rósł ok. roku, zanim zakwitnie.

werko a pamiętasz w jakiej cenie były te dorosłe okazy?

Filomena79
Aktywny
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 26, 2009, 21:24:01 »

Aaaa  Confused- czyli jednak mieszańce mają zdolność utrzymywania liści w większej ilości... Dobrze jest się dowiedzieć czegoś nowego..
A tak w ogóle to się cieszę, że Natalia poruszyła taki temat, bo warto było nasycić oczy takimi widokami, jakie zaprezentowałaś, Beato  Very Happy

Pozdrawiam ciepło
Barbara
werka
Nowicjusz
*

Małe jest piękne

« Odpowiedz #33 : Styczeń 27, 2009, 10:22:22 »

Żeby była jasność - phal. equestris jest gatunkiem botanicznym a nie hybrydą, nie ma dużo liści - mój ma osiem, ale chętnie wytwarza keiki i znacznie różni się od dtps.
Jest mały i ma małe kwiaty, ale gdy się namnoży wygląda, że jest go dużo. Shocked
Info o uprawie na stronach np.: orchidarium, czy orchidsklepiku. Oczywiście gatunki nie są tanie (koszt equesia to dwie lub trzy hybrydy). Ale gdy hybrydy kwitną przez dwa m-ce w roku i to nie zawsze tak bogato jak po zakupie, to warto mieć tego ciągle kwitnącego i rozmnażającego się malucha. http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.mvorchideje.cz/WEB_FOTKY/phalaenopsis_equestris082.jpg&imgrefurl=http://www.mvorchideje.cz/WEB_STRANKY/Phalaenopsis_equestris.html&usg=__kagOZLEomAycErvu4OfVZzg8ojY=&h=769&w=1025&sz=191&hl=pl&start=412&um=1&tbnid=0MSMT9fPvAY2QM:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dphalaenopsis%2Bkeiki%26start%3D400%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4ADBS_en___PL214%26sa%3DN
werka
Nowicjusz
*

Małe jest piękne

« Odpowiedz #34 : Styczeń 29, 2009, 22:20:35 »

Z góry dziękuję za zainteresowanie equesiami, ale miałam na zbyciu tylko jednego, polecam się na przyszłość. W załączeniu zdjęcie dorosłej roślinki z keikami.

Pozdrowienia.
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Styczeń 29, 2009, 22:27:19 »

Niesamowity ,ile ma lat  Very Happy

kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #36 : Styczeń 29, 2009, 22:53:22 »

Ja też chcę się doczekać takiego okazu  Very Happy jest po prostu śliczny  Very Happy

alina.60
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Maj 29, 2009, 17:07:48 »

Witam serdecznie wszystkich
Jestem pierwszy raz na forum. Storczyki też hoduję dopiero od dwóch lat. To chyba za krótko aby tutaj się wypowiadać, ale nie mogłam znależć odpowiedniejszej strony. Jak zauważyliście mam większe kłopoty z komputerem niż ze storczykami. Dużo czytam porad no i eksperymentuję. Z tych moich doświadczeń jeszcze żadnego nie uśmierciłam. Bardziej mnie cieszy nowy korzonek u rekonwalescenta niż okazałe kwiaty okazów kupionych prosto z kwiaciarni. Mam też pytanie czy kora olchy nadaje się na podłoże? Córka mi kupiła, bo była ładniejsza. Przesadziłam już do podłoża olchowego katleję i dwa phalenopsisy , ale zastanawiam się czy nie przesadzić.  Pozdrawiam serdecznie Alina
werka
Nowicjusz
*

Małe jest piękne

« Odpowiedz #38 : Maj 31, 2009, 21:12:37 »

Witam Alina,
Wiem że kora sosnowa wchłania zanieczyszczenia, przykre zapachy, ma więcej azotu niż liściaste. Pewnie olcha też będzie ok, ale trzeba poobserwować, czy nie za długo przesycha. A jak te przesadzone, mają się dobrze?  Smile
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: