|
tellerka
|
 |
« : Styczeń 22, 2009, 14:00:01 » |
|
Wiem, że zdobycie ładnych i funkcjonalnych podpórek nie jest łatwe. Przez przypadek znalazłam producenta, Nie wiem jednak, czy nie trzeba będzie zaangażować jakiegoś centrum ogrodniczego jako pośrednika. Ich strona jest tu: http://elgarden.pl/index.htmlSą chyba bywalcami targów ogrodniczych więc ich oferta niektórym może być znana. I dotyczy raczej tarasu i ogrodu. A może ktoś zna miejsce gdzie są dostępne? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2009, 14:10:06 » |
|
Sprężyna mi się podoba 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2009, 14:34:24 » |
|
A serduszko na hoje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2009, 16:58:45 » |
|
Niewątpliwie nadaje się, ale dla mnie już za ozdobne 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2009, 20:55:26 » |
|
Niestety zacytowana firma nie prowadzi sprzedaży detalicznej - poprosiłam więc o listę centrów ogrodniczych z którymi współpracują.
Tak sobie pomyślałąm... ponieważ to jest producent... to może udałoby się nam namówić na jakiś 'forumowy' wzór = taki, na ktrym nam zależy a trudno lub niemożliwie dostać. Macie jakieś propozycje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2009, 21:43:32 » |
|
Nikt do hoi nie potrzebuje podpórek? Tylko ja mam z nimi problem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2009, 21:47:14 » |
|
Mi się ta podoba, super na taras  Do hoi kupiłam zwykłe białe, może nie za piękne ale były pod ręką, zawsze mi czasu brakuje żeby pojeździć po sklepach
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2009, 21:50:30 » |
|
Tellerciu, nie tylko Ty Ja problem podpórek rozwiązałam prosząc Tatę o pomoc. Okazało się, że ma jakieś nierdzewne druty, a zdolności "w rękach" miał od zawsze. Więc mam "własną" firmę produkującą podpórki
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2009, 21:52:31 » |
|
Kiczulko, to troszkę Ci zazdroszczę
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 26, 2009, 21:53:30 » |
|
Ta jest z oferty, moim zdaniem faktycznie interesująca. Pan obiecał wstawić listę centrów ogrodniczych z nim współpracujących na swoją stronę. Obiecał też spróbować zrobić coś wg. naszego wzoru - dlatego czekam na propozycje. Jaka jest 'hojowa podpórka marzeń'? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2009, 22:37:09 » |
|
Jaka jest 'hojowa podpórka marzeń'?  Nie mam pomysłu na kształt, ale to co dla mnie ważne to: Wieloletnia  To znaczy taka, żeby hoja nie wyrosła z niej zbyt szybko, bo rozplątywanie do łatwych nie należy. Mam jeszcze jedną myśl, mam nadzieję, że jasno to wyrażę - jeśli hoja ma więcej niż jeden pęd, to na przyszłość (w razie rozplątywania) lepiej jest, żeby każdy był zaplątany na swoim kawałku podpórki. Coś jak tu: http://elgarden.pl/index.html?sklep=szczegoly&id=5&kat=3Choć ten kształt taki sobie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2009, 23:03:24 » |
|
Mi bardzo podoba się pomysł na takie metalowe podpory. Z tym, że lubię prostotę i bardzo ważne dla mnie jest to żeby taka podpórka nie miała zbędnych zawijasów, jak np te na górze serca. Powinna być jak najbardziej uniwersalna żeby pasowała do każdego wnętrza. A jakby tak zaprojektować coś na wzór "parawanu obłego" z tą różnicą, że te druciki były by pionowe jak w "parawanie składanym". Ten mi się bardziej podoba bo jest prostszy. I fajnie by było gdyby to nie była tylko podpora, tylko taki stojaczek. Chodzi mi o to, że ten metal mógłby być zbyt ciężki dla lekkich doniczek z compo i wszystko by się przewracało. A jakby na dole była jeszcze zamontowana taka podstaweczka na doniczkę i wszystko by sobie stało razem, i razem można przenieść bez obawy że się podpórka przekręci w doniczce (ja mam z tym czasem problem). Nie chodzi mi o to żeby to był taki duży stojak na kwiaty czy kwietnik, ta podstawka może być bardzo malutka, to nawet będzie lepiej bo się bez problemu zmieści np na parapecie. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi, więc dorysowałam podstawkę   pomyślę trochę i może niedługo narysuję jakąś przykładową podpórkę. Może Wam się spodoba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2009, 09:52:13 » |
|
Serce małe dla hoi byłoby genialne  Ach, już widzę hojurki obrastające takie serduszko  Ciekawa jestem ceny 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 28, 2009, 21:39:31 » |
|
Hmm, wystarczy trochę grubszego drutu stalowego, spawarka, jakaś kątownica i oczywiście mój mąż i podpórka gotowa  muszę tylko ładnie poprosić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 30, 2009, 19:14:31 » |
|
Niestety nie każdy ma w domu spawarkę, kątownicę... i w dodatku odpowiedni drut....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 30, 2009, 19:16:53 » |
|
Niestety nie każdy ma w domu spawarkę, kątownicę... i w dodatku odpowiedni drut....
Co więcej, nie każdy wie, co to kątownica 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 31, 2009, 17:32:54 » |
|
Kiczulko, no wiesz co  (ja właśnie swoją kątownicę odłożyłam na chwilę na bok) http://www.poziomnica.pl/index.php?str=6&idk=29Polecam bambusy w różnych wymiarach do samodzielnego przycięcia i powiązania, sznurkiem chociażby. Wtedy odpada problem spawarki, kątownicy i męża Ketmi 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 31, 2009, 19:16:21 » |
|
Aaa, poziomica, tylko kątowa  Trzeba było tak od razu  Bambusowe gniją po jakimś czasie, z drutu rdzewieją. Tak źle i tak niedobrze. Gdzieś, chyba na starym forum, kiedyś znalazłam radę Probety, żeby na te bambusowe zakładać osłonkę termokurczliwą, obkurczyć i gotowe  W centrach ogrodniczych widziałam takie z osłonkami, ale ich końce nie są osłonięte, więc sądzę, że prędzej czy później też zaczną gnić. Przy podporach metalowych drut nierdzewny, zgodnie z nazwą powinien rozwiązać sprawę całkowicie. Polanko, czy Ty wolne chwile spędzasz z narzędziami pod pachą? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 01, 2009, 11:37:58 » |
|
no wiadomo że nie każdy ma w domu odpowiedni sprzęt, po to istnieją sklepy żebyśmy my kobiety mogły zaopatrzyć się w niektóre rzeczy he he a co do kątownicy to tylko nazwa sproszczona, bo poziomicą kątową dziewczyny nie przetniecie druta, dokładnie chodziło o szlifierkę kątową 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 02, 2009, 13:17:45 » |
|
Bambusowe gniją po jakimś czasie, z drutu rdzewieją. Przy podporach metalowych drut nierdzewny, zgodnie z nazwą powinien rozwiązać sprawę całkowicie. Polanko, czy Ty wolne chwile spędzasz z narzędziami pod pachą?  No tak w tytule podpory metalowe, a ja tu o bambusach. A wszystko co wbijam, wkładam w ziemię najpierw opalam. Kiczulko, tak się składa, ze to jedna z moich pasji i ostatnio wolne chwile tak właśnie spędzam
no wiadomo że nie każdy ma w domu odpowiedni sprzęt, po to istnieją sklepy żebyśmy my kobiety mogły zaopatrzyć się w niektóre rzeczy he he a co do kątownicy to tylko nazwa sproszczona, bo poziomicą kątową dziewczyny nie przetniecie druta, dokładnie chodziło o szlifierkę kątową  Ketmio, a faceci w tych sklepach kupować nie mogą?  A ja swoją kątownicę drutów bynajmniej nie przecinam 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 02, 2009, 18:19:36 » |
|
no oczywiście że mogą  znam wielu takich ogrodników  ale biorąc pod uwagę np. zestawienie kobiet i mężczyzn będących na studiach ogrodniczych to zdecydowaną przewagę mają jednak kobiety  choć mężczyzn też nie brakuje  no, ale do wątku bo administratorzy się zdenerwują że odciągam Was od tematu  kupiłam dziś nasionka żółtej nasturcji pnącej i zastanawiam się jaką podporę zrobić dla niej, do sklepu raczej nie pójdę bo takie duże ogrodowe podpory nie są tanie, raczej myślałam nad czymś co proponowała Naradka w wątku http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10448.0.html i co mogę zrobić sama Porządkując sterty gazet wpadam co rusz na różne pomysły tam przedstawione. Postanowiłam się z wami podzielić tym co mnie zaciekawiło. Tym razem obrazki pochodzą z gazety "Mój piękny ogród" Tu podpowiedzi z serii "Pomysłowy Dobromir"  Tak to wygląda po zakończeniu  Tu inna wersja pozostawiona w gruncie, która sie zakorzeniła.  Tutaj bambus i trochę rafii lub plastikowej osłonki z drutu lub sznura do bielizny. Jedna w postaci przestrzennego trójkąta, a druga nieregularnej drabinki.  Jeśli komuś zbywa trochę listewek to takie obeliski ozdobią ogród drewnem lub jak będą kolorowe to i kolorem a rośłiny będą miały podpory.  Jeśli ktoś zrezygnowała z uprawy pod folią to można wykorzystać konstrukcję do zroganizowania cienistego salonu. Wystarczy trochę grubszego drutu przewiązać do konstrukcji tunelu i obsadzić w tym wypadku posadzono, róże, winorośl,winobluszcz wiciokrzewy i bluszcz. Zdjęcie zrobiono jesienią. Pełny efekt jak kontrukcja porośnięta zostanie w całości. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 16, 2009, 07:58:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2009, 20:02:27 » |
|
Serce małe dla hoi byłoby genialne  Ach, już widzę hojurki obrastające takie serduszko  Ciekawa jestem ceny  Szukając podpórek do hoi trafiłam też na stronę firmy elgarden, podali mi namiary na najbliższego sprzedawcę ich produktów, ale tam nikt nie odbiera nawet telefonu  . Znalazłam jednak sklep internetowy z ich wyrobami: http://www.agahorti.pl/go/_info/?user_id=POD0015&lang=pl I mam pytanie czy to serce nie będzie za duże dla hoi. Wiadomo, zależy jakiej, ale musiałaby być w dość sporej doniczce, a to ponoć nie najlepiej (duża doniczka). A może się mylę? To serce też mi się bardzo podoba  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2009, 20:18:48 » |
|
Cudne te serduszko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 22, 2009, 21:03:05 » |
|
Te dolne 'odnóża' serca da się przygiąć do mniejszej doniczki/ osłonki  Ale fakt, to dośc mocna konstrukcja. Kupiam takie serce w sklepie PNOS'u na Krakowskiej (Warszawa).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 22, 2009, 21:20:52 » |
|
Mi też bardzo podobają się niektóre z tych podpórek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|