Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 08:18:57
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Specjalistyczne odżywki dla fiołków z USA  (Przeczytany 1227 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PeggySue
Aktywny
**

Fiołki, ach fiołki... W końcu przeprowadzka! :)

« : Styczeń 12, 2009, 21:27:45 »

Ostatnio buszując po ebayu zauważyłam, że w Stanach jest bardzo duży wybór specjalistycznych nawozów dla fiołków. Koszt butelki waha się od 2 dolarów do 8 w zależności od pojemności i firmy. I tak sobie myślę: warto kupić? Bo z tego co wyczytuję na stronach amerykańskich to bardzo je polecają. Twierdzą, że dzięki nim zapewniam fiołkom bujne kwitnienie. Piszą również, że fiołki jak żadne inne kwiaty, potrzebują regularnego i specjalistycznego nawożenia w określonych proporcjach w zależności od tego czy ta kwitnienie czy na szybki wzrost.
W większych ilościach bardziej się opłaca kupno, więc może ktoś też podłapie mój tok myślenia?

axlowa
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2009, 19:15:00 »

Ja kupiłam nawóz Schultza podobno jest dobry. No i jest wydajny tylko siedem kropelek na litr wody.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2009, 22:48:55 »

No i nomen-omen amerykański  Cool  Smile

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
ktoś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2009, 08:43:50 »

A gdzie można taki specjalistyczny nawóz kupić ? Jeśli ktoś zamawiałby z eBaya to ja chętnie sie dołączę.

Danuta
PeggySue
Aktywny
**

Fiołki, ach fiołki... W końcu przeprowadzka! :)

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2009, 19:25:15 »

właśnie się przymierzam do kupna nawozu z ebay. Kosztuje 4 dolary, ale jeszcze nie wiem ile wysyłka i ile by kosztowała przy kupnie kilku sztuk. Jak tylko się dowiem to napiszę.
Typów nawozów jest sporo. Schultz jest jednym z nich. Ja się zastanawiam na Miracle Gro...
Jak ktoś chce się przyłączyć, to przyjmuję zapisy Smile Zawsze to taniej na wysyłce.

ktoś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2009, 21:00:57 »

Bardzo proszę mnie brać pod uwagę przy kupnie nawozu . Mogę wpłacić wcześniej pieniądze , jeśli trzeba .

Danuta
g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2009, 22:53:13 »

Widzę, że wątek się pomału rozkręca to dorzucę swoje 3 grosze. Very Happy

Przede wszystkim nie należy zapominać, że nawóz to tylko jeden z elementów w pielęgnacji roślin, jeśli pozostałe wymagania nie będą spełnione to czy którykolwiek nawóz pomoże?
Wbrew pozorom fiołki wcale nie są takie wymagające i trudne w uprawie jak by się mogło wydawać Smile, po prostu trzeba wiedzieć, co i jak. Smile

Na amerykańskim rynku wybór "specjalistycznych nawóz dla fiołków" jest tak duży, że nie wiadomo, na co się zdecydować Shocked. Przykład?

Some Popular Named Brands of Fertilizers for African violets:
•   Peter’s 20-20-20
•   Volkmann’s 15-30-15
•   Rapid Gro 23-19-17
•   Spectrum Earth Care 200-20 with iron and manganese
•   Miracle Gro 15-30-15 with copper, iron, manganese, zinc
•   Miracle Gro for Roses 18-24-16 with copper, iron, manganese, zinc
•   Peter’s African Violet Special 1-6-14
•   Peter’s Variegated Violet Special 5-50-17
•   Rapid Gro Blossom Booster 19-24-18 with iroon, copper, zinc, boron and manganese
•   Volkmann Bros. 15-30-15
•   Schultz
Oh, yes, there are many others which I have not mentioned.

Fish emulsion, Miracle Gro, Rapid Gro, Superthrive to nawozy organiczne, ich też jest o wiele więcej. Very Happy
Poza standardowym NPK (w proporcjach zależnie od tego, w jakim stadium znajduje się fiołek) nie wolno zapominać o tym, że fiołki potrzebują też innych składników takich jak Ca, Mg, S, oraz w śladowych ilościach Fe, B, Mn, Cu, Zn, Mo, Cl, więc przy wyborze nawozu warto też na to zwrócić uwagę. Smile

Poza tym jak zauważyłaś, jeden nawóz nie wystarczy. Smile Mało tego, specjaliści zalecają, co pewien czas, dla urozmaicenia, nawozy zmieniać. Wink

Czy nie jest tak, że im cięższa paczka tym koszt wysłania większy? Confused

Może jak dobrze poszukać to i u nas znajdą się nawozy, które mają przybliżony skład. Jak się okazało do dolistnego nawożenia też jest wybór. Very Happy
Nieważne jak nawóz się nazywa, ważne jaki ma skład i to tym powinno się sugerować przy kupnie. Cool

Dziewczyny, jeśli się zdecydujecie to koniecznie dajcie znać o efektach stosowania tych nawozów. Very Happy

I jeszcze na koniec kolejny raz przypomnę słowa Ariadny, która kiedyś napisała, że swoich fiołków nie nawozi wcale. Very Happy Smile

Post dołączony: Styczeń 15, 2009, 21:31:17
Zapomniałam jeszcze napisać, że znawcy sugerują ponadto wybór nawozów przeznaczonych dla typu podłoża, jakiego się używa. Very Happy

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: