Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 08:16:57
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Woskowe Falki  (Przeczytany 11595 razy)
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #30 : Styczeń 20, 2009, 15:19:19 »

Dzięki za podpowiedź Smile. Zajrzę jeszcze raz do "ciąć...". Sugerowałam się grubością i twardością płatków no i ta "pierś do przodu". Są faktycznie grubsze i twardsze od innych ale "diabeł tkwi w szczegółach".  Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Baczniej przyjże się reszcie, może jeszcze coś znajdę. Człowiek uczy się przez całe życie. Smile Smile Smile

słoneczne buziaki GosiaP
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #31 : Styczeń 20, 2009, 16:06:24 »

Z niecierpliwością czekamy na następne - może jeszcze jakiś wynajdziesz Smile Smile Smile
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #32 : Styczeń 20, 2009, 20:46:53 »

Mój ostatni Falek na zdjęciu wypuszcza keiki Very Happy
Dorotka oglądałam twoje storczyki,śliczne.Nr 12 wczoraj sobie kupiłam Smile
Bee a ja swoich nie doświetlam niestety,słyszałam że Phalaenopsisów nie trzeba?
A po wyjęciu z agaru roślinki się moczyły w specjalnym preparacie grzybobójczym,wydrukowałam sobie stronkę Arka i robię tak jak jest napisane Very Happy
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #33 : Styczeń 20, 2009, 21:35:08 »

Gratuluje keiki Very Happy Very Happy Very Happy, mam nadzieje, że kiedyś mnie coś takiego też spotka.
Moich storczyków nie numerowałam ale jak dobrze policzyłam to ten żółty cętkowany (na zdjęciu jeden kwiatek). Nazywa się on "new gold dream"
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #34 : Styczeń 21, 2009, 22:55:43 »

Mi też pierwszy raz wyrosło keiki i to jeszcze na woskowym Falku,no cóż będzie na wymianę heh..
To może ja źle policzyłam bo kupiłam sobie białego z różowym środkiem,kwiaty ma miniaturkowe..Dałaś chyba dwa zdjęcia tego Phalaenopsisa Very Happy

Post dołączony: Styczeń 22, 2009, 21:26:18
Dorotka weszłam dzisiaj do sklepu całkiem po coś innego i zobacz z czym wyszłam Very Happy
Bardzo podobny do Phal.Liodoro i ma woskowe kwiaty Very Happy

dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #35 : Styczeń 23, 2009, 19:49:15 »

Bardzo podobny, wyjątkowo piękny i z dużą ilością pączków:grin: Very Happy Very Happy

Czy na Twoim przedostatnim nabytku była etykieta z napisem multyflawer jeśli tak to spodziewaj się wyjątkowo obfitych kwitnień. Mojego kupiłam w obi, a teraz dokupiłam jeszcze różowego z białą obwódką, ale z połamanym pędem Sad za to tylko 10 zł kosztował).

Gosiu kiedy zobaczymy Twoją kolekcję Smile Smile Smile, bardzo czekam, bo widziałam troszkę i byłam urzeczona Mr. Green
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #36 : Styczeń 23, 2009, 20:08:45 »

Ale śliczny i jakie ma kolorki fajne  Very Happy Takie zakupy są najlepsze, jak nie chcemy czegoś kupić, to samo sie trafi  Very Happy
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #37 : Styczeń 23, 2009, 20:20:55 »

Gdyby był mój nazwałabym go "tęczuś" Smile Smile Smile
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #38 : Styczeń 23, 2009, 20:39:49 »

Dorotka powiem ci że nie zwróciłam uwagi na to co było napisane na fiszce,nie mam pojęcia..
Nawet nie wiem czy tam jakaś fiszka była,teraz nie wejdę do pokoju bo malec śpi ale nie omieszkam zobaczyć,ja to mam sklerozę hehe Smile Smile Smile
 Może się nazywać TĘCZUŚ,bardzo ładnie i pasuje to do niego.On w rzeczywistości ma jeszcze bardziej intensywne kolory niż na zdjęciu..Jest naprawdę boski.Koleżanka zachorowała na takiego ale jak dzisiaj wstąpiłam tam do sklepu to śladu nie było a wczoraj były takie dwa..
Na allegro są woskowe Falki,już Wam daję linki dziewczyny i kuście się bo są śliczne..

http://www.allegro.pl/item537921279_phalaenopsis_storczyk_niesamowite_sliczne_kwiaty.html

http://www.allegro.pl/item537917428_phalaenopsis_storczyk_niesamowite_sliczne_kwiaty.html

http://www.allegro.pl/item537937493_phalaenopsis_storczyk_niesamowite_sliczne_kwiaty.html

Ten trzeci link to nie jestem pewna czy to woskowy ale wydaję mi się że tak.Ich płatki trochę błyszczą na zdjęciach,odbijają światło..Swojego jednego woskowego też kupiłam na allegro i faktycznie jest woskowy.. Very Happy
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #39 : Styczeń 23, 2009, 21:02:21 »

Sklerozą to ja też mogę się pochwalić Smile Smile Smile
Ciągle nie pamiętam kiedy kąpałam wandy, aż musiałam dzisiaj pozaznaczać z kalendarzu co trzeci dzień Smile Smile Smile i z głowy!

Post dołączony: Styczeń 23, 2009, 21:13:04
Pierwszego i trzeciego widziałam we wtorek w bydgoskim obi. Jednopędowe były po 23 zł, a dwu po 39  Smile
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #40 : Styczeń 23, 2009, 21:19:07 »

Ha ha.Ja mam to samo z moją Vandą,też nigdy nie pamiętam i podlewam jak mi się przypomni Smile Smile Smile
Na allegro ten żółciutki najładniejszy,ja mam żółtego w delikatne jakieś cętki i pachnie..Kiedyś się pochyliłam nad nim i tak sobie myślę,kurcze co tak mi pachnie,wącham bezpośrednio kwiat i to stąd ten przyjemny zapach i kupiłam go właśnie w Obi.. Very Happy
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #41 : Styczeń 23, 2009, 21:22:39 »

Bee a ja swoich nie doświetlam niestety,słyszałam że Phalaenopsisów nie trzeba?
A po wyjęciu z agaru roślinki się moczyły w specjalnym preparacie grzybobójczym,wydrukowałam sobie stronkę Arka i robię tak jak jest napisane Very Happy
Jeżeli się chce żeby rosły i nie cierpiały zimą przy krótkim dniu to należałoby doświetlać. To może być przyczyną niepowodzeń. Młode powinno się utrzymywać w stanie ciągłego wzrostu moim zdaniem. Nawozić i doświetlać.
Ogólnie dorosłych i podrośniętych roślin doświetlać nie trzeba.

Po wyciągnięciu roślin powinno się je jeszcze kilka razy w odstępach tygodniowych lub dwu opryskać fungicydem.

Ja z woskowych mam nowy nabytek taki Smile

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #42 : Styczeń 24, 2009, 08:39:41 »

Rety Bee masz całkiem pusty parapet  Confused to jakieś niedopatrzenie z Twojej strony???
Ta phalaenopsis całkiem ciekawa - mam ostatnio jakieś skrzywienie na jasnoróżowe kwiaty  Very Happy
Nie sądzisz że ma w kwiatach coś z violacea? a pachnie chociaż?

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #43 : Styczeń 24, 2009, 09:48:29 »

Beata nie mam pustego parapetu Smile niestety. Jakbym go do domu przyniosła to bym pogoniona chyba kijem została. Ten i jego pachnący kolega poszedł do pracy. Tam też już ciasno ale jeszcze wcisnąć się coś da.
Zgadza się ma bardzo ciekawe kwiaty, długą podłużną warżkę,a pąki bardzo przypominają pąki violacea (właśnie te cechy zadecydowały ,że nie mogłam go zostawić w markecie:)), zapachu nie wyczułam(chociaż mi się wydaje że coś tam lekko pachnie) ale jak do tej pory są bardzo pochmurne dni i ciężko sprawdzić.
Kupiłam też drugiego, którego nie mogłam zostawić. Bardzo dominują w nim cechy equestris, kwiaty nie są tak małe jak u gatunku ale taka sama ich masa na pędzie,no i pachnie niezaprzeczalnie, ma białą obwódkę wokół płatków. Widziałam krzyżówkę equestris x violacea (phal.Equalacea) i ten bardzo,bardzo tą krzyżówkę przypomina.
Mimo, że nie woskowy to pokazuję Smile

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #44 : Styczeń 24, 2009, 21:07:13 »

Bee no storczyki przepiękne obydwa,ja jeszcze takich nie spotkałam w supermarketach.A można wiedzieć w jakim dokładnie je kupiłaś?  Very Happy Very Happy Very Happy
A jeśli chodzi o doświetlanie maluchów to pójdę do sklepu i kupię im świetlówkę
,skoro tak trzeba to trzeba.Nie chcę ich stracić,dziękuję Ci bardzo za poradę Very Happy
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #45 : Styczeń 25, 2009, 10:11:54 »

Agata, teraz już chyba nie ma sensu kupować świetlówki , bo dzień coraz dłuższy i rośliny już to czują ale w okresie ubywającego dnia i jesiennych wyciągań roślin z agaru powinno się o to zadbać. W tej chwili to można pośrednio zadbać o wilgotność, bo to też pobudza do wzrostu. Wysoka wilgotność i suche podłoże ale jeżeli rośliny mają marne korzenie, to nie za suche to podłoże powinno być.

Moje dwa nowe phalaenopsis kupiłam w Kauflandzie w Pile, zawsze dokładnie przeszukuje regały , bo coś się może ciekawego tam trafić Smile.

agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #46 : Styczeń 25, 2009, 21:51:41 »

Bee ale moje siewki nie stoją na parapecie tylko na szafce,blisko okna ale na pewno nie mają tyle światła co by stały na parapecie a do tego okno jest od północy.To może jednak im kupię tą świetlówkę a przyda mi się ona do przyszłego drugiego orchidarium..Dzisiaj już trzy siewki wyrzuciłam,zagniwają te korzenie i cały czas odpadają listki no a tym drugim nic nie jest,nie wiem o co chodzi.Nie bawię się już w to,te odchowam które zostaną i koniec.U Arka pisze że podłoże musi być stale wilgotne i takie jest,poza tym zraszam je codziennie ale stoją w odkrytych pojemnikach żeby miały wentylację.Listki mają ładne,ciemno zielone i błyszczące ale co pewien czas coś wyrzucę..Nie mogę tego pojąć.. Sad
A w Kauflandzie bywam ale takich piękności nie spotkałam..Gratuluję
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #47 : Styczeń 25, 2009, 22:06:12 »

....a no to jak tak, to kup światło.Mogą też mieć za mokro , rozważ to  i zraszanie.

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Styczeń 26, 2009, 19:27:25 »

Ja uwielbiam woskowe falki Smile Sama mam dwa - na razie  Smile Oba kupione na allegro ze dwa lata temu. Żółty jest dosyć popularny,ale uwielbiam go za jego piękny,słodki zapach  Very Happy Różowy niestety nie pachnie.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #49 : Styczeń 26, 2009, 20:02:44 »

Takiego różowego woskowego jeszcze nie widziałam  Very Happy Very Happy Very Happy
Też mam żółtego, ale mój nie pachnie Sad
Niedługo wstawię jego zdjęcia bo właśnie rozkwita Very Happy
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #50 : Styczeń 26, 2009, 20:17:15 »

Ten różowy jest bardzo bardzo duży - w innym wątku pisałam o nim - rośnie w dużej donicy szklanej,bo plastikową korzenie rozwaliły. Żeby go wydobyć musiałam doniczkę porozcinać na strzępy,a i tak nie obeszło się bez szkód  Sad Jednak jak widać ma się dobrze i kwitnie  Very Happy
Czekamy na zdjęcia żółciaczka !!! Dorotko może i Twój pachnie ? Tylko trzeba się zorientować w jakich godzinach Smile Mój żółtek pachnie od ok. 12 w południe do ok. 14 Smile Ja odkryłam to przez przypadek,bo na aukcji nie było o tym ani słowa Smile  Cool Poza tym jest niezły  Cool bo pędy kwiatowe (dwa) ma odkąd go kupiłam te same Smile czyli mają już ok. dwóch lat Smile Kwitnie na nich praktycznie cały czas. Z tym,że ma na jednym i na drugim pędzie po dwa,góra trzy kwiatki Smile Taki śmieszny  Very Happy

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #51 : Styczeń 26, 2009, 20:40:43 »

Ten wyższy pachnie na pewno, a od drugiego nic nie wyczułam.
Jutro będę wąchać cały dzień i może coś wyczuję Smile
Znowu nie doczekałam i pobiegłam po kamerę - chciałam pokazać go jak rozkwitną wszystkie kwiatki i nie udało się:? Confused Confused

Post dołączony: Styczeń 26, 2009, 20:51:16
Sztuczne światełko to jednak nie to, a tak wygląda z bliska Smile

Oltuniu jak chcesz uzyskać obfitsze kwitnienie to trzeba ściąć stare pędy, wtedy roślinka nieco odpocznie i zakwitnie większą ilością kwiatków.
Woskowe potrafią w nieskończoność przedłużać pędy, ale kwitną wtedy na zaledwie 1-3 kwiatuszki Smile
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #52 : Styczeń 26, 2009, 21:01:15 »

Śliczniutki  Very Happy, kwiatki przypominają gwiazdki, poprzyklejane  Smile
kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #53 : Styczeń 26, 2009, 21:13:31 »

To ja tylko dodam, że ma super błyszczące liście  Very Happy śliczny  Very Happy

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #54 : Styczeń 26, 2009, 21:24:06 »

Cudowne!! i tak zdrowiutko wyglądają  Smile Wiem o tym,że powinnam przyciąć pędy,ale nie mam serca ścinać jak ciągle wytwarza na nich pąki i kwiaty Smile No powiedzcie szczerze czy obciąłby ktoś pęd z kwiatkiem lub pąkiem ?? Wink

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #55 : Styczeń 26, 2009, 21:26:51 »

W życiu  Smile, żadnego obcinania  Smile
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #56 : Styczeń 26, 2009, 21:32:53 »

Ja też nie potrafiłabym odciąć pędu z kwiatkami  Shocked  Smile
Śliczne macie te woskowe storczysie  Very Happy Ja mam dwa żółtaczki-bliźniaczki ale coś nie umiem ich zakwitnąć  Confused

werka
Nowicjusz
*

Małe jest piękne

« Odpowiedz #57 : Styczeń 26, 2009, 21:48:35 »

Piękności, jak tęcza Very Happy. A obcinać to nawet należy, ale dopiero gdy kwiaty przekwitną, a pęd zaczyna żółknąć i usychać. Wtedy jest szansa, na powtórnie kwitnienie.
Ale niestety nawet pędy z ubiegłego sezonu nie są tak bogate, jak te sklepowe, czy oni dodają do wody jakieś specjalne cuda?
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #58 : Styczeń 26, 2009, 22:22:34 »

Śliczny ten żółty ,ja swojego skompostowałam  Mad

dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #59 : Styczeń 27, 2009, 09:51:57 »

Nie obcinam pędu z kwiatkami lub pakami Smile
Obcinam wtedy, jak jeszcze nic się nie wytworzy,a jest żywa końcówka. Pozostawienie na dłuższą metę starszego pędu powoduje słabsze kwitnienia nawet na następnych nowych pędach.
W ramach doświadczenia na jednym Falku zostawiłam wszystkie pędy i mam ich cztery i na pewno nie szykuje się żaden do zasychania Smile Smile Smile
Ostatni pęd (nowy) ma tylko 2 kwiatki. Roślina jest duża i silna, ale jak trochę przystopuje z kwitnieniem to utnę wszystkie pędy i dam jej odpocząć  Smile

Dziewczyny nie namawiam Was do obcinania Smile Smile Smile - to kwestia wyboru[/i]

To ten "eksperyment". Na zdjęciu nie widać jego rzeczywistego rozmiaru bo jest posadzony w 17 centymetrowej doniczce. Kwitnie bez przerwy ponad rok.

Post dołączony: Styczeń 27, 2009, 09:54:12
Domano bardzo przykro mi z powodu Twojego żółtaska Sad

Oltuniu rzeczywiście pachnie Very Happy Very Happy Very Happy i to o 8 rano!!!
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: