gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #30 : Styczeń 20, 2009, 15:19:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #31 : Styczeń 20, 2009, 16:06:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #32 : Styczeń 20, 2009, 20:46:53 » |
|
Mój ostatni Falek na zdjęciu wypuszcza keiki  Dorotka oglądałam twoje storczyki,śliczne.Nr 12 wczoraj sobie kupiłam  Bee a ja swoich nie doświetlam niestety,słyszałam że Phalaenopsisów nie trzeba? A po wyjęciu z agaru roślinki się moczyły w specjalnym preparacie grzybobójczym,wydrukowałam sobie stronkę Arka i robię tak jak jest napisane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #33 : Styczeń 20, 2009, 21:35:08 » |
|
Gratuluje keiki  , mam nadzieje, że kiedyś mnie coś takiego też spotka. Moich storczyków nie numerowałam ale jak dobrze policzyłam to ten żółty cętkowany (na zdjęciu jeden kwiatek). Nazywa się on "new gold dream"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #34 : Styczeń 21, 2009, 22:55:43 » |
|
Mi też pierwszy raz wyrosło keiki i to jeszcze na woskowym Falku,no cóż będzie na wymianę heh.. To może ja źle policzyłam bo kupiłam sobie białego z różowym środkiem,kwiaty ma miniaturkowe..Dałaś chyba dwa zdjęcia tego Phalaenopsisa  Post dołączony: Styczeń 22, 2009, 21:26:18
Dorotka weszłam dzisiaj do sklepu całkiem po coś innego i zobacz z czym wyszłam  Bardzo podobny do Phal.Liodoro i ma woskowe kwiaty   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #35 : Styczeń 23, 2009, 19:49:15 » |
|
Bardzo podobny, wyjątkowo piękny i z dużą ilością pączków:grin:  Czy na Twoim przedostatnim nabytku była etykieta z napisem multyflawer jeśli tak to spodziewaj się wyjątkowo obfitych kwitnień. Mojego kupiłam w obi, a teraz dokupiłam jeszcze różowego z białą obwódką, ale z połamanym pędem  za to tylko 10 zł kosztował). Gosiu kiedy zobaczymy Twoją kolekcję  , bardzo czekam, bo widziałam troszkę i byłam urzeczona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #36 : Styczeń 23, 2009, 20:08:45 » |
|
Ale śliczny i jakie ma kolorki fajne  Takie zakupy są najlepsze, jak nie chcemy czegoś kupić, to samo sie trafi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #37 : Styczeń 23, 2009, 20:20:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #39 : Styczeń 23, 2009, 21:02:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #40 : Styczeń 23, 2009, 21:19:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #41 : Styczeń 23, 2009, 21:22:39 » |
|
Bee a ja swoich nie doświetlam niestety,słyszałam że Phalaenopsisów nie trzeba? A po wyjęciu z agaru roślinki się moczyły w specjalnym preparacie grzybobójczym,wydrukowałam sobie stronkę Arka i robię tak jak jest napisane  Jeżeli się chce żeby rosły i nie cierpiały zimą przy krótkim dniu to należałoby doświetlać. To może być przyczyną niepowodzeń. Młode powinno się utrzymywać w stanie ciągłego wzrostu moim zdaniem. Nawozić i doświetlać. Ogólnie dorosłych i podrośniętych roślin doświetlać nie trzeba. Po wyciągnięciu roślin powinno się je jeszcze kilka razy w odstępach tygodniowych lub dwu opryskać fungicydem. Ja z woskowych mam nowy nabytek taki  
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #42 : Styczeń 24, 2009, 08:39:41 » |
|
Rety Bee masz całkiem pusty parapet  to jakieś niedopatrzenie z Twojej strony??? Ta phalaenopsis całkiem ciekawa - mam ostatnio jakieś skrzywienie na jasnoróżowe kwiaty  Nie sądzisz że ma w kwiatach coś z violacea? a pachnie chociaż?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #43 : Styczeń 24, 2009, 09:48:29 » |
|
Beata nie mam pustego parapetu  niestety. Jakbym go do domu przyniosła to bym pogoniona chyba kijem została. Ten i jego pachnący kolega poszedł do pracy. Tam też już ciasno ale jeszcze wcisnąć się coś da. Zgadza się ma bardzo ciekawe kwiaty, długą podłużną warżkę,a pąki bardzo przypominają pąki violacea (właśnie te cechy zadecydowały ,że nie mogłam go zostawić w markecie:)), zapachu nie wyczułam(chociaż mi się wydaje że coś tam lekko pachnie) ale jak do tej pory są bardzo pochmurne dni i ciężko sprawdzić. Kupiłam też drugiego, którego nie mogłam zostawić. Bardzo dominują w nim cechy equestris, kwiaty nie są tak małe jak u gatunku ale taka sama ich masa na pędzie, no i pachnie niezaprzeczalnie, ma białą obwódkę wokół płatków. Widziałam krzyżówkę equestris x violacea (phal.Equalacea) i ten bardzo,bardzo tą krzyżówkę przypomina. Mimo, że nie woskowy to pokazuję  
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #44 : Styczeń 24, 2009, 21:07:13 » |
|
Bee no storczyki przepiękne obydwa,ja jeszcze takich nie spotkałam w supermarketach.A można wiedzieć w jakim dokładnie je kupiłaś?  A jeśli chodzi o doświetlanie maluchów to pójdę do sklepu i kupię im świetlówkę ,skoro tak trzeba to trzeba.Nie chcę ich stracić,dziękuję Ci bardzo za poradę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Styczeń 25, 2009, 10:11:54 » |
|
Agata, teraz już chyba nie ma sensu kupować świetlówki , bo dzień coraz dłuższy i rośliny już to czują ale w okresie ubywającego dnia i jesiennych wyciągań roślin z agaru powinno się o to zadbać. W tej chwili to można pośrednio zadbać o wilgotność, bo to też pobudza do wzrostu. Wysoka wilgotność i suche podłoże ale jeżeli rośliny mają marne korzenie, to nie za suche to podłoże powinno być. Moje dwa nowe phalaenopsis kupiłam w Kauflandzie w Pile, zawsze dokładnie przeszukuje regały , bo coś się może ciekawego tam trafić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #46 : Styczeń 25, 2009, 21:51:41 » |
|
Bee ale moje siewki nie stoją na parapecie tylko na szafce,blisko okna ale na pewno nie mają tyle światła co by stały na parapecie a do tego okno jest od północy.To może jednak im kupię tą świetlówkę a przyda mi się ona do przyszłego drugiego orchidarium..Dzisiaj już trzy siewki wyrzuciłam,zagniwają te korzenie i cały czas odpadają listki no a tym drugim nic nie jest,nie wiem o co chodzi.Nie bawię się już w to,te odchowam które zostaną i koniec.U Arka pisze że podłoże musi być stale wilgotne i takie jest,poza tym zraszam je codziennie ale stoją w odkrytych pojemnikach żeby miały wentylację.Listki mają ładne,ciemno zielone i błyszczące ale co pewien czas coś wyrzucę..Nie mogę tego pojąć..  A w Kauflandzie bywam ale takich piękności nie spotkałam..Gratuluję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #47 : Styczeń 25, 2009, 22:06:12 » |
|
....a no to jak tak, to kup światło.Mogą też mieć za mokro , rozważ to i zraszanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Styczeń 26, 2009, 19:27:25 » |
|
Ja uwielbiam woskowe falki  Sama mam dwa - na razie  Oba kupione na allegro ze dwa lata temu. Żółty jest dosyć popularny,ale uwielbiam go za jego piękny,słodki zapach  Różowy niestety nie pachnie.  
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #49 : Styczeń 26, 2009, 20:02:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Styczeń 26, 2009, 20:17:15 » |
|
Ten różowy jest bardzo bardzo duży - w innym wątku pisałam o nim - rośnie w dużej donicy szklanej,bo plastikową korzenie rozwaliły. Żeby go wydobyć musiałam doniczkę porozcinać na strzępy,a i tak nie obeszło się bez szkód  Jednak jak widać ma się dobrze i kwitnie Czekamy na zdjęcia żółciaczka !!! Dorotko może i Twój pachnie ? Tylko trzeba się zorientować w jakich godzinach  Mój żółtek pachnie od ok. 12 w południe do ok. 14  Ja odkryłam to przez przypadek,bo na aukcji nie było o tym ani słowa  Poza tym jest niezły  bo pędy kwiatowe (dwa) ma odkąd go kupiłam te same  czyli mają już ok. dwóch lat  Kwitnie na nich praktycznie cały czas. Z tym,że ma na jednym i na drugim pędzie po dwa,góra trzy kwiatki  Taki śmieszny 
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #51 : Styczeń 26, 2009, 20:40:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #52 : Styczeń 26, 2009, 21:01:15 » |
|
Śliczniutki  , kwiatki przypominają gwiazdki, poprzyklejane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #53 : Styczeń 26, 2009, 21:13:31 » |
|
To ja tylko dodam, że ma super błyszczące liście  śliczny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Styczeń 26, 2009, 21:24:06 » |
|
Cudowne!! i tak zdrowiutko wyglądają  Wiem o tym,że powinnam przyciąć pędy,ale nie mam serca ścinać jak ciągle wytwarza na nich pąki i kwiaty  No powiedzcie szczerze czy obciąłby ktoś pęd z kwiatkiem lub pąkiem ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #55 : Styczeń 26, 2009, 21:26:51 » |
|
W życiu  , żadnego obcinania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #56 : Styczeń 26, 2009, 21:32:53 » |
|
Ja też nie potrafiłabym odciąć pędu z kwiatkami Śliczne macie te woskowe storczysie  Ja mam dwa żółtaczki-bliźniaczki ale coś nie umiem ich zakwitnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #57 : Styczeń 26, 2009, 21:48:35 » |
|
Piękności, jak tęcza  . A obcinać to nawet należy, ale dopiero gdy kwiaty przekwitną, a pęd zaczyna żółknąć i usychać. Wtedy jest szansa, na powtórnie kwitnienie. Ale niestety nawet pędy z ubiegłego sezonu nie są tak bogate, jak te sklepowe, czy oni dodają do wody jakieś specjalne cuda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|