Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 08:14:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Woskowe Falki  (Przeczytany 11595 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« : Styczeń 11, 2009, 20:40:12 »

Uwielbiam te woskowe Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy, ale trudno je zdobyć. Proszę pochwalcie się swoimi  Smile
anulka75
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2009, 20:47:19 »

No to proszę bardzo, nazywa się Phalaenopsis Brown Sugar. Nie dość, że fajny kolor, to jeszcze jak słonko przyświeci to lekko pachnie! Smile

Anulka
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2009, 20:59:10 »

To pierwszego śliczniaka już mamy i to z dodatkowym efektem Smile. powiedz jeszcze czy mieni się w słońcu srebrnymi drobinkami?
anulka75
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2009, 21:01:26 »

To pierwszego śliczniaka już mamy i to z dodatkowym efektem Smile. powiedz jeszcze czy mieni się w słońcu srebrnymi drobinkami?
Owszem, mieni się, mieni... To chyba jeden z moich ulubionych ( a mam 20 sztuk)

Anulka
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2009, 21:04:40 »

i wszystkie woskowe Shocked
anulka75
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2009, 21:07:43 »

Niestety, z dwudziestu falków 2 są woskowe. Niestety nie mam zdjęcia drugiego (a teraz nie kwitnie) Laughing

Anulka
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2009, 21:29:50 »

Tak mnie zmotywowałaś, że pobiegłam po kamerę , aby zrobić zdjęcie ulubionemu, ale nie potrafię z ustrojstwa zgrać Sad
Toteż pokażę swoje robione nieco wcześniej.

Jutro wstawię zdjęcia ulubieńcowi (też pachnie), a wkrótce jeszcze jednemu który ma pąki Very Happy

Post dołączony: Styczeń 11, 2009, 21:33:05
Po trzech próbach udało mi się zdjęcia wysłać UFFFFF!!!!! Smile Smile Smile
anulka75
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2009, 21:33:37 »

Ten pierwszy obłędny, ja uwielbiam takie wzorzyste Razz

Anulka
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2009, 21:38:34 »

Dwa pozostałe też są wzorzyste w odcieniach żółci Smile
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #9 : Styczeń 11, 2009, 21:40:24 »

Witam.W swojej kolekcji również mam sporo falków o woskowych kwiatach.Też je najbardziej lubię a i dłużej kwitną niż zwykłe..

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #10 : Styczeń 11, 2009, 21:46:30 »

Ja mam dwa, które chętniej u mnie i regularnie kwitną niż inne ;/

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #11 : Styczeń 11, 2009, 21:49:55 »

Wszystkie są boskie Smile Smile Smile Smile
Agatko a ten pierwszy to mini mark!!! Moje oprócz belliny największe marzenie Sad Sad Sad
W tym wątku będziemy miały najpiękniejsze falki pod słońcem!!!!!
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #12 : Styczeń 11, 2009, 21:55:51 »

Tak Dorotka,to Mini mark.Mam ich dwie sztuki ale drugi na razie nie kwitnie Sad
Bellina też gości na moim parapecie ale też niestety nie kwitnie,powinna na wiosnę zakwitnąć Confused

Post dołączony: Styczeń 11, 2009, 21:58:57
Pani Beatko przepiękne Very Happy Very Happy Very Happy
Proszę podać dokładną nazwę tego drugiego jeśli Pani zna Confused
Mam jeszcze więcej woskowych ale to botaniczne,mam kilka z pędami kwiatowymi ale u tych na kwiaty czeka się dłużej niż u zwykłych hybryd,szkoda..
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #13 : Styczeń 11, 2009, 22:08:43 »

To Ci dopiero teraz zazdroszczę Mad Mad Mad Mad Mad
Na wiosnę na pewno też je zakupię. Już upatrzyłam w Orchidsklepiku Smile
Pozdrawiam i niech Ci przepięknie rosną i kwitną!!!!!
Jak któreś zakwitną to wklej koniecznie, żebyśmy mogli oczy nacieszyć Very Happy
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #14 : Styczeń 11, 2009, 23:28:44 »

Ten drugi mój ma nazwę Phal.Class President.
Bardzo mi się podoba agata0806 ten Twój 3 z góry. Kiedyś widziałam go gdzieś w e-sklepie i chciałam kupić ale nabyłam zamiast niego co innego. Teraz bardzo żałuję bo nie mogę spotkać :/, chociaż w marketach obecnie bardzo ciekawe się pojawiają.

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #15 : Styczeń 11, 2009, 23:38:16 »

O co chodzi z tymi "woskowymi" phalaenopsisami? Razz

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
i to jest właśnie takie piękne,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #16 : Styczeń 11, 2009, 23:56:12 »

Mają takie grube bardzo płatki, jakby woskowe. Płatek niewoskowego wygniesz. Woskowego prędzej się złamie.
Czasami fakturę dobrze widać. Barwnika jest grubo i odstaje tworząc wypukłe kropki albo powoduje wygięcie płatków itp.

agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #17 : Styczeń 12, 2009, 08:16:53 »

Ok Dorotka,jak zakwitną to fotki będą specjalnie dla Ciebie  Very Happy
Bee ja swojego łaciatka kupiłam na allegro u Jesicci Decor,kwitnie do dnia dzisiejszego :-)Na allegro są super malce zainteresowani niech się spieszą Smile
anulka75
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 12, 2009, 13:23:11 »

Nieeeeeeee, no dziewczyny, osłabłam! Shocked
Moi faworyci: Bee nr 1, agata nr 2
Cuda! Teraz mnie zmobilizowałyście do poszukiwań!

Anulka
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #19 : Styczeń 12, 2009, 13:32:48 »

Dziękuję i będę czekała na fotki Very Happy
Na allegro rzeczywiście bardzo ciekawe malce i najładniejsze bardzo szybko się rozeszły - niestety Mad
A dla mnie Anulko najpiękniejszy jest mini mark i z różowym środkiem czwarty u Agatki Very Happy Very Happy Very Happy

Post dołączony: Styczeń 12, 2009, 16:09:06
Oto mój czwarty  Very Happy

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #20 : Styczeń 12, 2009, 23:15:34 »

Na allegro są super malce zainteresowani niech się spieszą Smile
Na malce w tej chwili nie ta pora roku i za zimno, no i są świeżo z agaru wyjęte. Po liściach widać że bardzo delikatne. Roślina po pół roku od wyjęcia ma już sztywne liście i nie są pofalowane.

dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2009, 12:43:30 »

Bardzo dziękuję bee za informację, bo gatunki bardzo ciekawe i mogą kusić Smile
Teraz wystawili kolejną partię i już o złotówkę droższą
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #22 : Styczeń 14, 2009, 09:53:17 »

Dorotka mój numer 4 to Phal.Liodoro,nie kwitnie w tej chwili.Numer dwa kupiony na allegro,jeszcze kwitnie choć ma tylko dwa kwiaty ale nie szkodzi a numer 4 kupiłam na warszawskiej wystawie we wrześniu.
Pani Beatko ja hoduję maleństwa z agaru już czwarty miesiąc i listki są już sztywne u niektórych,zajęcie wspaniałe.
A te na allegro podobno dwa lata do kwitnienia,takie informację podała nam sprzedająca.Kupiłam sobie dwie sztuki,poprzednie od tej samej osoby żyją i rosną.
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #23 : Styczeń 14, 2009, 16:27:24 »

Ja nic nie mam do hodowli do młodej roślinki, sama mam kilka phal. z flaszek, niektóre nawet już 3 rok. Chciałam jedynie zwrócić uwagę na to, że rośliny wyjęte niedawno z agaru, pozbawione tej odżywki a zwłaszcza narażone na gwałtowne zmiany temperatury (wysyłka zimą), zmianę podłoża, wilgotności i brak światła w obecnej porze roku mogą niekorzystnie zareagować co może się odbić na ich zdrowiu. Według mnie najlepszą porą na takie zakupy jest wiosna jak już jest dosyć ciepło na dworze.
Ja się w tej chwili boję wysłać cattleye, dendrobium konianum i dorosłą phal. a co dopiero młodą phalaenopsis z agaru. Tego bym się nie odważyła przy obecnych temperaturach powietrza.
Co do informacji o latach do kwitnienia tych maluchów, to owszem 2 lata w warunkach szklarniowych.

No i nie jestem żadna pani Smile

agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #24 : Styczeń 14, 2009, 21:16:42 »

Ok.będę mówiła Bee..Dzięki Very Happy
No i po tych trzech latach dużo te sadzonki podrosły?
No fakt że teraz jest zimno,ja napisałam sprzedającej ze jak będzie pogoda na plusie to można wysłać.Jak by nie przeżyły to trudno,dobrze że kupiłam tylko dwie sadzonki Sad
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #25 : Styczeń 14, 2009, 22:05:47 »

Agata, jeżeli chodzi o krzyżówki między gatunkowe z amboinensis, to mi ładnie podrosły, że tak napiszę książkowo o 1/3 wielkości każdy nowy liść ale gatunki u mnie to porażka. Niektóre skarłowaciały i wcale nie urosły (corningiana), co nowy liść to mniejszy Sad- te mam najdłużej, tetraspis średnio ale mam go drugi rok, venosa porażka- bardzo kruche rośliny, także może przez uszkodzenia słabo rosną, najlepiej amboinensis i violacea mi się utrzymują też drugi rok. Świetnie rosną i szybko manii też i equestris! Krzyżówka z cornu-cervi i violacea natomiast fatalnie, drugi rok bez nowych liści. Zauważyłam też ,że wszystkie wyciągane jesienią z agaru gorzej znoszą nowe warunki, aklimatyzację i nie chcą później rosnąć.

agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #26 : Styczeń 15, 2009, 21:33:13 »

Tak to kurczę jest z tymi sadzonkami ale ja właśnie też czytałam na forum,chyba Krzysztof Gozdek pisał że właśnie jak się wysadza jesienią z agaru to one potem właśnie źle to znoszą.Ja Phal.Hieroglyphica wysadziłam do spaghnum we wrześniu,rosną bez zastrzeżeń,natomiast Phal.Cornu-Cervi alba x Phal.Rofino wysadziłam w połowie listopada i z tymi już trochę gorzej,zaczęły mi zagniwać korzenie i odpadać dolne listki.Stosuję różne preparaty ale to nic nie daje,może Ty mogła byś mi podpowiedzieć co w takiej sytuacji zrobić?Dlaczego jedne pielęgnowane identycznie mają się dobrze a drugie już nie?Czy to faktycznie wychodzi na to że to ta pora wysadzania tak na nich wpływa?Phal.Mambo straciłam wszystkie z całej flaszki,korzenie zgniły w bardzo szybkim tempie,one już w tej flaszce były takie dziwne,pofalowane i kruche Sad
Nie bawię się więcej w sadzonki z agaru,zajęcie wspaniałe bo się koło nich lata i dba jak o własne dzieci ale jak mają się tak marnować to nie ma sensu bo taka flaszka nieźle kosztuje a pewności że sadzonki przeżyją nie ma.To za duże koszty na takie eksperymenty.. Laughing
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #27 : Styczeń 19, 2009, 23:15:24 »

Tak to kurczę jest z tymi sadzonkami ale ja właśnie też czytałam na forum,chyba Krzysztof Gozdek pisał że właśnie jak się wysadza jesienią z agaru to one potem właśnie źle to znoszą.Ja Phal.Hieroglyphica wysadziłam do spaghnum we wrześniu,rosną bez zastrzeżeń,natomiast Phal.Cornu-Cervi alba x Phal.Rofino wysadziłam w połowie listopada i z tymi już trochę gorzej,zaczęły mi zagniwać korzenie i odpadać dolne listki.Stosuję różne preparaty ale to nic nie daje,może Ty mogła byś mi podpowiedzieć co w takiej sytuacji zrobić?Dlaczego jedne pielęgnowane identycznie mają się dobrze a drugie już nie?
Jeżeli się całą zimę doświetla i utrzymuje w stałym wzroście to jakoś idzie.
Co do preparatów, to czasami niewiele pomogą. Rośliny bywa,że siedzą we flaszkach za długo i są zagazowane własnymi wydzielinami, choć korek jest nieszczelny. Korzenie mogą tam już zagniwać i później jest kłopot, dlatego od razu po wyjęciu powinno się je zaprawiać przez moczenie i osuszenie w jakimś grzybobójczym środku.

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #28 : Styczeń 20, 2009, 13:45:45 »

pewności nie mam, ale organoleptycznie chyba pasują do opisu  "woskowych"

Moje ukochane
kurczątko

piegusek

słoneczne buziaki GosiaP
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #29 : Styczeń 20, 2009, 14:24:30 »

Gosiu przepiękne oczu nie mogę oderwać Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Kurczątko na pewno jest woskowe ( barwne), ale piegusek chyba nie, bo ma na końcu warżki   nitkowate wyrostki.
Tak czy tak oba są urocze Smile
Podział falków świetnie opisała probeta w wątku "Ciąć czy nie ciąć łodygę kwiatową Phalaenopsis" ?

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: