Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 08:13:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lusia i jej hoye :)  (Przeczytany 6254 razy)
anntaris
Gaduła

« Odpowiedz #60 : Maj 01, 2009, 17:50:57 »

Super Lusiu  Very Happy. Śliczne młode hoyki  Smile. Ale pączki jennifer naj naj... Ciekawe czy tylko jeden kwiatuszek się rozwinie, czy może potem reszta  Confused. Pączusie obovaty też cudne.

Pozdrawiam
Danusia
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #61 : Maj 01, 2009, 18:57:35 »

Kwiatuszki Jenifer  rosną wszystkie   Very Happy . Jeden wyjątkowo mocno wystartował i tak było od początku. Jak przybyła do mnie to ten największy był jak te maluszki.
Lacunosa tove ma tak mocny zapach ,że w całej kuchni od tego pęczka kwiatuszków pachnie . Mąż stwierdził perufmeria Wink. Oj nie wiem jak dało by się wytrzymać 20 takich pęczków  Shocked  Smile

Jak pączki obowaty się rozwiną pyknę fotkę bo ciekawa jestem jak zakwitnie . Całkiem spore pączki , więc kwiatki też mogą być dosyć spore  Very Happy

Post dołączony: Maj 01, 2009, 19:06:48
Chciałam z dużym opóźnieniem ale szczerze podziękować Polance za dwie małe kerri Smile jak się puszczą wyraźnie dam znać  Smile

lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #62 : Maj 09, 2009, 10:18:46 »

Jenifer rozwinęła kwiatek , a reszta pąków powoli też pęcznieje ---jest nadzieja na cały pęczek kwiatków Smile
Obowata lada dzień też chyba rozwinie pączusie bo nabrzmiałe jak dynie  Very Happy Very Happy

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #63 : Maj 10, 2009, 19:04:35 »

Pooglądałam Twoje nabytki, są świetne Very Happy. Gratuluję także hojo - kwitnień Very Happy
.........................................................
Lusiu - Hojusiu Smile nie potrzeba tak oficjalnie, dziękowałaś mi już wielokroć Smile Ja tylko wznoszę prośby, by kerriaczki odżyły wątpliwą 'polankową opiekę'

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #64 : Sierpień 02, 2009, 09:50:04 »

Moje hoye szaleją z kwitnieniem - lacunosa tove kwitnie w koło już 3 raz na tych samych pąkach pod rząd , carnosa to już 3 miesiące be przerwy wali kwiaty . Kilka gatunków ciągle puszcza nowe pąki kwiatowe nawet te które wsadziłam w tym roku .
Bieda niestety z kerii z paskiem po środku liścia - chyba już po niej  trudno Sad. Nabierając doświadczenia hoyowego stwierdzam , że bez kerii da się obejść i są znacznie "milsze" i piękniejsza hoye , które odwdzięczają się za troskę .  Hoye kerii variegata (z białym obrzeżem) rosną nawet nawet, ale będę pewna czy wszystko będzie O.K. za rok jak urosną po 20 cm. Kerii jest strasznie chimeryczna. Powiedziałam swoim kerii ,ze albo wezmą się do rośnięcia albo Idą do piachu  Razz Mad. Na dzień dzisiejszy wypuściły stożki wzrostu i nawet po liściu ale to nic nie znaczy niestety. Ta która właśnie pada wypuściła pęd i następnie zaczęła gubić liście które czarniały przy nasadzie i odpadały kolejno. To chyba jakiś grzyb lub zgorzel? Cholera wie. Confused
Obowata - niby podobna w wymaganiach do kerii rosnie bardzo dobrze( wypuściła 3 liście i wypuszcza drugi pąk z kwiatami.
Nie kumam kerii  Confused Confused Confused Confused

Zrobiłam właśnie zakupy i czekam na 8 nowych odmian  Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Razz Cool

PEla
Gaduła

« Odpowiedz #65 : Sierpień 02, 2009, 10:07:02 »

Lusiu, będziesz nas karmić takimi wiadomościami co dwa miesiące i... jeszcze bez dokumentu, tzn. bez zdjęcia? Confused

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
midutki
Aktywny
**

Toruń

« Odpowiedz #66 : Sierpień 02, 2009, 10:10:22 »

Czekamy na zdjęcia Smile.
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #67 : Sierpień 02, 2009, 10:57:50 »

No dobrze - postaram się o fotki Smile ale kwitnienie zmasowane nie zostało udokumentowane niestety ---ale jeszcze mają zamiar więc pyknę.  No i postaram się pokazać ile od wiosny urosły Smile wąsiska po 30cm  popuszczały Smile

Post dołączony: [time]Sun Aug  2 16:38:24 2009[/time]
picta

curtisi

hasselti

sp.haraku

obovata

glabra

wayeti

molluken

carnosa tricolor

erythrostemma

carnosa

lacunosa tove

carnosa wariegata

loherii

thomsoni

carnosa compacta

serpens

jenifer

kerii wariegata nr1

kerii wariegata nr2

Post dołączony: [time]Sun Aug  2 16:41:02 2009[/time]
No to się napracowałam uuuuuuf. mam problem z jedn hoyą - nie wiem co to za odmiana. Kupowałam duzo odmian i miała być odorata chyba a nie jest nią na 100%. pomożecie?

Wcześniej byłý zdjęcia moich hoi jak były małe - teraz troszkę podrosły i popuszczały się Smile

PEla
Gaduła

« Odpowiedz #68 : Sierpień 03, 2009, 13:06:50 »

W rozpoznaniu NN nie pomogę, mogę jedynie strzelać, dlatego poczekaj na znawców tematu. Dwóch nie znam (malluken i jenifer), ale poszukam i poczytam co to za jedne. Smile Sprytne masz kółka dla hoi, czy one są plastikowe?
Nie wiem czy którejś nie przeoczyłam , ale najpiękniejsze w tej chwili: tricolor, lacunosa i carnosa prawda?! Ach! jeszcze compacta! Fantastyczny pypeć! Very Happy
Wyczarowałaś spory zbiór ciekawych hoi Lusiu. 
Zazdroszczę Ci, nie tyle hoi, ile miejsca dla nich. Fajnie jest móc kupować wciąż nowe i być pewnym, że warunki będą miały w miarę optymalne.Very Happy

Florki Peli
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #69 : Sierpień 03, 2009, 13:22:06 »

Właśnie dostałam wiadomość cóż to za gatunek Smile jest to loherii:)
Kółka robię sama z drutu od naciągu siatki ogrodzeniowej Wink mogę zrobić kształt i wielkość dowolną .drut jest dosyć sztywny i powlekany - daje dobrą podporę.
Teraz czekam na nowe nabytki - już się nie mogę doczekać .
Zaobserwowałam ,że kerii te co przesadziłam do ziemi kaktusowej z żwirkiem akwarystycznym (2-3mm) rosną ładnie ---a obok na tym samym miejscu inna padła. Może o mieszankę chodzi Confused

kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #70 : Sierpień 03, 2009, 15:08:51 »

Lusia, uczta dla hojomaniaka w Twoim ostatnim poście.  Smile Śliczne hojurki pokazujesz Razz

A patent na pałąki - super Smile

Pozdrawiam,
Ania
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #71 : Sierpień 03, 2009, 17:07:24 »

Mam nadzieję ,że w ciągu tygodnia dojdą do mnie nowe sadzonki . niektóre ukorzenione i już rosnąca a niektóre dopiero uciachane. Nie pomyślałam wcześniej i niestety nie mam mchu--- ale już zamówiłam i pewnie dojdzie w podobnym czasie. Mam nadzieję ,że dużych strat nie będzie - będę używała "dużo marchewki i trochę kija"  Cool
Czyli czule posadzę a jak coś to zagrożę ,że na kompost wywalę  Smile

PEla
Gaduła

« Odpowiedz #72 : Sierpień 04, 2009, 06:16:09 »

Patent na pałąki, faktycznie sprytny! A kerrii może troszkę więcej podlałaś? Confused
Nie zapomnij pochwalić się nowościami. Smile

Florki Peli
anntaris
Gaduła

« Odpowiedz #73 : Sierpień 04, 2009, 06:56:22 »

Lusiu, piękne Ci rosną hoye  Smile.  Jennifer ma fajnego tego jednego kwiatuszka. Czy reszta pączusiów w kwiatostanie rośnie?
Jeśli chodzi o pałąk, to miałyśmy identyczny pomysł  Smile. Też mam część hoi na takim drucianym pałąku. Czy ten drut zawijałaś jakoś w doniczce, czy po prostu wbiłaś do ziemi? Bo ja tylko wbiłam i czasem te pałąki się przekrzywiają  Confused.

Pozdrawiam
Danusia
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #74 : Sierpień 04, 2009, 08:39:23 »

Lusiu, zgadzam się oczywiście z przedmówczyniami Smile, ale uważam, że wszystko bije twoja obovata.
3 liście i kwiatostan ?!  Very Happy
Pokaż ją koniecznie w wątku tematycznym, bo tam się dziewczyny zastanawiają czy jest trudna Wink

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #75 : Sierpień 04, 2009, 10:15:23 »

Lusiu, piękne Ci rosną hoye  Smile.  Jennifer ma fajnego tego jednego kwiatuszka. Czy reszta pączusiów w kwiatostanie rośnie?
Jeśli chodzi o pałąk, to miałyśmy identyczny pomysł  Smile. Też mam część hoi na takim drucianym pałąku. Czy ten drut zawijałaś jakoś w doniczce, czy po prostu wbiłaś do ziemi? Bo ja tylko wbiłam i czasem te pałąki się przekrzywiają  Confused.
Pałąki wbijak w ziemię ale są zakrzywione w ziemi tak by się nie przewracały pod obciążeniem. Ten drut daje się giąć . Jakby go można było wsadzić przed posadzeniem hoyi -np przy przesadzaniu to można ukształtować końce w zygzak lub ułożyć jego końcówki na dnie( jest ocynkowany i powlekany więc nie koroduje i nie szkodzi roslinom)wtedy nie ma szans by się wykrzywił. Kształt można giąć właściwie dowolny - więc ciekawy materiał napodpory i tani Smile . Nie jestem pewna ale jest chyba jeszcze w brązie  i bez powlekania srebrny. Mi został w szopce zielony i  zamówiłam zielone klipsy. Jak hoye podrosną będzie się lepiej prezentował.
Jenifer z pączków obok tego kwiatuszka wypuściła całą gromadkę kwiatków - wszystkie się rozwinęły. Ten jeden zrobił falstart Wink

Post dołączony: Sierpień 04, 2009, 10:20:38
Lusiu, zgadzam się oczywiście z przedmówczyniami Smile, ale uważam, że wszystko bije twoja obovata.
3 liście i kwiatostan ?!  Very Happy
Pokaż ją koniecznie w wątku tematycznym, bo tam się dziewczyny zastanawiają czy jest trudna Wink
Tę obovawę dostałam z jednym pąkiem kwiatowym jako ciętą sadzonkę.  To, że ma kwiaty związane jest z tym ze pochodzi ze starej rośliny. Takie sadzonki wypuszczają szybko pąki kwiatowe . Jeśli ktoś tnie na sadzonki rośliny młode nabywca musi czekać na kwiatki czasami po kilka lat . Takie informacje dostałam od Pani która ma hoye od ponad 20 lat. Sadzonki od niej wszystkie popuszczały pąki kwiatowe mimo tego ,że dopiero co się przyjęły w gruncie. Na fotkach Jenifer można zobaczyć ile razy w przeszłości kwitła ta roślina zanim została odcięta z niej sadzonka --- chyba co najmniej kilkanaście.
A obovata ma już dwa pąki kwiatowe i 5 liści Razz --- hihi właśnie zeszłam i policzyłam dokładnie --ma 7 liści i 3 pąki kwiatostanowe  Very Happy

Post dołączony: Sierpień 05, 2009, 13:21:17
Przyszły moje śliczności ---już  posadzone prawie wszystkie  Very Happy . Jeszcze czekam na SABAH  Very Happy

agar
Gaduła

« Odpowiedz #76 : Sierpień 05, 2009, 15:53:35 »

A co tym razem nabyłaś? Pochwal się Mr. Green

Pozdrawiam Agnieszka
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #77 : Sierpień 05, 2009, 19:56:13 »

cardiophylla

carnosa compacta variegata

palladia borg

verticillata spearmint i po prawej  helwigiana

kentiana

PUBICALYX GPS 282

longifolia

gracylis

Post dołączony: [time]Wed Aug  5 19:58:27 2009[/time]
To jeszcze ciepłe nabytki Smile

agar
Gaduła

« Odpowiedz #78 : Sierpień 05, 2009, 20:16:49 »

Zakupy hurtowe Smile i obiecujące. Niech się zdrowo chowają!

Pozdrawiam Agnieszka
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #79 : Sierpień 05, 2009, 20:29:42 »

Zakupy hurtowe Smile i obiecujące. Niech się zdrowo chowają!
No ja niestety jak wpadam w cug to tak mam  :/
Jeszcze dwie ciekawe i jakże różne przyjdą --- czekam z niecierpliwością --- sabah i  parasitica variegata ech wariatka ze mnie i tyle.
A co się kółek  z drutu narobiłam jaka  podpór --- uuu już mam wprawę hihihihi Wink
aktualna lista przyczyn mojej hoyoby Wink
obovata
glabra
wayeti
molluken
carnosa tricolor
erytrostema
calicyna - biedactwo ale się puszcza
retusa - biedactwo
lacunosa tove
carnosa wariegata
loherii
thomsoni
carnosa
carnosa compacta
carnosa compacta variegata
serpens
jenifer
kerii variegata
cardiophylla
helwigiana
verticillata spermint
palladia borg
kentiana
PUBICALYX GPS 282
longifolia
gracylis

czekam na :
sabah ---- niestety padła Sad
parasicta variegata

Post dołączony: [time]Fri Aug  7 15:22:18 2009[/time]
Przyszła mała SABAH --- ale śliczności malutkie i już puszczalska  Cool Razz Very Happy Very Happy

lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #80 : Sierpień 09, 2009, 20:46:35 »

Oj boję się o moje nowe hoyki Neutral . Miałam gości od piątku do teraz. Gracylis zżłókły dw liście --- nie wsadziłam ich do worków a jest tkie suche i gorace powietrze Sad. Jutro jak przygalopuję z pracy powsadzam wszystkie nowe do worków --- muszą jednak mieć czas na aklimatyzację biedactwa. Ech jakoś to będzie.

lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #81 : Sierpień 19, 2009, 21:31:33 »

Mam małego doła - padła mi dzisiaj mała SABAH  Sad nawet nie zdążyłam się do nie przywiązać  Sad Chyba trzymałam ją za mokro - wszystkie swoje hoye muszę zacząć trochę suszej trzymać niż do tej pory - kurka a taki ładny zajączek ( dwa liście ) z niej był i puszczać się chciała  Sad Sad
Na wiosnę chyba jeszcze jedno podejście do sabah zrobię - kurka ładna jest .
Ale mi nastrój poleciał  Sad
Zaglądam wieczorem a tu nasada liści brązowa ( zwyczajnie podgnita) kicha blada Sad

agar
Gaduła

« Odpowiedz #82 : Sierpień 20, 2009, 08:24:31 »

Pociesz się innymi, których masz jeszcze mnóstwo Very Happy To oczywiście żart Wink
Ja też nadal bardzo przeżywam, jak mi jakaś podopieczna padnie albo coś się z nią dzieje. To niby tylko rośliny, ale przecież żal Sad Bo to nie jakieś tam rośliny, prawda?

Pozdrawiam Agnieszka
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #83 : Sierpień 21, 2009, 19:40:40 »

Glabra lada dzień wykwitnie --- oj kurcze ale trzymam kciuki aż mi palce drętwieją  Shocked

anntaris
Gaduła

« Odpowiedz #84 : Sierpień 21, 2009, 20:49:35 »

Ja też będę trzymać  Smile.
Świetnie ten kwiatostan wygląda, jak parasolka  Smile.

Pozdrawiam
Danusia
lusiaq
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #85 : Sierpień 21, 2009, 21:01:46 »

Oj jeszcze kilka dni muszę poczekać , a kwiatki piękne mają być . W wątku o glabra jest link --- rany czekam  Very Happy

Post dołączony: Sierpień 23, 2009, 13:43:59
Jakiż to magiczny czas - wszystkie hoye wcześniej zadomowione  puszczają się jak szalone , a te co przybyły dają piękne znaki życia . Ucieszyłam się dzisiaj bardzo bo zauważyłam wyłażący z pąka mikroskopijny listek verticillata spearmint . Myślałam że ją zbytnio potarmosiłam przy wsadzaniu ale widać , że wszystko O.K  Very Happy
Zaobserwowałam też mikroskopijne pączki kwiatowe na carnosie variegacie i compactcie - dziewczyny w końcu biorą się z kwitnięcie  Very Happy
Mąż zrobił mi w witrynie okiennej półki - stoją już na nich pięknie hoyki Smile Muszę jeszcze dwie półki zainstalować w oknie z boku - mężowi się podoba , goście podziwiają zbiory , a ja mam gdzie maluchy nowe stawiać  Smile

Na jednym zdjęciu widać ramę od łóżka Wink na tym okienku też planuję póki hoyowe Wink

Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: