|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #60 : Maj 01, 2009, 17:50:57 » |
|
Super Lusiu  . Śliczne młode hoyki  . Ale pączki jennifer naj naj... Ciekawe czy tylko jeden kwiatuszek się rozwinie, czy może potem reszta  . Pączusie obovaty też cudne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #61 : Maj 01, 2009, 18:57:35 » |
|
Kwiatuszki Jenifer rosną wszystkie  . Jeden wyjątkowo mocno wystartował i tak było od początku. Jak przybyła do mnie to ten największy był jak te maluszki. Lacunosa tove ma tak mocny zapach ,że w całej kuchni od tego pęczka kwiatuszków pachnie . Mąż stwierdził perufmeria  . Oj nie wiem jak dało by się wytrzymać 20 takich pęczków  Jak pączki obowaty się rozwiną pyknę fotkę bo ciekawa jestem jak zakwitnie . Całkiem spore pączki , więc kwiatki też mogą być dosyć spore  Post dołączony: Maj 01, 2009, 19:06:48
Chciałam z dużym opóźnieniem ale szczerze podziękować Polance za dwie małe kerri  jak się puszczą wyraźnie dam znać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #62 : Maj 09, 2009, 10:18:46 » |
|
Jenifer rozwinęła kwiatek , a reszta pąków powoli też pęcznieje ---jest nadzieja na cały pęczek kwiatków  Obowata lada dzień też chyba rozwinie pączusie bo nabrzmiałe jak dynie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #63 : Maj 10, 2009, 19:04:35 » |
|
Pooglądałam Twoje nabytki, są świetne  . Gratuluję także hojo - kwitnień  ......................................................... Lusiu - Hojusiu  nie potrzeba tak oficjalnie, dziękowałaś mi już wielokroć  Ja tylko wznoszę prośby, by kerriaczki odżyły wątpliwą 'polankową opiekę'
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #64 : Sierpień 02, 2009, 09:50:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #65 : Sierpień 02, 2009, 10:07:02 » |
|
Lusiu, będziesz nas karmić takimi wiadomościami co dwa miesiące i... jeszcze bez dokumentu, tzn. bez zdjęcia? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #66 : Sierpień 02, 2009, 10:10:22 » |
|
Czekamy na zdjęcia  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #67 : Sierpień 02, 2009, 10:57:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #68 : Sierpień 03, 2009, 13:06:50 » |
|
W rozpoznaniu NN nie pomogę, mogę jedynie strzelać, dlatego poczekaj na znawców tematu. Dwóch nie znam (malluken i jenifer), ale poszukam i poczytam co to za jedne.  Sprytne masz kółka dla hoi, czy one są plastikowe? Nie wiem czy którejś nie przeoczyłam , ale najpiękniejsze w tej chwili: tricolor, lacunosa i carnosa prawda?! Ach! jeszcze compacta! Fantastyczny pypeć! Wyczarowałaś spory zbiór ciekawych hoi Lusiu. Zazdroszczę Ci, nie tyle hoi, ile miejsca dla nich. Fajnie jest móc kupować wciąż nowe i być pewnym, że warunki będą miały w miarę optymalne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #69 : Sierpień 03, 2009, 13:22:06 » |
|
Właśnie dostałam wiadomość cóż to za gatunek  jest to loherii:) Kółka robię sama z drutu od naciągu siatki ogrodzeniowej  mogę zrobić kształt i wielkość dowolną .drut jest dosyć sztywny i powlekany - daje dobrą podporę. Teraz czekam na nowe nabytki - już się nie mogę doczekać . Zaobserwowałam ,że kerii te co przesadziłam do ziemi kaktusowej z żwirkiem akwarystycznym (2-3mm) rosną ładnie ---a obok na tym samym miejscu inna padła. Może o mieszankę chodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #70 : Sierpień 03, 2009, 15:08:51 » |
|
Lusia, uczta dla hojomaniaka w Twoim ostatnim poście.  Śliczne hojurki pokazujesz  A patent na pałąki - super 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #71 : Sierpień 03, 2009, 17:07:24 » |
|
Mam nadzieję ,że w ciągu tygodnia dojdą do mnie nowe sadzonki . niektóre ukorzenione i już rosnąca a niektóre dopiero uciachane. Nie pomyślałam wcześniej i niestety nie mam mchu--- ale już zamówiłam i pewnie dojdzie w podobnym czasie. Mam nadzieję ,że dużych strat nie będzie - będę używała "dużo marchewki i trochę kija"  Czyli czule posadzę a jak coś to zagrożę ,że na kompost wywalę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #72 : Sierpień 04, 2009, 06:16:09 » |
|
Patent na pałąki, faktycznie sprytny! A kerrii może troszkę więcej podlałaś?  Nie zapomnij pochwalić się nowościami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #73 : Sierpień 04, 2009, 06:56:22 » |
|
Lusiu, piękne Ci rosną hoye  . Jennifer ma fajnego tego jednego kwiatuszka. Czy reszta pączusiów w kwiatostanie rośnie? Jeśli chodzi o pałąk, to miałyśmy identyczny pomysł  . Też mam część hoi na takim drucianym pałąku. Czy ten drut zawijałaś jakoś w doniczce, czy po prostu wbiłaś do ziemi? Bo ja tylko wbiłam i czasem te pałąki się przekrzywiają  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #74 : Sierpień 04, 2009, 08:39:23 » |
|
Lusiu, zgadzam się oczywiście z przedmówczyniami  , ale uważam, że wszystko bije twoja obovata. 3 liście i kwiatostan ?!  Pokaż ją koniecznie w wątku tematycznym, bo tam się dziewczyny zastanawiają czy jest trudna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #75 : Sierpień 04, 2009, 10:15:23 » |
|
Lusiu, piękne Ci rosną hoye  . Jennifer ma fajnego tego jednego kwiatuszka. Czy reszta pączusiów w kwiatostanie rośnie? Jeśli chodzi o pałąk, to miałyśmy identyczny pomysł  . Też mam część hoi na takim drucianym pałąku. Czy ten drut zawijałaś jakoś w doniczce, czy po prostu wbiłaś do ziemi? Bo ja tylko wbiłam i czasem te pałąki się przekrzywiają  . Pałąki wbijak w ziemię ale są zakrzywione w ziemi tak by się nie przewracały pod obciążeniem. Ten drut daje się giąć . Jakby go można było wsadzić przed posadzeniem hoyi -np przy przesadzaniu to można ukształtować końce w zygzak lub ułożyć jego końcówki na dnie( jest ocynkowany i powlekany więc nie koroduje i nie szkodzi roslinom)wtedy nie ma szans by się wykrzywił. Kształt można giąć właściwie dowolny - więc ciekawy materiał napodpory i tani  . Nie jestem pewna ale jest chyba jeszcze w brązie i bez powlekania srebrny. Mi został w szopce zielony i zamówiłam zielone klipsy. Jak hoye podrosną będzie się lepiej prezentował. Jenifer z pączków obok tego kwiatuszka wypuściła całą gromadkę kwiatków - wszystkie się rozwinęły. Ten jeden zrobił falstart  Post dołączony: Sierpień 04, 2009, 10:20:38
Lusiu, zgadzam się oczywiście z przedmówczyniami  , ale uważam, że wszystko bije twoja obovata. 3 liście i kwiatostan ?!  Pokaż ją koniecznie w wątku tematycznym, bo tam się dziewczyny zastanawiają czy jest trudna  Tę obovawę dostałam z jednym pąkiem kwiatowym jako ciętą sadzonkę. To, że ma kwiaty związane jest z tym ze pochodzi ze starej rośliny. Takie sadzonki wypuszczają szybko pąki kwiatowe . Jeśli ktoś tnie na sadzonki rośliny młode nabywca musi czekać na kwiatki czasami po kilka lat . Takie informacje dostałam od Pani która ma hoye od ponad 20 lat. Sadzonki od niej wszystkie popuszczały pąki kwiatowe mimo tego ,że dopiero co się przyjęły w gruncie. Na fotkach Jenifer można zobaczyć ile razy w przeszłości kwitła ta roślina zanim została odcięta z niej sadzonka --- chyba co najmniej kilkanaście. A obovata ma już dwa pąki kwiatowe i 5 liści  --- hihi właśnie zeszłam i policzyłam dokładnie --ma 7 liści i 3 pąki kwiatostanowe   Post dołączony: Sierpień 05, 2009, 13:21:17
Przyszły moje śliczności ---już posadzone prawie wszystkie  . Jeszcze czekam na SABAH 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #76 : Sierpień 05, 2009, 15:53:35 » |
|
A co tym razem nabyłaś? Pochwal się
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #77 : Sierpień 05, 2009, 19:56:13 » |
|
cardiophylla   carnosa compacta variegata  palladia borg  verticillata spearmint i po prawej helwigiana  kentiana  PUBICALYX GPS 282  longifolia  gracylis  Post dołączony: [time]Wed Aug 5 19:58:27 2009[/time]
To jeszcze ciepłe nabytki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #78 : Sierpień 05, 2009, 20:16:49 » |
|
Zakupy hurtowe  i obiecujące. Niech się zdrowo chowają!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #79 : Sierpień 05, 2009, 20:29:42 » |
|
Zakupy hurtowe  i obiecujące. Niech się zdrowo chowają! No ja niestety jak wpadam w cug to tak mam :/ Jeszcze dwie ciekawe i jakże różne przyjdą --- czekam z niecierpliwością --- sabah i parasitica variegata ech wariatka ze mnie i tyle. A co się kółek z drutu narobiłam jaka podpór --- uuu już mam wprawę hihihihi  aktualna lista przyczyn mojej hoyoby obovata glabra wayeti molluken carnosa tricolor erytrostema calicyna - biedactwo ale się puszcza retusa - biedactwo lacunosa tove carnosa wariegata loherii thomsoni carnosa carnosa compacta carnosa compacta variegata serpens jenifer kerii variegata cardiophylla helwigiana verticillata spermint palladia borg kentiana PUBICALYX GPS 282 longifolia gracylis
czekam na : sabah ---- niestety padła  parasicta variegata Post dołączony: [time]Fri Aug 7 15:22:18 2009[/time]
Przyszła mała SABAH --- ale śliczności malutkie i już puszczalska 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #80 : Sierpień 09, 2009, 20:46:35 » |
|
Oj boję się o moje nowe hoyki  . Miałam gości od piątku do teraz. Gracylis zżłókły dw liście --- nie wsadziłam ich do worków a jest tkie suche i gorace powietrze  . Jutro jak przygalopuję z pracy powsadzam wszystkie nowe do worków --- muszą jednak mieć czas na aklimatyzację biedactwa. Ech jakoś to będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #81 : Sierpień 19, 2009, 21:31:33 » |
|
Mam małego doła - padła mi dzisiaj mała SABAH  nawet nie zdążyłam się do nie przywiązać  Chyba trzymałam ją za mokro - wszystkie swoje hoye muszę zacząć trochę suszej trzymać niż do tej pory - kurka a taki ładny zajączek ( dwa liście ) z niej był i puszczać się chciała  Na wiosnę chyba jeszcze jedno podejście do sabah zrobię - kurka ładna jest . Ale mi nastrój poleciał  Zaglądam wieczorem a tu nasada liści brązowa ( zwyczajnie podgnita) kicha blada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #82 : Sierpień 20, 2009, 08:24:31 » |
|
Pociesz się innymi, których masz jeszcze mnóstwo  To oczywiście żart Ja też nadal bardzo przeżywam, jak mi jakaś podopieczna padnie albo coś się z nią dzieje. To niby tylko rośliny, ale przecież żal  Bo to nie jakieś tam rośliny, prawda?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #83 : Sierpień 21, 2009, 19:40:40 » |
|
 Glabra lada dzień wykwitnie --- oj kurcze ale trzymam kciuki aż mi palce drętwieją 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #84 : Sierpień 21, 2009, 20:49:35 » |
|
Ja też będę trzymać  . Świetnie ten kwiatostan wygląda, jak parasolka  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #85 : Sierpień 21, 2009, 21:01:46 » |
|
Oj jeszcze kilka dni muszę poczekać , a kwiatki piękne mają być . W wątku o glabra jest link --- rany czekam  Post dołączony: Sierpień 23, 2009, 13:43:59
Jakiż to magiczny czas - wszystkie hoye wcześniej zadomowione puszczają się jak szalone , a te co przybyły dają piękne znaki życia . Ucieszyłam się dzisiaj bardzo bo zauważyłam wyłażący z pąka mikroskopijny listek verticillata spearmint . Myślałam że ją zbytnio potarmosiłam przy wsadzaniu ale widać , że wszystko O.K  Zaobserwowałam też mikroskopijne pączki kwiatowe na carnosie variegacie i compactcie - dziewczyny w końcu biorą się z kwitnięcie  Mąż zrobił mi w witrynie okiennej półki - stoją już na nich pięknie hoyki  Muszę jeszcze dwie półki zainstalować w oknie z boku - mężowi się podoba , goście podziwiają zbiory , a ja mam gdzie maluchy nowe stawiać    Na jednym zdjęciu widać ramę od łóżka  na tym okienku też planuję póki hoyowe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|