Filomena79
Aktywny

|
 |
« : Styczeń 08, 2009, 21:27:57 » |
|
Na forum zaglądałam od czasu do czasu poszukując informacji dotyczących roślin i w końcu uznałam, iż nadszedł moment aby się zalogować. Mam na imię Barbara i uprawa roślin jest jednym z moich ulubionych i relaksujących mnie zajęć. Posiadam kolekcję kilkudziesięciu storczyków oraz na chwilę obecną około 10 hipeastrów. To są moje ulubione roślinki. O całej reszcie nie wspomnę, gdyż całe mieszkanie jest nimi zapełnione, a wiosną dochodzi jeszcze cały ogród. Ogrodem zajmuje się głównie mama, natomiast ja hołubię zielonych domowników. Szczególnie pielęgnacja storczyków jest czasochłonna ze względu na ich ilość  Moim zdaniem floraforum to miejsce, gdzie można znaleźć najwięcej informacji na temat uprawy roślin. Takiego zbioru cennych wskazówek nie ma w żadnej książce, a mają one tę wartość dodatkową, iż pochodzą z doświadczenia Forumowiczów. Jestem pod dużym wrażeniem informacji zawartych na forum, ale także życzliwości, z jaką odnoszą się wszyscy do siebie. Wiem, ze jeszcze niejednokrotnie skorzystam z Waszej pomocy i rad. Pozdrawiam ciepło 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2009, 21:30:14 » |
|
Witaj Basiu serdecznie  , koniecznie pochwal się swoimi zasobami roślinnymi  . Mnie bardzo interesują Twoje storczyki i hippeastra 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2009, 21:30:54 » |
|
Witaj Basiu, czekamy na zdjęcia Twoich podopiecznych 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
pako50
Nowicjusz
Podkarpacie strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2009, 21:37:57 » |
|
Witaj Basiu, znajdziesz tu wszystko co ci potrzeba i wszyscy ci odpowiedzą na twoje pytania  WITAM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2009, 21:59:13 » |
|
Witaj Basiu! Już się nie mogę doczekać aż nam pokażesz swoje storczyki i hippeastra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2009, 22:07:20 » |
|
Zdjęcia storczyków i hippeastrów chętnie zamieszczę, tylko opanuję sztukę ich wklejania:) Szczególnie cieszą mnie storczyki, które zakwitły już u mnie, przy tych warunkach, jakie im stworzyłam. To naprawdę ogromna radość!! Teraz przechodzą sezon odpoczynku, choć niedługo zakwitnie mi cymbidium. Jeden z kwiatów umieściłam jako avatar - chyba tak to się nazywa  Co do hippeastrów właśnie czekam na tegoroczne kwitnienia. Na chwilę obecną zapowiadają się tylko trzy, ale nie tracę jeszcze nadziei, że i inne cebule się wysilą...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 08, 2009, 22:09:31 » |
|
Witam serdecznie  Oj, będzie co oglądać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2009, 22:33:49 » |
|
Jeżeli masz takie piękne storczyki jak ten obrazek przy profilu (też nie wiem jak się to nazywa  ) to tylko pozazdrościć!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2009, 22:58:33 » |
|
Witamy serdecznie i czekamy na fotki. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2009, 12:00:20 » |
|
Witaj cieplutko  Już się nie mogę doczekać, aby zobaczyć Twoje storczyki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2009, 15:09:10 » |
|
Witam Cię Basiu cieplutko w tak mroźny dzionek, a ja nie mogę się doczekać zdjęć hipków i oczywiście trzymam kciuki, żeby wszystkie Ci zakwitły  Ania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 09, 2009, 21:59:41 » |
|
Witam i dziękuję za wiele miłych słów powitania  Te moje "hipki" - jak pieszczotliwie są na forum nazywane  - sprawiają wiele kłopotów "wychowawczych". Np. papillon drugi rok z rzędu ma cudne liście. I na liściach się kończy niestety, a cebula nie zmniejszyła rozmiaru  Ale jeszcze mam nadzieję, że coś z niego będzie. Nieobca jest mi również czerwona plamistość, ale chyba każdy hodowca hipeastrów ma z nią do czynienia. Póki co chucham i dmucham na te cebule, które wypuściły pędy kwiatowe. I czekam na kwitnienia! Pozdrawiam ciepło!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2009, 10:02:50 » |
|
Witam serdecznie! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2009, 11:11:36 » |
|
Witaj serdecznie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 10, 2009, 13:02:07 » |
|
Witaj kolejna miłośniczko zieloności.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 12, 2009, 13:48:42 » |
|
Witaj!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 12, 2009, 15:58:37 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
*sab*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 13, 2009, 20:16:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sabina 
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 13, 2009, 21:44:38 » |
|
Dziękuję za serdeczne słowa powitania!! Chwalenie się już zaczęłam, na razie od hippeastrów. Teraz kolej na storczyki A na razie z zapartym tchem oglądam prezentacje roślin, czytam mądre rady i podczytuję nieco na temat "zwierzęcej" strony Forumowiczów  Sama mam trzy koty, więc to dział bardzo mi bliski, tym bardziej, że wiele z opisanych perypetii jest mi dziwnie znajomych  Pozdrawiam ciepło!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 13, 2009, 22:19:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
mysiavr6
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 08, 2009, 18:51:25 » |
|
witam wszystkich mam duzy problem mam 4 storczyki i za porada pewnej pani z kwiaciarni po przekwitnieciu obcielam pedy na ktorych byly kwiaty do konca tzn do samych lisci i teraz zastanawiam sie czy one kiedys jeszcze zakwitna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 09, 2009, 11:22:36 » |
|
Powinny wypuścić nowe pędy kwiatowe i zakwitnąć. Ale jak długo trzeba będzie czekać nie umiem powiedzieć, to różnie bywa. Powodzenia ze storczykami!! Dużo informacji znajdziesz w dziale Storczyki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|