tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #90 : Sierpień 24, 2007, 20:59:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #91 : Sierpień 24, 2007, 21:20:12 » |
|
O kurcze,a w jakich są cenach?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #92 : Sierpień 24, 2007, 21:24:47 » |
|
są po 29,90 wszystkie. faleczki sabotki i jeszcze inne 4 rodzaje których nie znam i pisze tylko storczyk mix ale byłam ok 21 i dopiero powykładali takie piękne i świeże że aż oczy bolą. po długim zastanawianiu zdecydowałam się na sabotka i inne cudo, na razie nie wiem jakie 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #94 : Sierpień 24, 2007, 22:21:39 » |
|
nie kupowałam i żałuję. niedawno przesadzałam falki do szkła i kupiłam inne droższe i według mnie gorsze  dałam sobie wmówić w sklepie że takie super. no niby było lekkie ale coś z dodatkiem ziemi, nie dużo ale... teraz jak będę przesadzać to na pewno zamówię w sklepiku, przynajmniej do falków
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #95 : Sierpień 24, 2007, 22:25:06 » |
|
Acha,ja musze koniecznie przesadzić mojego sabotka (korzenie piękne,masa nowych idzie,ale doniczka jest za mała,praktycznie same korzenie,są dwie kwitnące rozety i młode chyba nie będa miały gdzie wybić  ) i dwa falki,u jednego podłoże rozłożone-kupiony niedawno w biedronce za 30 zł http://img251.imageshack.us/my.php?image=p1000659sl4.jpg,drugi jest chyba troche przelany,klika korzeni widze żółtych-dziś przyszedł z allegro. Ciekawe jak z kosztami przesyłki w Orchidsklepiku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #96 : Sierpień 25, 2007, 11:52:21 » |
|
nie kupowałam tam ale dobre podłoże jest ważne szczególnie u falków. a myślałaś żeby je wsadzić w szkło? konkretnie w jakiś wazonik?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #97 : Sierpień 25, 2007, 11:58:03 » |
|
Ja kupowałam podłoże (bardzo dobre), spaghnum nowozelandzkie, węgiel drzewny, perlit i klipsy, a koszty przesyłki wyniosły 14,38zł. To chyba jest uzależnione od wielkości paczki. Wg mnie warto było.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"
|
 |
« Odpowiedz #98 : Sierpień 25, 2007, 20:30:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #99 : Sierpień 25, 2007, 20:35:24 » |
|
Omg  ale piękny,z Tesco?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #100 : Sierpień 25, 2007, 20:37:29 » |
|
jest piękny.ma bardziej kropkowate liście od mojego. tylko nie wiem jeszcze jakie warunki lubi sabotek .
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #101 : Sierpień 25, 2007, 20:38:05 » |
|
nie kamyczku, z leroy merlin 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #102 : Sierpień 25, 2007, 20:43:16 » |
|
piękny, gratuluję zakupu. Twój ma bardziej wyrażne kropeczki na liściach. no i muszę się dowiedzieć się więcej o pielęgnacji sabotka i jakie stworzyć im warunki. a ty już wiesz? miałaś już sabotka?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #104 : Sierpień 25, 2007, 20:55:42 » |
|
tropko mam już jednego sabotka, który cieszył oko kolejno trzema kwiatami. stoi soibie spokojnie doniczka w doniczkę z falkami, ma takie same warunki i nie wygląda na to by miał się źle. wiem, że te o kropkowanych liściach lubią wyższe temperatury niż ich pobratymcy o liściach całkiem zielonych (a takie ma mój pierwszy sabotek). podłoże nie powinno całkiem przesychać, a sama roślinka jest wrażliwa na przenawożenie więc z tym trzeba uważać. bardziej szczegółowe informacje można znaleźć w internecie, ja wiem tyle ile napisałam i mam nadzieję, że moje sabotki nie ucierpią na tym  jeśli moja wypowiedź zawiera jakieś błędy proszę o ich skorygowanie przez osoby mające większą wiedzę na temat sabotków, a może i one dopowiedzą co nieco na temat ich uprawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 25, 2007, 21:01:54 » |
|
a gdzie stoją u ciebie falki?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #106 : Sierpień 25, 2007, 21:25:38 » |
|
moje falki stoją najzwyczajniej w świecie na parapecie okiennym, choć powoli zaczyna brakować miejsca  słońce popołudniowe więc nie ma potrzeby osłaniania, chyba, że upał i niebo bezchmurne. wszystkie stoją na podstawce wypełnionej keramzytem zalanym wodą. trochę się boję jak to będzie wyglądało zimą, bo z doświadczenia wiem, że kaloryfery bezlitośnie zmniejszają wilgotność powietrza i bardzo podnoszą temperaturę, ale mam nadzieję, że jakoś temu zaradzę  jak na razie ładnie rosną i kwitną więc chyba im dobrze ze mną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #107 : Sierpień 25, 2007, 21:48:34 » |
|
czyli u ciebie sabotek siedzi sobie na oknie. u mnie falki stoją na stoliku pod oknem,w dużym plastikowym pojemniku napełnionym keramzytem i wodą. no i nie wiem czy będzie tam dobrze sabotkowi, czy nie będzie za mało światła i za wilgotno.teraz sa dnie coraz mniej słoneczne. myślę o doświetlaniu ale na razie jeszcze na nic nie zdecydowałam
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Sierpień 25, 2007, 22:01:48 » |
|
tropko w czasie poszukiwań przy pierwszym sabotku dotarłam do informacji, że wystarcza im światło dzienne, nie wiem jak sprawdzi się to w praktyce, poczekamy - zobaczymy  u mnie falki i sabotki mają (teoretycznie) takie same warunki i nie widzę, żeby jednym lub drugim jakoś to przeszkadzało. sabotki też lubią wysoką wilgotność, co do światła zaryzykowłabym, że skoro falki czują się dobrze, sabotek też da sobie radę  a doświetlanie też ostatnio bardzo mnie nurtuje... tellerko piękny nabytek!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #109 : Sierpień 26, 2007, 18:51:45 » |
|
ja się dowiedziałam że sabotek nie znosi przenawożenia. poleca się go nawozić raz w miesiącu jedną czwartą dawki nawozu do storczyków. nie wolno dopuszczać do przesychania podłoża, powinien mieć ciągle wilgotne ale nie przelane . zgadzacie się z tą opinią?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #110 : Sierpień 26, 2007, 19:28:33 » |
|
Tropko, na podstawie własnych obserwacji się zgadzam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #111 : Sierpień 26, 2007, 20:33:21 » |
|
a ja, też na podstawie własnych obserwacji, niekoniecznie  podlewam sabotka tak jak falki -zwykle co 2 tygodnie, chyba, że jest upalnie. falki mają zwykle suchutko, nie wiem jak jest u sabotka ze względu na nieprzezroczystą doniczkę ale nie sądzę, żeby miał specjalnie wilgotno. a mimo to zdołał już u mnie wykształcić i rozwinąć 2 pąki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #112 : Sierpień 26, 2007, 20:58:49 » |
|
U mojego też nieprzezroczysta doniczka,podlewam kiedy czuje że jest lżejsza i kiedy liście zaczynają troche opadać,średnio co 6-7 dni.Ostatnio zajrzałam do korzonków,są piękne+masa nowych.  Musze go przesadzić w tym tygodniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Sierpień 27, 2007, 08:07:23 » |
|
czyli teoretycznie wiem jak podlewać  tylko teraz nie wiem za bardzo gdzie go postawić, naa keramzyt pod okno czy na parapet  no i ten drugi storczyk który kupiłam to chyba niestety miltoniopsis  czyli jeden z ciężkich storczyków do hodowli przez laika
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #114 : Sierpień 27, 2007, 08:57:52 » |
|
Tropko, ja swoje sabotki trzymam na parapecie. Zauważyłam, że lubią mieć dużo światła. Podstawek z keramzytem nie podstawiam, bo po prostu nie mam miejsca. Sabotki jednak rosną super, kwitną nieprzerwanie od marca. A tu mój nowy nabytek, tak oto ładnie się rozwija. Kupiłam z jednym kwiatkiem: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #115 : Sierpień 27, 2007, 15:36:19 » |
|
ma kolory takie jak mój!!!!!! mam jeszcze pytanko a czy nie przeszkadza mu że okno jest cały czas uchylone? no i ty trzymasz całe lato czy w zimę też?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #116 : Sierpień 27, 2007, 15:40:27 » |
|
Okno jest cały czas uchylone, i sabotkom to nie przeszkadza. Nie wiem, jak jest zimą, bo przywiozłam je do domu na początku marca. Ten, którego zdjęcie wstawiłam jest nowiutki - kupiłam go parę dni temu, w tesco. Oprócz niego mam dwa inne, które rosną jak szalone. Mają łodygi tak długie, że przerosły już każdy wkładany palik, stale rozwijają nowe kwiatki. I te własnie sabotki stoją na parapecie wschodnim, mają dużo słońca do 11.00, otwarte okno, a podelwam je jak mi się przypomni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #117 : Sierpień 28, 2007, 11:59:49 » |
|
ja nie za bardzo mam dostęp do okna ze względu na stojący pod nim stolik. żeby podlać kwiaty muszę się przeciskać koło storczyków, niezbyt wygodnie. po wypłacie kupię sobie jakieś oświetlenie dla storczyków bo robi się coraz bardziej ciemno i szaro za oknami. trochę się boję o sabotka i tego drugiego storczyka. z falkami nie ma problemu, patrzę i widzę. szkoda że nie można tak postępować z innymi
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #118 : Luty 02, 2008, 21:10:55 » |
|
No to jestem ugotowana. Zaraza storczykowa mnie dopadła:  Czy te liście można uznać za marmurkowe? Będę Wam marudzić, bo to mój pierwszy w życiu storczyk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #119 : Luty 09, 2008, 05:18:38 » |
|
Tak te liscie są marmurkowe.Bardzo ładny sabotek i wyglada na zdrowego. Ja przesadziłam swoje sabotki w doniczki przezroczyste i tez mam podglą na korzenie.Pozdrawoam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|