Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:56:37
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PAPHIOPEDILUM  (Przeczytany 17483 razy)
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #90 : Sierpień 24, 2007, 20:59:01 »

powinnam dostać zakaz wstępu do wszystkich sklepów z kwiatami Evil or Very Mad  Evil or Very Mad  Evil or Very Mad  poszłam sobie spokojnie po chlebek do Tesko i wróciłamz ... dwoma storczykami Twisted Evil  Twisted Evil  jeden sabotek a drugi nie wiem jaki. po prostu była dostawa i normalnie nie oparłam się pokusie Embarassed  Embarassed  Embarassed  sabotek  ma bródkę różową i wąsiki a drugi storczyk ma kwiaty jak małe tulipany Mr. Green  Mr. Green  był jeszcze sabotek z białą bródką ale już nie starczyło mi pieniędzy Confused  i tak chyba będę gwizdać do końca miesiąca albo jeść storczyki Smile

storczyki to moja pasja
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #91 : Sierpień 24, 2007, 21:20:12 »

O kurcze,a w jakich są cenach?. Twisted Evil
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #92 : Sierpień 24, 2007, 21:24:47 »

są po 29,90 wszystkie. faleczki sabotki i jeszcze inne 4 rodzaje których nie znam i pisze tylko storczyk mix ale byłam ok 21 i dopiero powykładali takie piękne i świeże że aż oczy bolą. po długim zastanawianiu zdecydowałam się na sabotka i inne cudo, na razie nie wiem jakie Embarassed

storczyki to moja pasja
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #93 : Sierpień 24, 2007, 22:00:07 »

Rolling Eyes musze pomyśleć,niedługo urodziny. Twisted Evil Tropko,a kupowałaś może kiedyś podłoże w Orchidsklepiku?.No i wstaw zdjęcia,popróbujemy zidentyfikować tego tulipankowego. Wink
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #94 : Sierpień 24, 2007, 22:21:39 »

nie kupowałam i żałuję. niedawno przesadzałam falki do szkła i kupiłam inne droższe i według mnie gorsze Confused  dałam sobie wmówić w sklepie że takie super. no niby było lekkie ale coś z dodatkiem ziemi, nie dużo ale... teraz jak będę przesadzać to na pewno zamówię w sklepiku, przynajmniej do falków

storczyki to moja pasja
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #95 : Sierpień 24, 2007, 22:25:06 »

Acha,ja musze koniecznie przesadzić mojego sabotka
(korzenie piękne,masa nowych idzie,ale doniczka jest za mała,praktycznie same korzenie,są dwie kwitnące rozety i młode chyba nie będa miały gdzie wybić Neutral ) i dwa falki,u jednego podłoże rozłożone-kupiony niedawno w biedronce za 30 zł Razz
http://img251.imageshack.us/my.php?image=p1000659sl4.jpg
,drugi jest chyba troche przelany,klika korzeni widze żółtych-dziś przyszedł z allegro.
Ciekawe jak z kosztami przesyłki w Orchidsklepiku.
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #96 : Sierpień 25, 2007, 11:52:21 »

nie kupowałam tam ale dobre podłoże jest ważne szczególnie u falków. a myślałaś żeby je wsadzić w szkło? konkretnie w jakiś wazonik?

storczyki to moja pasja
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #97 : Sierpień 25, 2007, 11:58:03 »

Ja kupowałam podłoże (bardzo dobre), spaghnum nowozelandzkie, węgiel drzewny, perlit i klipsy, a koszty przesyłki wyniosły 14,38zł. To chyba jest uzależnione od wielkości paczki.
Wg mnie warto było.

Pozdrawiam Lidka
Aletea
Nowicjusz
*

"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"

« Odpowiedz #98 : Sierpień 25, 2007, 20:30:25 »

stało się!! byłam dziś w sklepie i pech chciał, że znalazłam się tuż obok półki ze storczykami  Mr. Green oto efekt:

zwykłe i niezwykłe życie chartów afgańskich
www.czatyrdach.za.pl
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #99 : Sierpień 25, 2007, 20:35:24 »

Omg Shocked ale piękny,z Tesco?. Mr. Green
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #100 : Sierpień 25, 2007, 20:37:29 »

jest piękny.ma bardziej kropkowate liście od mojego. tylko nie wiem jeszcze jakie warunki lubi sabotek .

storczyki to moja pasja
Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #101 : Sierpień 25, 2007, 20:38:05 »

nie kamyczku, z leroy merlin  Mr. Green

www.czatyrdach.za.pl
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #102 : Sierpień 25, 2007, 20:43:16 »

piękny, gratuluję zakupu. Twój ma bardziej wyrażne kropeczki na liściach. no i muszę się dowiedzieć się więcej o pielęgnacji sabotka i jakie stworzyć im warunki. a ty już wiesz? miałaś już sabotka?

storczyki to moja pasja
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #103 : Sierpień 25, 2007, 20:44:26 »

Aa... no tu u mnie takiego sklepu brak. Evil or Very Mad  Wink A mój sabotek coś zielonego wypuszcza z boczku,ciekawe co to. Cool
Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #104 : Sierpień 25, 2007, 20:55:42 »

tropko mam już jednego sabotka, który cieszył oko kolejno trzema kwiatami. stoi soibie spokojnie doniczka w doniczkę z falkami, ma takie same warunki i nie wygląda na to by miał się źle. wiem, że te o kropkowanych liściach lubią wyższe temperatury niż ich pobratymcy o liściach całkiem zielonych (a takie ma mój pierwszy sabotek). podłoże nie powinno całkiem przesychać, a sama roślinka jest wrażliwa na przenawożenie więc z tym trzeba uważać. bardziej szczegółowe informacje można znaleźć w internecie, ja wiem tyle ile napisałam i mam nadzieję, że moje sabotki nie ucierpią na tym  Razz jeśli moja wypowiedź zawiera jakieś błędy proszę o ich skorygowanie przez osoby mające większą wiedzę na temat sabotków, a może i one dopowiedzą co nieco na temat ich uprawy.

www.czatyrdach.za.pl
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #105 : Sierpień 25, 2007, 21:01:54 »

a gdzie stoją u ciebie falki?

storczyki to moja pasja
Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #106 : Sierpień 25, 2007, 21:25:38 »

moje falki stoją najzwyczajniej w świecie na parapecie okiennym, choć powoli zaczyna brakować miejsca  Razz słońce popołudniowe więc nie ma potrzeby osłaniania, chyba, że upał i niebo bezchmurne. wszystkie stoją na podstawce wypełnionej keramzytem zalanym wodą. trochę się boję jak to będzie wyglądało zimą, bo z doświadczenia wiem, że kaloryfery bezlitośnie zmniejszają wilgotność powietrza i bardzo podnoszą temperaturę, ale mam nadzieję, że jakoś temu zaradzę  Wink jak na razie ładnie rosną i kwitną więc chyba im dobrze ze mną  Very Happy

www.czatyrdach.za.pl
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #107 : Sierpień 25, 2007, 21:48:34 »

czyli u ciebie sabotek siedzi sobie na oknie. u mnie falki stoją na stoliku pod oknem,w dużym plastikowym pojemniku napełnionym keramzytem i wodą. no i nie wiem czy będzie tam dobrze sabotkowi, czy nie będzie za mało światła i za wilgotno.teraz sa dnie coraz mniej słoneczne. myślę o doświetlaniu ale na razie jeszcze na nic nie zdecydowałam

storczyki to moja pasja
Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #108 : Sierpień 25, 2007, 22:01:48 »

tropko w czasie poszukiwań przy pierwszym sabotku dotarłam do informacji, że wystarcza im światło dzienne, nie wiem jak sprawdzi się to w praktyce, poczekamy - zobaczymy  Wink u mnie falki i sabotki mają (teoretycznie) takie same warunki i nie widzę, żeby jednym lub drugim jakoś to przeszkadzało. sabotki też lubią wysoką wilgotność, co do światła zaryzykowłabym, że skoro falki czują się dobrze, sabotek też da sobie radę  Wink a doświetlanie też ostatnio bardzo mnie nurtuje...
tellerko piękny nabytek!!

www.czatyrdach.za.pl
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #109 : Sierpień 26, 2007, 18:51:45 »

ja się dowiedziałam  że sabotek nie znosi przenawożenia. poleca się go nawozić raz w miesiącu jedną czwartą dawki nawozu do storczyków. nie wolno dopuszczać do przesychania podłoża, powinien mieć ciągle wilgotne ale nie przelane . zgadzacie się z tą opinią?

storczyki to moja pasja
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #110 : Sierpień 26, 2007, 19:28:33 »

Tropko, na podstawie własnych obserwacji się zgadzam. Wink
Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #111 : Sierpień 26, 2007, 20:33:21 »

a ja, też na podstawie własnych obserwacji, niekoniecznie Mr. Green podlewam sabotka tak jak falki -zwykle co 2 tygodnie, chyba, że jest upalnie. falki mają zwykle suchutko, nie wiem jak jest u sabotka ze względu na nieprzezroczystą doniczkę ale nie sądzę, żeby miał specjalnie wilgotno. a mimo to zdołał już u mnie wykształcić i rozwinąć 2 pąki...

www.czatyrdach.za.pl
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #112 : Sierpień 26, 2007, 20:58:49 »

U mojego też nieprzezroczysta doniczka,podlewam kiedy czuje że jest lżejsza i kiedy liście zaczynają troche opadać,średnio co 6-7 dni.Ostatnio zajrzałam do korzonków,są piękne+masa nowych. Very Happy Musze go przesadzić w tym tygodniu.
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #113 : Sierpień 27, 2007, 08:07:23 »

czyli teoretycznie wiem jak podlewać Rolling Eyes  tylko teraz nie wiem za bardzo gdzie go postawić, naa keramzyt pod okno czy na parapet Question  no i ten drugi storczyk który kupiłam to chyba niestety miltoniopsis Sad  czyli jeden z ciężkich storczyków do hodowli przez laika

storczyki to moja pasja
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #114 : Sierpień 27, 2007, 08:57:52 »

Tropko, ja swoje sabotki trzymam na parapecie. Zauważyłam, że lubią mieć dużo światła. Podstawek z keramzytem nie podstawiam, bo po prostu nie mam miejsca. Sabotki jednak rosną super, kwitną nieprzerwanie od marca. A tu mój nowy nabytek, tak oto ładnie się rozwija. Kupiłam  z jednym kwiatkiem:

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #115 : Sierpień 27, 2007, 15:36:19 »

ma kolory takie jak mój!!!!!!
mam jeszcze pytanko a czy nie przeszkadza mu że okno jest cały czas uchylone? no i ty trzymasz całe lato czy w zimę też?

storczyki to moja pasja
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #116 : Sierpień 27, 2007, 15:40:27 »

Okno jest cały czas uchylone, i sabotkom to nie przeszkadza. Nie wiem, jak jest zimą, bo przywiozłam je do domu na początku marca. Ten, którego zdjęcie wstawiłam jest nowiutki - kupiłam go parę dni temu, w tesco. Oprócz niego mam dwa inne, które rosną jak szalone. Mają łodygi tak długie, że przerosły już każdy wkładany palik, stale rozwijają nowe kwiatki. I te własnie sabotki stoją na parapecie wschodnim, mają dużo słońca do 11.00, otwarte okno, a podelwam je jak mi się przypomni  Embarassed

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #117 : Sierpień 28, 2007, 11:59:49 »

ja nie za bardzo mam dostęp do okna ze względu na stojący pod nim stolik. żeby podlać kwiaty muszę się przeciskać koło storczyków, niezbyt wygodnie. po wypłacie kupię sobie jakieś oświetlenie dla storczyków bo robi się coraz bardziej ciemno i szaro za oknami. trochę się boję o sabotka i tego drugiego storczyka. z falkami nie ma problemu, patrzę i widzę. szkoda że nie można tak postępować z innymi

storczyki to moja pasja
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #118 : Luty 02, 2008, 21:10:55 »

No to jestem ugotowana. Zaraza storczykowa mnie dopadła:

Czy te liście można uznać za marmurkowe?
Będę Wam marudzić, bo to mój pierwszy w życiu storczyk.
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #119 : Luty 09, 2008, 05:18:38 »

Tak te liscie są  marmurkowe.Bardzo ładny sabotek i wyglada na zdrowego.
Ja przesadziłam swoje sabotki  w doniczki przezroczyste i tez mam podglą na korzenie.Pozdrawoam
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: