Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:49:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kalendarz ogrodnika - styczeń  (Przeczytany 1391 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
małgosia w
Moderator Globalny

« : Styczeń 02, 2009, 19:14:33 »

Myślę,że dobrze byłoby zamieszczać informacje nt.czynności wykonywanych na działkach i w ogrodach w poszczególnych miesiącach.Początkującym ogrodnikom pomoże to zaplanować prace ,a zaawansowanym przypomni o czym zapomnieli. Smile
Z uwagi na to,że różnica w rozpoczęciu wegetacji między zachodnią a wschodnią granicą Polski wynosi ok.3 tyg.,możemy tu podawać tylko orientacyjne terminy.
Zachęcam wszystkich doświadczonych ogrodników do dzielenia się swoją wiedzą.

-Pod koniec stycznia w sklepach ogrodniczych jest już b.duży wybór nasion i mamy największą szansę na kupienie poszukiwanych odmian.
-Kto ma dobrze oświetlony parapet może już wysiewać nasiona szałwii,lobelii,żeniszka,petunii.
-Cierpliwi i o zręcznych palcach mogą  wysiać poziomki,w czerwcu już będzie co skubać
-Gdy przez kilka dni temperatura jest dodatnia podlawamy iglaki,szczególnie te rosnące w pojemnikach.Zapobiegnie to suszy fizjologicznej.
-Bielimy pnie drzew,żeby zapobiec uszkodzeniom mrozowym.
-Unikamy udeptywania trawnika przykrytego śniegiem -trawa w tym miejscu może pleśnieć.
-Pędzimy nowalijki na parapecie -pietruszkę,cebulę,szczypior,seler.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2009, 19:51:18 »

- Wysiewmy nasiona wymagające stratyfikacji (przejścia okresu zimna - najczęściej około 4-6    tygodni).Są to:zawilec,sasanka,tawułka,pierwiosnek.Wysiewamy je do pojemników przykrytych szybą i wystawiamy na dwór.

- Kontrolujemy stan bulw i kłączy przechowywanych w piwnicach.

Pozdrawiam Natka
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2009, 20:00:09 »

Mój pomysł na lobelię (zawsze obecną na balkonie) która nasionka ma bardzo drobne a sadzonki równie delikatne. Nasionka wysiewam do pojemników grupkami po odrobinie nasionek. Kępek, które w ten sposób powstają, nie rozdzielam, tylko przesadzam w całości do większych pojemników lub od razu do skrzynek balkonowych.

Pozdrawiam Lisa Very Happy
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2009, 08:36:01 »

Jeśli komuś zachciałoby się samodzielnie wyhodować pelargonię z nasion przypominam, że trzeba to zrobić w styczniu.
Nasiona wysiewamy do podłoża o temp. 20-24 stopnie C. Nie przykrywamy tylko dociskamy do podłoża. Wilgotność podłoża utrzymujemy dając przezroczyste wieczko lub wkładamy w worek foliowy. Około połowy lutego(najwcześniej) przepikowujemy pojedynczo do doniczek i ustawiamy w miejscu nieco chłodniejszym.

I jeszcze jedno przypomnienie kto uprawia lipkę pokojową (Sparmania africana) musi pamiętać, że może nie zakwitnąć jeśli nie spędzi zimy w pomieszczeniu widnym, ale nie słonecznym w temp. 5 - 10 stopni C przez okres minimum 6 tygodni, a najlepiej 2 - 2,5 miesiąca.

Pozdrawiam Natka
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2009, 08:44:27 »

Jest sporo śniegu, kto nie obwiązał krzewów iglastych warto przejść się po ogrodzie i otrząsnąć krzewy ze śniegu zanim na nich zlodowacieje i odkształci nam pędy.

Pozdrawiam Natka
marjanna17
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2009, 18:29:55 »

Trochę pokręciłam z tym wklejaniem. Może następnym razem pójdzie mi lepiej.

Ja inaczej stratyfikuje nasiona. Najpierw nasiona /całą torebkę/ wkładam do lodówki, na co najmniej na 3 tygodnie. Po tym czasie nasiona wysiewam do doniczek. Sposób sprawdzony i skuteczny.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: