Przyjaciel
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 31, 2008, 10:15:27 » |
|
Czy nikt nie zazlosci sie, jezeli ja zrobie z sistematyki Zoe ilustrowany material ze zdjejciami ?..  To fotki z mojego ogrodu, originalne, nie ukradzone z internetu... Klas 1 - Tulipany pojedyncze wczesneTo takie odmiana, jak 'Princesse Irene', 'Apricot Beauty", 'Beauty Queen'. U mnie w kolekcji tego klasu nie ma, dla tego niemam i fotek... Klas 2 - Tulipany pelne wczesneDuzo odmian; to tulipany niewysokie 2 ABBAKlas 3 - Tulipany TriumphBardzo popularny klas tulipanow, duzo odmian. 3 AFRICAN QUEEN, 3 DREAMING MAID, 3 JACQUES FATH 3 ALGIBA, 3 ARABIAN MYSTERY, 3 NEW DESIGNKlas 4 - Mieszance DarwinaTez bardzo popularny klas; tulipany wysokie, z wielkimi kwiatami 4 IVORY FLORADALE, 4 MY LADY, 4 ERIC HOFSJO 4 PINK IMPRESSION, 4 ORANGE QUEEN, 4 OXFORD'S ELITE  4 FORGOTTEN DREAMS Klas 5 - Tulipany pojedyncze pozne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przyjaciel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2008, 10:39:51 » |
|
Klas 5 - Tulipany pojedyncze pozne 5 SHIRLEY, 5 ELEGANT LADY, 5 NORTHERN QUEEN 5 MENTON, 5 IRISH COFFEE, 5 JOAN CRUICKSHANK 5 PICTURE, 5 BLACK MAGIC, 5 PRINCESSE MARGARET ROSEKlas 6 - Tulipany lilioksztaltne 6 COMPLIMENT, 6 BALLADE, 6 RED SHINE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przyjaciel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2008, 10:55:24 » |
|
Klas 7 - Tulipany Crispa (Fringed) 7 ALEPPO, 7 LAMBADA, 7 AMERICAN EAGLE 7 MARKLAND, 7 FREE LATVIA, 7 BURGUNDY LACE 7 MIKELLI, 7 REGULUS, 7 THE SKIPPER 7 MILDA, 7 FANCY FRILLS, 7 FRINGED ELEGANCE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2008, 11:29:40 » |
|
Bardzo się cieszymy, że zechciałeś pokazać nam tak wiele odmian. Zoe też by się ucieszyła i gdyby mogła na pewno by ci podziękowała.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Przyjaciel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2008, 11:33:06 » |
|
Klas 12 - Tulipany KaufmannaTo tulipany niskie, bardzo wczesne. Pochodzi z Tulipa kaufmanniana, ale juz jest duzo odmian, dla tego dla tulipanow kaufmanna jest oddzielny klas; to juz nie jest tulipany botaniczne. Ja nie kolekcionujem tulipanow kaufmanna, dla tego nie mam i zdjejc... Klas 13 - Tulipany Fostera Wczesne tulipany; odmiana z Tulipa fosteriana. Tez oddzielny klas, dla tego, ze jest duzo odmian. 13 ROBASSA, 13 PURISSIMA, 13 ORANGE EMPEROR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jo37
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2009, 18:50:20 » |
|
Piękne tulipany . Ja też mam wiele odmian ale brak aparatu .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przyjaciel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2009, 21:46:20 » |
|
Jo37, moze napiszesz dla mne na PW, jakie odmiany masz? Dla mnie interesna jest wymiana, jezeli masz co interesnego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 19, 2009, 10:42:55 » |
|
Przyjacielu, piekne te Twoje odmiany, doprawdy niektore sa wspaniale! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2009, 08:46:24 » |
|
Ojejejejej, śliczności, najbardziej podobają mi się te pełne.  Nie wiedziałam że tulipany mogą mieć w sobie aż tyle uroku,,,, 
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 23, 2009, 09:55:30 » |
|
Właśnie wczoraj wstawiłam do mojego wątku trochę tulipanów dla pobudzenia wiosny. Popatrz na nie. Czy tulipany wielokwiatowe to osobna klasa? Wstawię tam jeszcze kilka (jak odnajdę w zdjęciach). Wspaniałą systematykę wstawiłeś. Dużo to wyjaśnia takim laikom jak ja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zjak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 05, 2009, 16:00:53 » |
|
Witam. To co zaprezentował "Przyjaciel" to jest mistrzostwo świata, super zdjęcia i znawstwo tematu. Wykorzystałem pierwsze dni otwarcia Ogrodu Bot. w Lublinie i zrobiłem zdjęcia wszystkim tulipanom, tak mi się wydaje. Zapraszam do obejrzenia albumu zdjęć tulipanów z nazwami: http://zjak.fotosik.pl/albumy/629303.htmlWśród nich jest również Maria Kaczyńska. Zaznaczam, że niektóre podpisy mogą być błędne, jak to zwykle bywa w ogrodach na otwartym terenie. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przyjaciel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 12, 2009, 20:26:22 » |
|
Zjak,
fajnie fotki, ale chcialem by zwrocic uwage na dwa momenta: koszmar, ze w ogrodzie botanicznem w ekspozycji jest wirusowane tulipany (to jest widzialne na kilko fotkach); jak minimum 5 nazw nieprawdziwe: To nie 'Blue Diamond', trudno zrozumiec po fotke, jaka to odmiana na fotke "Dreaming Maid" - na prawdzie 'Arabian Mystery' "American Eagle" - to musi byc odmiana "fringed", a nie mieszaniec Darwina "Fancy Frills" - nic i podobnego, chyba wszystkie rosliny z wirusami... "Angelique" - tez nie prawdziwa nazwa, to nie 'Angelique'
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|