bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Styczeń 19, 2009, 22:04:28 » |
|
Buhuuuuuuuuuuuuu.... Może miała za gorąco na parapecie... Może ją przewiało, choć odstawiałam zawsze jak wietrzyłam... Buhuuuuu....
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #31 : Styczeń 24, 2009, 16:41:42 » |
|
Ze złości na katlejastą (oczywiście najpierw powiedziawszy jej to i owo do słuchu), wybrałam się dziś na giełdę hurtową z zamiarem zakupu czegoś co mi pąków może nie zrzuci  I z czym wróciłam?? Z kwitnącą Cattleyą!! Kosmos!! Facet dopiero rozkręca interes i miał jakieś takie maluśkie a kwitnące za 15 złotych  No to jak mogłam zostawić?? Miał też Vandy za 70 a jedną ze zgnitymi korzonkami, powiedziałam mu jak się nią zająć bo się zapytał (no, skoro Pani wie, że to Cattleya, to może mi pani doradzi  ) Popatrzcie jaka tfu tfu ładna  I żeby mi jej żadna łajza nie raczyła zauroczyć jak tą poprzednią!! 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #33 : Styczeń 24, 2009, 23:11:41 » |
|
bura, przyczep do niej czerwoną kokardkę, bo jest naprawdę bardzo ......  i ..........  i ma bardzo ........... tfu tfu tfu  Wedle rozkazu, już przyczepiona 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #34 : Styczeń 25, 2009, 08:32:53 » |
|
Bura ja miałam miesiąc temu identyczny przypadek z Katlejką,wypuściła pąki a jak już wyszły z pochewki to zaschły  Nigdzie jej nie przenosiłam,stała wciąż na tym samym miejscu,tylko trochę ją podlałam i może to było przyczyną,ciężko określić.To kapryśne storczyki i chcę się na nie wymienić,może ktoś inny będzie miał więcej doświadczenia..Są to Katleje od Tomaszka,jedno liściowe.. A tak się cieszyłam tym kwitnieniem i klapa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Styczeń 25, 2009, 08:44:22 » |
|
Normalnie powaliła mnie i za te parę złoty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #36 : Styczeń 25, 2009, 08:49:16 » |
|
Bura ja miałam miesiąc temu identyczny przypadek z Katlejką,wypuściła pąki a jak już wyszły z pochewki to zaschły  Nigdzie jej nie przenosiłam,stała wciąż na tym samym miejscu,tylko trochę ją podlałam i może to było przyczyną,ciężko określić.To kapryśne storczyki i chcę się na nie wymienić,może ktoś inny będzie miał więcej doświadczenia..Są to Katleje od Tomaszka,jedno liściowe.. A tak się cieszyłam tym kwitnieniem i klapa  Tak jak moja, identycznie. Ja mimo to się nie poddaję, rogata dusza ze mnie, a jak się chcesz wymienić, to chętnie przyjmę, jeszcze mniejsca uskubię
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 01, 2009, 03:19:43 » |
|
Bura pryskałaś swoje storczyki czymś przeciwgrzybowym? Ten zaschnięty fragment "w kropki" nie wygląda dobrze...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 01, 2009, 09:59:01 » |
|
Bura pryskałaś swoje storczyki czymś przeciwgrzybowym? Ten zaschnięty fragment "w kropki" nie wygląda dobrze... Nie, takie do mnie przyjechały, nic się z nimi nie dzieje więc nie pryskałam...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 02, 2009, 10:22:45 » |
|
Spokojnie, spokojnie.Te suche łuski w taki właśnie deseń czasami zasychają. Nie jest to choroba grzybowa. Problem pojawia się wtedy, gdy na zielonych żywych częściach rośliny, liściach lub bulwach, pojawiają się plamy. Mam tu taki jeden przykład. Zarażona nie wiem czym   
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 02, 2009, 17:39:08 » |
|
Rzeczywiście, niezbyt ładnie to wygląda.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 02, 2009, 19:20:11 » |
|
Wygląda jak wirus - te kółeczka są dość charakterystyczne dla infekcji wirusowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 02, 2009, 21:57:45 » |
|
Wiem, to może być virus ale jeszcze eksperymentuje na niej dlatego nie wyrzuciłam.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 02, 2009, 22:01:46 » |
|
A co robisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #44 : Luty 02, 2009, 22:47:46 » |
|
Moczyłam w Miedzianie i Biochikolu co tydzień, ale jak to wirus to się już nie wyleczy. Objawy mogą ustąpić ale roślina będzie zainfekowana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Luty 11, 2009, 19:57:07 » |
|
Witam ,ja przede wszystkim do Probety.Jedna z moich katlei (to samo źródło) zakwitła na taki kolor o jakim ty myślałaś.Ma warżkę mocno różową prawie amarantową, a reszta jasno różowa, jak przycisnę młodego to może pojawi się zdjęcie,przez skromność nie napiszę jak się cieszę.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 12, 2009, 07:00:44 » |
|
No zobacz a mi (zatrzymałam sobie 3 rośliny) wyszły same białe z różową warżką A takich katlei już nie dostanę - chyba że zrobię podmianę z Łańcutem  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 01, 2009, 20:13:50 » |
|
Czy epicatleyę plicaboa należy/można tak samo traktować jak normalną catleyę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|