Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:40:38
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: mój jedyny storczyk :)  (Przeczytany 993 razy)
awa
Nowicjusz
*

« : Grudzień 30, 2008, 12:22:12 »

Witam,
widzę, że na forum sami profesjonaliści w hodowli roślinek. Czuje się jak ostatni amator z jednym storczykiem...
Ale mimo że jest jeden nie chciałabym mu zrobić krzywdy Smile
Kupiłam go ok  pół roku temu (jak już gdzieś pisałam) i do tej pory kwitnie tzn chyba właśnie przekwita, bo zostały mu już tylko trzy kwiaty i dwa padnięte. Cały czas jest w doniczce w której go kupiłam, ale zauważyłam,że dołem wychodzą mu korzenie.  Czy powinnam go przesadzić? Jak? Czy też do takiej przeźroczystej doniczki? W sumie to nie wiem nic Sad
Zauważyłam też że puszcza coś nowego, ale co?? Czy to może być jakiś nowy pęd? Czy tylko korzonek...
Załączam zdięcia (troche nie ostre,ale mam już stary sprzęt)
Jeśli moglibyście mi coś doradzić to będę wdzięczna.W sumie bardzo go lubię  Smile
Dzięki

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2008, 12:29:53 »

Ma piękny kolor  Rolling Eyes A co do reszty - to podpowiedzą Ci osoby mające większą wiedzę w tym temacie - ja mogę tylko powzdychać do Twojego falka.  Smile

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2008, 14:10:32 »

Prześliczna Phalaenopsis i długo cieszyła Cię swoimi kwiatkami. Trudno coś powiedzieć na temat stanu korzeni, bo nie ma ich zdjęcia ale podejrzewam, że spokojnie zmieści się w tej samej doniczce.  Namocz roślinę w wodzie i ostrożnie wybij ją z doniczki ( postaraj się powyciągać korzonki z otworów - jak się jakiś urwie to świat się nie zawali). Zrób przegląd korzeni - suche poobcinaj, miejsca obcięcia zasyp węglem drzewnym lub cynamonem. Na dno doniczki wsyp drenaż z keramzytu, wsadź  roślinkę do doniczki i zasyp podłożem ( ostrożnie postukując doniczką a nie ugniatając). Możesz użyć tego samego podłoża jeżeli nie jest rozłożone ( duże kawałki kory) albo kup wcześniej nowe podłoże ( najlepiej z Orchidsklepiku do dostania w LM). Po przesadzeniu nie podlewaj przez dwa tygodnie. I to wszystko. Jedyna różnica w przesadzaniu jest taka, że podłoża się nie ugniata lecz stuka delikatnie doniczką aby podłoże się "ułożyło". Powodzenia  Very Happy

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2009, 20:20:57 »

Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale wygląda to na nowy pęd kwiatowy. Sprawdź czy rośnie pionowo i ma takie łuskowate nierówności - jeżeli tak to na pewno pęd. Wyrastajacy korzonek jest gładki.
Też mam takiego i kwitnie bardzo długo. Świetny wybór dla zapoczątkowania kolekcji.
Życzę długiego i obfitego kwitnienia Smile
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2009, 22:50:44 »

Obawiam się jednak, że to korzonek. Nowe pędy wyrastają powyżej ostatniego pędu a to "coś" jest zdecydowanie poniżej  Very Happy. Korzonek też ważny  Smile

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: