Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:39:06
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka moich :) (mamuna)  (Przeczytany 5906 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mamuna
Nowicjusz
*

« : Grudzień 28, 2008, 23:14:06 »

Przedstawiam Wam rośliny, które rosną u mnie w domu. Strasznie skromna kolekcja w porównaniu z Waszymi; kiedyś było kilka razy więcej roślin, ale zostały zaniedbane i większości nie udało się odratować. Pewnie z czasem kolekcja znowu się powiększy. Na razie w ramach eksperymentu zasadziłam pestki cytryny Wink

Pachira aquatica

Cykas

Fikus

Jest jeszcze ładne drzewko bonsai, wielka paprotka (ostatnio dość zmarniała, bo narażona na przeciągi i stoi w newralgicznym miejscu, narażona na uszkodzenia - ale nie mam gdzie jej przenieść) i storczyk phalenopsis, który chyba zapomniał się z kwitnieniem, bo kwitnie raz za razem (już ma nowe pędy i pąki, jak rozkwitnie to wstawię zdjęcia).

Jak pisałam, kiedyś było dużo więcej roślin. Dracena, paprotki, kolekcja kaktusów, bluszcz, wilczomlecz (ogromny, około 1,6m wysokości - wylądował na śmietniku, kiedy został niefortunnie przewrócony), pięknie kwitnąca stara hoja. Były jeszcze inne, ale nazw nie pamiętam. Wszystko to zmarniało kiedy zabrakło osoby, która się na tym znała; nie udało się ich odratować, w sumie szkoda, ale co zrobić.

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2008, 06:49:19 »

Smile Zapowiada się obiecująco. Pobyt na forum sprawi, że Twój dom zapełni się roślinami Smile  Czekam na następne  Mr. Green

sap3
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2008, 08:41:18 »

Ładne i zadbane Very Happy Trzymam kciuki za pestki cytryny Wink

Maniaczka owadożerów, storczyków i fiołków Smile
Moje rośliny
mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2008, 09:07:52 »

Może mało, ale jak zadbane. Moje oczy przyciągnęła pachira, o której od dawna myślę, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć. Jeszcze cycas mi się spodobał, mój jest jakiś dziwny, ale nie każdy ma dobrą rękę do kwiatów.

mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2008, 09:59:05 »

Wstawiam jeszcze zdjęcie carmony w postaci bonsai - to oczko w głowie mojej mamy. Osobiście myślę, że piękna Smile W rzeczywistości jeszcze ładniejsza niż na zdjęciu (marny ze mnie fotograf).

pako50
Nowicjusz
*

Podkarpacie strefa 6a

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2008, 10:11:37 »

Wow, super bonsai, moja mama ma prawie 2 razy mniejsze, ale twoje na pewno ładniejsze i jak zadbane aż się błyszczy  Very Happy
D

mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2008, 10:21:25 »

Cudowne, ile ma lat? Twoja mama sama z niego zrobiła bonsai, czy kupiliście uformowane?

Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2008, 10:27:43 »

Zgrabne te Twoje rośłinki mamuna. Cykasa to bym chciała Very Happy czy trzeba go spryskiwać i jak z podlewaniem, taki ładniutki Twój.
Bonsai- cacuszko Very Happy na to, to mi odwagi nawet brak  Very Happy

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2008, 11:17:09 »

mariusz_pol - dokładnie nie wiadomo, ile ma; prawdopodobnie liczy koło 10 lat, bo żeby je tak uformować musiało minąć trochę czasu. U nas jest od trzech lat. Zostało kupione u bonsaisty pana Włodzimierza Pietraszko już jako uformowane drzewko Smile

Aga2 - cykas to rzeczywiście ładna roślina, ale to co mnie w nim czasem drażni, to ostro zakończone liście. Czasem jest jak mała choinka Wink Jest u mnie niedługo, od kilku miesięcy. Specjalnie się nim nie zajmuję - podlewam oszczędnie jak ziemia przeschnie, zazwyczaj ma dość sucho bo boję się, że kłodzina zacznie pleśnieć lub gnić. Jak się przykurzy to przecieram go wilgotną szmatką, od święta (albo rzadziej) go spryskam. Chyba ma się dobrze, nie narzeka Wink

limba
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2008, 11:23:44 »

Piękne zdrowe kwiatuszki.  Cool Bonsai niesamowite, zawsze te drzewka robią na mnie ogromne wrażenie..Ale najbardziej zazdroszczę/ oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu / cykasa. Miałam już dwa i za nic w świecie nie chcą u mnie rosnąć. Very Happy

awa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2008, 11:39:43 »

piękne zadbane roślinki
chętniewidziałabymjewswoimdomku  Very Happy
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2008, 13:02:20 »

Bonsai piękny.U córki podobny padł -synuś podlał go szamponem.......
Chciał mamusi pomóc.
Pozdrawiam
Iwona

sap3
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2008, 13:08:19 »

Bonsai śliczne. Podziwiam cierpliwość do kształtowania takiego drzewka...Very Happy

Maniaczka owadożerów, storczyków i fiołków Smile
Moje rośliny
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2008, 14:34:25 »

Jak już Mariusz wcześniej napisał, mało ale za to jakie zadbane. Bardzo podobają mi się Twoje roślinki. Widać, że im dobrze u Ciebie.

Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2008, 14:40:01 »

Cycas śliczności, Very Happy tylko go nie przelej. Niestety strasznie wolno rośnie. Czekamy na pozostałe fotki  Very Happy

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2008, 17:47:17 »

Piękne bonsai  Smile I równie piękne żaluzje, na tle których jest fotografowany. W moim guście  Very Happy

inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #16 : Grudzień 31, 2008, 14:59:13 »

Ja też zachwyciłam się bonsai.Przepiękne!!!
Cykas też jest na liście moich chciejst  Smile a jak zobaczyłam Twojego ,to już bardzo go chce. Very Happy

Pozdrawiam-Ina
mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 31, 2008, 15:11:57 »

Cieszę się, że rośliny się podobają, dzięki za miłe słowa Smile Nie wiem, czy są zadbane, nie znam się, ale wychodzę z założenia, ze jeśli rosną i jakoś wyglądają, to chyba jest dobrze Wink Pachira ostatnio coś się buntuje, ale coś się na to zaradzi.

Mam nadzieję, że mój cykas się utrzyma. To, co piszecie, nie brzmi fajnie Wink Nie mam zbyt dobrej ręki do kwiatków, ot podlewam, czasem zroszę, czasem nawożę. Może ten cykas jest wybitnie zahartowany - kupiłam go w supermarkecie, akurat była dostawa. Może dlatego znosi dzielnie wszystkie zabiegi Very Happy

Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #18 : Grudzień 31, 2008, 15:16:26 »

Czekamy na jeszcze  Smile

awa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Grudzień 31, 2008, 15:21:19 »

Bonsai robi wrażenie
gratuluje Smile
mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 18, 2009, 10:20:45 »

Storczyk w końcu zebrał się w sobie i kwitnie. Ma 12 pąków! Czekam aż wszystkie się otworzą Smile
Na razie tak skromnie:

Halka
Aktywny
**

Wielkopolska strefa 6b

« Odpowiedz #21 : Styczeń 18, 2009, 11:18:32 »

Kwiatuszki masz dopieszczone Very Happy.
Jesteś na dobrej drodze by kolekcję powiększyć. Ten niewinny storczyk jest prześliczny Smile.
Jakie problemy masz z pachirą? Ja mam świeżą sadzonkę i jeszcze nie wiem co mnie czeka. Confused

mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 18, 2009, 12:13:17 »

Pewnie i tak niedługo powiększę. Jak zobaczę gdzieś ładnego fiołka alpejskiego, to chyba kupię, podobają mi się Smile

Z pachirą mam taki problem, że jest u mnie od listopada a od dwóch miesięcy zrzuca starsze liście. Te nowe są zielone i ładne, rosną też dwa kolejne, ale starsze jeden po drugim żółkną i opadają. Podlewam mniej, bo tak mi doradzono tutaj na forum, ale sytuacja w ogóle się nie zmienia. Podlewam już małymi ilościami, a liście dalej opadają. Już tak naprawdę zostały dwa młodsze liście, ze starych zostały jakieś żółknące strzępki. To młoda roślinka, więc każdy ubytek jest bardzo widoczny. No ale czekam, może coś się poprawi.
Rośnie cały czas w torfowym podłożu, dzisiaj kupiłam dobrą ziemię uniwersalną i przesadzę. Albo pomoże, albo dobije. Wydaje mi się, że obecne podłoże jej nie służy, tym bardziej, że ma mieć podłoże gliniaste a tutaj ma torf... Nie wiem, zobaczymy.

Zastanawiam się też, czy ta pachira to nie kaktus... Chyba podlewanie jej nie służy, bo jak podleję (dosłownie jest to kilka kropel), to na następny dzień liście szybciej żółkną... Takie mam ostatnio spostrzeżenia i nie wiem, co z tym fantem zrobić, bo znając mnie, przesadzę z ograniczaniem wody i zamiast żółknąć, wyschnie Smile

dzika
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 18, 2009, 12:25:02 »

Mamuna z pachirą jest ten problem, że nie znosi ona suchego powietrza, a liści raczej nie powinno się zraszać. Zimą przy centralnym ogrzewaniu liście mogą snąć. Przydałoby się przenieść ją do chłodniejszego pomieszczenie, albo ustawić obok pojemnik z wodą. Teraz i tak musisz poczekać do wiosny, ale spróbuj poprawić trochę wilgotność w jej otoczeniu.

mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Styczeń 18, 2009, 13:08:15 »

Dzięki za rady Smile centralnego nie używam, ale teraz były mrozy, więc powietrze wszędzie jest suche. Spryskuję pozostałe kwiaty co kilka dni, więc chyba nie jest aż tak sucho. Ją też spryskiwałam, ale skoro mówisz, że nie należy zraszać liści, to zaprzestanę.
A co sądzisz o tym pomyśle z przesadzeniem? Naprawdę nie wiem, czy ten torf jest dla niej dobry.

violkah
Rezydent

« Odpowiedz #25 : Styczeń 18, 2009, 13:12:20 »

Ładne masz kwiatuszki, a storczyk przeuroczy  Very Happy, lubię białe
dzika
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Styczeń 18, 2009, 18:51:25 »

Pachirę powinno się sadzić właśnie w ziemi torfowej (3 części) z domieszką piasku ogrodniczego (1 część), więc nie jest źle. Przesadza się ją późną wiosną i tylko wtedy, jeśli bryła korzeniowa nie mieści się w doniczce. Ja bym teraz nie przesadzała. Poza tym powinna teraz przechodzić okres spoczynku, a skoro wypuszcza nowe liście tzn, że ma za ciepło. Spróbuj może przestawić ją na jakiś czas w chłodniejsze miejsce. Może łazienka? No i nie może stać w bezpośrednim świetle słonecznym.
A tak w ogóle to myślę, że albo roślinom pasuje nasz dom, albo nie. Ja choćbym na rzęsach stanęła, niektórym roślinom nie dogodzę. Sama mam ochotę nabyć pachirę i dlatego tak mnie interesuje, w jakich warunkach dobrze będzie się czuła.

XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #27 : Styczeń 18, 2009, 18:58:08 »

Cykas mnie urzekł i Fikus też piękne rośliny. Widać, że dbasz o nie Mamuna. Pozdrawiam i czekam na inne roślinki Smile

soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Styczeń 18, 2009, 18:58:48 »

Jestem pod ogromnym wrażeniem bonsai  Very Happy pozostałe kwiatki też bardzo ładne  Very Happy

mamuna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Styczeń 18, 2009, 21:27:57 »

Bardzo miło słyszeć takie słowa Smile Tym bardziej, że nie jestem specjalistą od kwiatów.
A bonsai to działka mojej mamy, ona je dopieszcza Smile

Dzika, to widzę, że są różne teorie na temat tego podłoża. Ja dotarłam do informacji, że podłoże powinno być gliniaste Smile W takim razie nie przesadzam, skoro może jej bardziej zaszkodzić.
Przestawić nie mam gdzie. W łazience się boję, bo jest zupełnie ciemna i też jest ciepła. Inne pomieszczenia odpadają, bo stałaby w miejscu przeciągów. W takim razie postawię ją w chłodniejszym kącie pokoju. Słońce nie pada na nią bezpośrednie - stoi przy północnym oknie. Pozostaje mi czekać, może na wiosnę odbije; natury nie przechytrzę, jeśli ma zmarnieć, to zmarnieje, ważne żeby jej w tym nie pomagać Wink Jeszcze raz dzięki!

Post dołączony: Styczeń 19, 2009, 15:01:26
No i kupiłam fiołka. Przechodziłam koło supermarketu, pokusiło mnie, aby zajrzeć, a że miałam kilka zł w portfelu, to nie bardzo mogłam wybrzydzać Smile Kupiłam ostatniego, trochę zmizerowanego fiołka (standardowy, kwitnie na niebiesko), bo było mi go szkoda. Został ostatni i nie wiadomo, ile jeszcze by stał w sklepie. A że kosztował dosłownie grosze, to czemu nie spróbować. Chyba miał mało światła, bo ma mocno wyciągnięte łodyżki i wygląda trochę zawadiacko. Postawię go w jaśniejszym miejscu, pewnie zbierze się w sobie i za jakiś czas będzie cieszył oczy Smile

Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: