W listopadzie dostałam w prezencie od Ukochanego młodą pachirę, wysoką wówczas na jakieś 12-13 cm (nad doniczką), z paroma niedużymi listkami. Teraz korona z liści jest znacznie większa, ale martwi mnie jedna rzecz. Nie wiem, czy prawidłowo podlewam pachirę, ponieważ jej starsze liście dostają jasnozielonych plam, które po jakimś czasie żółkną. Już straciła jeden liść, a że to mała roślina (teraz około 20cm nad doniczką), to takie straty będą widoczne.
Opiszę, jakie ma warunki, późnym wieczorem lub jutro wstawię zdjęcia tych liści i całej roślinki, na pewno pomogą.
Pachira jest w sklepowej doniczce z plastiku, nie przesadzałam jej bo ma dużo miejsca i nie chciałam jej "stresować" na dzień dobry. Stała w większej kamionkowej doniczce, między dnem plastikowej a kamionkowej była parocentymetrowa przerwa, gdzie spływał nadmiar wody. Czasem zapomniałam wylać i tak stała parę dni (ale nie zanurzona w tej wodzie!). Stoi przy oknie w najjaśniejszym miejscu - jeśli można o takim mówić, mając okna na północ. Nie jest narażona na przeciągi. Temp. w pokoju około 22 stopni, nie ogrzewam kaloryferem.
Podlewałam ją dość regularnie przegotowaną i odstaną wodą, co parę dni, kiedy podłoże wyschło z wierzchu.
Z początku rosła super, soczysta zieleń, szybki wzrost i te sprawy. Teraz minimalnie zwolniła, ale na liściach są te jaśniejsze plamy, które z czasem żółkną. Zżółkłe liście raczej nie są wyschnięte. Nie ma śladu pasożytów.
Nie wiem, co może być przyczyną. Niespecjalnie znam się na kwiatach, co nie zmienia faktu, że staram się wiedzę uzupełniać

Szukałam dużo w internecie i znalazłam wiele sprzecznych informacji - że trzeba podlewać obficie, albo raz na dwa tygodnie, że trzeba spryskiwać, że nie wolno, etc. Już sama nie wiem, więc zwracam się do Was.
Teraz, naczytawszy się trochę w internecie, postanowiłam wyjąć ją z kamionkowej doniczki i przesuszyć mocniej ziemię. Słusznie?
Na kwiatku szczególnie mi zależy, bo to prezent od najbliższej mi osoby. Luby z pewnością byłby zasmucony, gdyby roślinka zmarniała

Proszę o rady i pomoc.