Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:34:51
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Strelizia  (Przeczytany 1109 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Shadowsong
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 11, 2006, 12:48:57 »

Witam wszystkich. Dostałam dzisiaj strelizię (Strelizia reginae) i chciałabym się nieco dowiedzieć o tej roślinie.
Teraz ma ok. 30 cm wysokości, choć wiem, że urośnie znacznie większa. Czy ktoś wie, jak szybko? Jakie warunki należy jej zapewnić, żeby zakwitła (i czy musi osiągnąć maksymalne rozmiary, żeby być do tego zdolną?)
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2006, 13:25:24 »

Witam
Potrzebuje bardzo slonecznego miejsca, latem moze stac na balkonie, podlewac po przeschnieciu podloza, ma bardzo miesiste korzenie ktore sa wrazliwe na gnicie, nie zostawiac wody w podstawce, zima wymaga chlodnego a zarazem bardzo jasnego pomieszczenia.
Zakwitnie najkrocej za 3 lata, to zalezy od warunkow jakie sie jej zapewni, najdluzej dopiero po 6, narazie nawozic nawozem do roslin zielonych i co roku przesadzac, potezne korzenie potrafia rozsadzic doniczke.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2006, 15:02:28 »

odnosnie mlodych roslin bardzo czesto nie wiadomo o ktora odmiane chodzi czy o Strelitzia reginae- rosline o przepieknych kwaiatach w 4 kolorach - zwana bird of paradise czyli rajskim ptakiem, dorasta do 1.5 wysokosci czy o  Strelitzia alba aka augusta, znacznie wieksza, bialo kwitnaca dochodzaca do 3,5m rosline. Jedynym sposobem jest wystawienie rosliny na slonce. Alba bedzie zawsze zielona , reginae pokryje sie wkrotce niebieskawym nalotem. Niestety czas oczekiwania na kwiaty to kilka lat. Roslina ta wypuszcza odrosty od czesci podziemnej , krzewi sie - nie powinno sie usuwac tych odgalezien, im bardziej sie krzewi tym szybciej zakwitnie
olea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2006, 21:30:58 »

Witam,
Mam problem- od roku mam w doniczce strelicję i dziś zauważyłam u niej na liściach (od spodniej strony) jakiegoś szkodnika.Tzn, wygląda to z daleka jak kurz, ale jak przyglądam się z bliska są to malutkie, białe kropki wielkości ok 0,5mm otoczone jakby pajęczynką.Proszę o pomoc, nie wiem co robić  Sad

olea
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2006, 08:04:55 »

To jest przędziorek. Kup coś odpowiedniego do pryskania i działaj. Wiem z doświdczenia że mycie tu nie wystarcza. Odizoluj roślinę od innych bo wszystkie ci zachorują.

Pozdrawiam - Agata
olea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2006, 14:09:54 »

dziex, kupie i mam nadzieje że pomoże.

olea
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2006, 14:42:46 »

W opisie jest mała nieścisłośc, Ty widzisz te robaki, czy widzisz pajęczynkę bo przędziorka gołym okiem nie zobaczysz.

A jak są to owłosione robaczki białe to może czerwce, wełnowce?

Czerwce

Wełnowiec

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: