Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:26:53
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Niezidentyfikowany, chory storczyk  (Przeczytany 824 razy)
pronoia
Nowicjusz
*

« : Grudzień 20, 2008, 17:28:51 »

Witam, kilka dni temu trafił do mnie zaniedbany storczyk, którego nazwy nie znam i który wygląda na chorego - nie potrafię rozpoznać, czy jest to choroba grzybowa, wirusowa, ślady po żerowaniu owadów czy jakieś uszkodzenia wynikłe np. z niewłaściwej uprawy Confused Będę wdzięczna za pomoc w ustaleniu co to za storczyk, co mu dolega i jak to leczyć Razz

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2008, 20:01:26 »

Specem nie jestem ale obstawiałabym albo bakteryjną plamistość liści albo Antraknozę (chorobę grzybową) możesz spróbować oprysk albo Biochikolem albo Biosept 33 SL - ale dla pewności odstaw z dala od innych roślin i jak choroba się pomimo oprysków posunie dalej to niestety może się okazać że to wirus.
Niestety wiele z nich daje tak podobne objawy że są nie do określenia bez badań laboratoryjnych.
Zmiany już się nie cofną.

Jeśli zaś idzie o identyfikację rośliny to niestety jest niemożliwa bez kwiatów a nawet z kwiatami bywa trudna Sad można tylko stwierdzić że prawdopodobnie coś z oncidiowatych.

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2008, 21:01:27 »

W diagnozie popieram Beatę - naprawdę trudno nam zidentyfikować  co mu dolega a tym bardziej jaki to storczyk Confused
Mnie jednak dodatkowo zastanawia co innego - ta bezlistna ps.bulwa jest gładka - wygląda mi na młodą  Confused a już jest pozbawiona liści   jakby ktoś je obciął  Sad Confused
natomiast ta z liśćmi wygląda mi na starszą - jest pomarszczona

- czyżby zmiany chorobowe były tak duże, że na młodszym przyroście liście "padły" naturalnie lub zostały obcięte  Confused

wtedy raczej trudno będzie - mam na mysli dalszy jego rozwój  Sad choć nie jest tragicznie - roślina może wydać następne młode przyrosty  Confused Cool

pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
pronoia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2008, 18:19:12 »

Ta gładka psb jest stara (już kwitła), ale miała paskudne liście, więc je ciachnęłam, na fotce widać też fragmenty najstarszej psb (ta pomarszczona); natomiast ta część z liśćmi jest najmłodsza, psb nie jest jeszcze w pełni wykształcona...Razem są trzy sztuki psb (te dwie starsze trzymam jako źródło wody dla najmłodszej) Very Happy

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: