awa
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 18, 2008, 09:48:19 » |
|
A czy możecie mi coś poradzić odnośnie roślinki o nazwie Nolina? Kupiłam ją kilka dni temu. Strasznie mi się podobają te rośliny. Chciałabym żeby mi ładnie rosła. Podobno jak się o nią dobrze zadba to może rosnąć nawet kilkadziesiąt lat. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2008, 11:44:40 » |
|
Owszem, może rosnąć kilkadziesiąt lat. Ja swoją nolinę trzyma w ziemi uniwersalnej z dodatkiem ziemi do kaktusów. Podlewam oszczędnie, starając się nie moczyć kaudeksu/bulwy. Nie zasilam niczym! Z czasem końce liści obsychają, aż obsychanie dochodzi do głównego członu wtedy odcinam, nie odrywam, zostawiając parę centymetrów. W ten sposób pień nie jest goły, tylko pokryty twardniejącymi "wypustkami"/pozostałościami po liściu. Rzecz gustu. Niektórzy odcinają, czy wręcz odrywają u samej nasady. Wtedy pień jest gładki. Z czasem/biegiem lat pień wydłuża się, a pióropusz jest tylko na samej górze. Lubi słońce i najlepiej z czasem, jak jest już spory, postawić go na kwietniku słupku. Może być kolumna głośnikowa, czy coś w tym rodzaju. Zimą podlewam bardzo oszczędnie. Z moich wieloletnich doświadczeń z tą rośliną uważam, że jest bardzo łatwa w uprawie. Dla mnie to "żelazna dama".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2008, 18:50:17 » |
|
Od siebie może dodam że nolina rośnie wolno, żeby nie mówić że wręcz bardzo wolno. Ale warto starać się i dbać o tą roślinę. Jej piękne liście zwisając osiągają ok pół metra - nie od razu rzecz jasna. Ja podlewam tak jak Lulu - oszczędnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andres74
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2008, 10:53:36 » |
|
Może rosnąć wolno, ale nie musi  Moja najmniejsza nolina w styczniu 2008 r. wyglądała tak :  A obecnie wygląda tak : (nie rośnie już od ok. 2 miesięcy, jest zimowana):  Zimą nie należy ich prawie wcale podlewać, natomiast latem dosyć mocno, od czasu do czasu nawozić. Powinna wtedy mieć ciepło i jasno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2009, 15:20:01 » |
|
Ja w tym momencie jestem posiadaczką już dwóch nolin. Jedną mam już około 3-4 lat, a drugą wczoraj przyniosłam z pracy, bidulka,  jest w opłakanym stanie więc mam zamiar ją wyleczyć  jak tylko nauczę się dodawać na forum zdjęcia, to wkleję moje roślinki.  Post dołączony: Styczeń 10, 2009, 16:07:38
Heh, już umiem  to moja "zdechła" nolina,   a to moja starsza nolina, nieco inna odmiana,   
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
|
Czarodziej
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2009, 21:17:32 » |
|
Ta pierwsza ma conajmniej czterokrotnie za dużą doniczkę i zbyt głęboką noliny dobrze rosną w płytkich a szerokich misach ale by szerokość misy nie przekraczała dwukrotnie średnicy podstawy pnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2009, 08:17:22 » |
|
A to już przesadzona, wiem że była za duża i to baaaaaaardzo za duża  Teraz jest już w odpowiedniej wielkości doniczce. I ma bulwę na wierzchu, bo jak ją ktoś tam w pracy sadził to ją kompletnie schował pod ziemią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andres74
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2009, 18:16:41 » |
|
W przypadku hodowli nolin znajduję pewne podobieństwo do hodowli sagowców. Jedne i drugie są "miniaturyzowane" z powodu przesuszania, braku nawożenia, małej doniczki. Ta pierwsza (beaucarnea recuvrata) wygląda na zabiedzoną i kilka miesięcy pod dobrym okiem (od wiosny: światło, woda, ciepło,trochę nawozu) na pewno jej pomoże. Ta druga to beaucearnea guatemalensis (ewentualnie b. stricta). Za każdym razem, jak przesadzałem noliny (trzy różne) miały sporo grubych korzeni. Trzyma się je w misach, żeby za bardzo nie urosły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2009, 14:43:47 » |
|
Do Andres74: czy twoje noliny miały skracane pnie? Jeśli nie, to kiedy można doczekać się 2-go pióropusza?
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
Andres74
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 16, 2009, 17:41:37 » |
|
Takie kupiłem. Na pewno była ucięta. Podobnie jak z jukkami hodują je do sporych rozmiarów, ucinają i czekają, aż wyjdą nowe liście.
Właściwie nie mas się wpływu na to ile pióropuszy wyrośnie. Po skróceniu pnia nowe listki pojawiają się po ok. 2 - 4 tygodniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 17, 2009, 09:26:34 » |
|
Mam nolinki 2, na razie są małe, mają ok.4 lat. Znacie sprawdzone sposoby na przyspieszenie wzrostu? Urywam dolne listki 2 razy w roku i w zasadzie dopiero niedawno zaczęły "wyciągać szyję", bo do tej pory były kulami. Nie wiem kiedy doczekam się takich egzemplarzy...
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
Andres74
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 17, 2009, 14:39:45 » |
|
Nie urywać listków, jeżeli nie przysychają. Każdy przyda się do zwiększania siły wzrostu.
Poza tym dać je w słoneczne miejsce. Ta moja stoi na przeszkolnej altanie wychodzącej na zachód.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 17, 2009, 15:30:05 » |
|
Andres74 dzięki piękne za nazwy odmian  beaucarnea recuvrata jak na razie bez zmian,póki co aklimatyzuje się w nowym miejscu. Za to bardzo polubił ją mój kot, dosyć sporo skrócił jej liście  Zresztą moją starą nolinkę też systematycznie podgryza,,, Widać dobra 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|