a-moroso
Aktywny

|
 |
« : Grudzień 15, 2008, 13:27:02 » |
|
W jaki sposób najlepiej ukorzeniać rośliny stapeliowe ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2008, 15:16:53 » |
|
Z mojego doświadczenia: - nasypać do doniczki podłoża kaktusowego (tak 3/4 wysokości doniczki) - położyć na podłożu kawałek stapelii - podlewać od dołu co jakiś czas bardzo umiarkowanie (żeby górna warstwa podłoża stykająca się z pędem była sucha. Wilgotne ma być to co niżej.) Cierpliwie czekać na korzenie. Najpierw pojawiają się "pryszczyki" (od strony podłoża), potem korzenie, które włażą w ziemię. Kiedy pęd nie da się podnieść stapelia jest ukorzeniona. Można wtedy dosypać trochę podłoża, ale cały czas podlewać bardzo oszczędnie i od dołu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2008, 15:20:32 » |
|
Ja moją wsadziłam do ziemi zmieszanej z piaskiem pół na pół, podlewałam bardzo ostrożnie i delikatnie - ukorzeniła się bez problemów  Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2008, 15:24:07 » |
|
JeyDee i stokrotko bardzo dziękuję za info.
JeyDee nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, mam ją całą położyć na ziemi, a nie wsadzić odciętym końcem do ziemi ?
A czy muszę ją przesuszać ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 15:26:30 » |
|
Ja moją wsadziłam do ziemi zmieszanej z piaskiem pół na pół,
A ja tą techniką ukatrupiłam kilka, bo nie mam wyczucia w podlewaniu, kiedy koniec sadzonki jest schowany  . Szczerze podziwam osoby (to o tobie Stokrotko  ),które to wyczucie posiadają. A-moroso, niekoniecznie całą. Ja połozyłam tak, że 1/3 się stykała z ziemią. Jeżeli jest świeżo odcięta, to lepiej niech kilka dni poleży, żeby rana się zasuszyła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2008, 15:30:32 » |
|
Szczerze podziwam osoby (to o tobie Stokrotko  ),które to wyczucie posiadają. Eeee tam - szczęście miałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2008, 15:31:46 » |
|
Nawet kawałek stapelii można tak ukorzenić. Tylko naprawdę ostrożnie z podlewaniem, bo lubi zgnić  Ja prawie wcale nie podlewałam.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2008, 15:32:53 » |
|
Wielkieeeeeee dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2008, 16:39:36 » |
|
Tylko dopowiem, że gdy w ub. roku tak zimą albo późną jesienią byłam w naszym ulubionym Zakładzie Kaktusowym  w Rumi, to widziałam że leżało u nich mnóstwo kawałków stapelio-podobnych luzem, na koszu. Zapytałam czy to do wyrzucenia? (liczyłam na pozytywną odpowiedź  ) A nie.... to leżało luzem do wiosny bo w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu by zgniło a nie ukorzeniło się. Wniosek taki: oprócz tego że nie za wilgotno, to jeszcze ciepło musi mieć nasza ukorzeniana sadzonka, inaczej po prostu zgnije 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2008, 13:11:28 » |
|
Bardzo Wam wszystkim dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2008, 14:47:19 » |
|
Ja jakoś tak na wiosnę dostałam 1 takiego "palucha" stapelii z wymiany. Wsadziłam go do kubka po jogurcie do ziemi uniwersalnej. Podlewałam go normalnie i od czasu do czasu nawóz, w wakacje przesadziłam do ziemi kaktusowo-sukulentowej i większej doniczki. Na dzień dzisiejszy mam już kilka takich paluchów  Bo tak się ładnie rozrósł 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2008, 16:23:23 » |
|
Natalio super, tyle, że było to wiosną. To taki czas, kiedy każda szczepka ma w głowie tylko jedno - rosnąć,rosnąć, rosnąć... A dzisiaj jest grudzień i powiedzenie Agnieszce "Wsadź do ziemi uniwersalnej i normalnie podlewaj" jest moim zdaniem co najmniej ryzykowne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2008, 08:40:37 » |
|
Niekoniecznie, o ile podlewa się z umiarem w tej porze roku.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2008, 10:15:48 » |
|
Powiedzenie Ani, a nie Agnieszce 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 18, 2008, 11:29:57 » |
|
Powiedzenie Ani, a nie Agnieszce  No popatrz  byłam przekonana, że A-moroso to Agnieszka  Przepraszam Aniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 18, 2008, 19:21:55 » |
|
Jolu - nic nie szkodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 19, 2008, 16:41:54 » |
|
Hmm, czyli wsadzenie jej po prostu do ziemi to niezbyt dobry pomysł o tej porze roku
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 19, 2008, 19:28:20 » |
|
Dlaczego nie? Myślę, że jak wsadzisz np. końcówkę rośliny do ukorzeniacza, potem do ziemi kaktusowej albo uniwersalnej i będziesz podlewać oszczędnie, to chyba powinno być dobrze?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 19, 2008, 19:59:14 » |
|
Dlaczego nie? ...chyba powinno być dobrze?
Mam nadzieję  A jak z temperaturą?
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 19, 2008, 20:22:33 » |
|
Ja bym postawiła taką sadzonkę w normalnej temperaturze pokojowej, albo nawet w ciut cieplejszym miejscu, żeby się szybciej ukorzeniło.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|