Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 07:04:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: storczyki polskie  (Przeczytany 1534 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
larix
Nowicjusz
*

« : Grudzień 13, 2008, 23:21:19 »

Interesuja mnie polskie storczyki, jeden z nich nawet naturalnie rośnie na mojej działce, storczyk plamisty. Inne przyniosłem z różnych wypraw. Poszukuje obuwika posplitego, rośnie w naturze nawet niedaleko ale wolałbym nie kłusować. Może ktoś z Was wie jak i gdzie go zdobyc i ma doświadczenia w hodowli storczyków
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2008, 09:54:23 »

Confused Confused
Bardzo jestem ciekawa , sama mam na działce jeden   Confused

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2008, 11:00:59 »

Larix, pozostaje mi mieć nadzieję, że to co napisałeś jest czystą prowokacją Sad

" Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie.''- E. Kant
Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2008, 11:30:03 »

Nie musi się kłusować. Roślina wytwarza nasiona można je zebrać nie niszcąc rośliny. Niemniej wiem że to trochę trwa zanim wyhoduje się roślinę z nasionka.

Pozdrawiam Natka
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2008, 12:59:39 »

Można też kupić na wystawach storczyków.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2008, 14:12:23 »

To wszystko prawda, ale dla mnie ..."Inne przyniosłem z różnych wypraw" zabrzmiało jak dzwonek alarmowy. No cóż. Trochę już żyję na tym świecie i złudzeń mam coraz mniej. Lepiej dmuchać na zimne Smile. Mam nadzieję, iż wszyscy tu wiedzą, że nasze rodzime storczyki są pod ścisłą ochroną. Teraz podobno trzeba mieć papierek nawet na to, co mamy w ogródku. A obuwiki pospolite można nabyć prawnie u rodzimego hodowcy Smile. Udzieli też podstawowych zasad dotyczących uprawy.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2008, 14:40:26 »

chinanit masz rację. Eksploatacja naturalnych zasobów ciekawych roślin postępuje w zastraszającym tempie.

Pozdrawiam Natka
larix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2008, 14:47:30 »

Do chinanit. Dzwonek alarmowy niepotrzebny bo różne wyprawy to nie musi być kłusownictwo. A swoją drogą to czy za kłusownictwo uważasz np. wykopywanie różnych roślin z terenu przeznaczonego pod budowe na którą za chwilę wjedzie spychacz. Obok mojej działki była piekna łąka ze storczykami i innymi roślinami a teraz są fundamenty i zwały ziemi. Prosiłem znajomych by wykopali ile mogli. Możesz uważać to za kłusownictwo ale ja żałuje ze nikt nie dał rady ich zabrać. Zagrożeniem storczyków i innych roślin nie są ich hodowcy ale urbanizacja, bezmyślne zanieczyszczanie i niszczenie środowiska.  Co do obuwika u rodzimego hodowcy to nie jest to taka łatwa sprawa jak mówisz. Jak na razie nie udało mi się go znaleźć. Polecam książkę "Storczyki" z serii flora Polski wydawnictwa multico. A jeśli rady i informacje mielibyśmy czerpać wyłącznie z wystaw i od "rodzimych hodowców" to takie fora jak te byłyby niepotrzebne.
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 14, 2008, 16:07:11 »

Myślę, że chyba źle szukasz. Są  i strony polskie o rodzimych storczykach i forum takowych dotyczące. Tam znajdziesz potrzebne informacje. Wiem jakie szkody powoduje urbanizacja i zanieczyszczenie środowiska, ale my też nie jesteśmy bez winy. Prawo mamy takie, jakie mamy. Mnie też nie wszystko się podoba, ale to nie może usprawiedliwiać jego łamania. I żeby było wszystko jasne- ja ani Cię o nic nie oskarżam, ani o nic nie posądzam. Wiem także, że nasza świadomość w tym zakresie pozostawia wiele do życzenia i warto o tym mówić/pisać.
A co do książek o storczykach, to mam i znam. Także wiele innych.

A tak na marginesie, to chyba znasz największą w Polsce kolekcję Cypripedium? Jest na co popatrzeć Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
agac
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 14, 2008, 19:34:26 »

Larix ny stronie Waldemara Sobolewskiego ,on hoduje Obuwiki obuwik malpa wp.pl .Lub jego strona o liliowcach. nie wiem czemu ale klawiatura szwankuje tylko tu.
larix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 14, 2008, 20:28:41 »

Dzięki, rzeczywiście coś można znaleźć choć jeszcze jakiś czas temu miałem z tym problemy. Na niektórych stronach ceny nie zachęcaja gdyż są powyżej 100 zł. Poza zdobyciem rośliny cała sztuka polega na stworzenie mu optymalnego środowiska co jest trudniejsze niż zdobycie rośliny. Przekonałem się o tym boleśnie na przykładzie długosza królewskiego. Może ktoś z Was widział lub ma zdjęcia i wiedze dotyczącą tego jak można stworzyć warunki dla storczyków tak by dobrze rosły i wyglądały jak w środowisku naturalnym?
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 14, 2008, 21:20:29 »

Najważniejsze jest właśnie to:.."cała sztuka polega na stworzenie mu optymalnego środowiska co jest trudniejsze niż zdobycie rośliny". Cieszę się, że się rozumiemy Smile. Bardzo chciałabym Ci pomóc, ale regulamin zabrania podawania tu linków.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #12 : Grudzień 14, 2008, 23:05:39 »

Mario, myślę, że możesz podać linki - nieraz sobie coś ciekawego polecamy Smile
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #13 : Grudzień 14, 2008, 23:44:45 »

Bardzo chciałabym Ci pomóc, ale regulamin zabrania podawania tu linków.

Regulamin zabrania podawania linków jako formy reklamy (najczęściej własnego sklepu).
Natomiast czym innym jest link do sprawdzonego sprzedawcy/hodowcy/specjalistycznego forum - to jest dozwolone jako przekaz informacji.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 15, 2008, 06:55:24 »

Larix, mam pozwolenie zatem podaję  Smile.
Wszystkie potrzebne Ci informacje znajdziesz na stronie Polskiego Towarzystwa Storczykowego 'Orchis'. Wejdź też na forum Witka H. o storczykach gruntowych: http://www.terrorchid.pl/ Tam są podane szczegóły dotyczące nie tylko warunków uprawy, ale także dyskusje na temat obowiązującego w tym zakresie prawa. Można też się dopisać do wspólnych zamówień itd.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
larix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 15, 2008, 14:16:59 »

Dzięki chinanit, zacząłem przegladać i rzeczywiście dużo ciekawych informacji choć to też zainspirowało mnie do podglądania natury, jakie rośliny, drzewa, zwierzęta sasiaduja ze storczykami, jak pachnie ziemia i co się w niej porusza. Choć zdaje sobie sprawe ze przeniesienie całego ekosystemu nie jest możliwe ale jeśli na mojej łączce (1200 metrów i na niej mały domek) rosnie rosną naturalnie storczyk plamisty, firletki, niezapominajki to pewnie nie bedzie to takie trudne. Teraz czekam wiosny by wyruszyć na włóczenie sie po świetokrzyskich łąkach i lasach.  Pozdrawiam
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 15, 2008, 14:26:34 »

Warto jeszcze zajrzeć na stronę Janka K.- http://www.polskie.storczyki.org.pl/. Młody człowiek z ogromną pasją Smile.
Życzę powodzenia. Na moich piaskach to raczej trudne do realizacji, chociaż to i owo jednak rośnie. Kochają mnie za to goryczki Smile.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #17 : Grudzień 15, 2008, 18:32:45 »

Zapisane gdzie trzeba. Może na wiosnę Ania udostępni jakąś doniczkę na eksperymentalną hodowlę.

Pozdrawiam Natka
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 16, 2008, 12:53:11 »

Nie rozumiem Naradko. Czy to do mnie? Chcesz wiosną jakieś goryczki? Bo ja jestem Maria Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #19 : Grudzień 16, 2008, 12:54:54 »

Przepraszam za skrót myślowy. Stronka zapisana do późniejszego wykorzystania.  Ania to Starka. Mieszkamy niedaleko.

Pozdrawiam Natka
arczi148
Nowicjusz
*

Lubelskie - Strefa 6a

« Odpowiedz #20 : Grudzień 16, 2008, 19:26:23 »

Witam dołączam się do tego co powiedział larix odnośnie urbanizacji i niszczenia miejsc z naturalną roślinnością sam przyniosłem kilka podkolanów bialych z łąki przydrożnej na której teraz jest piękna "chroniona" betoniarnia. Storczyki rozwijają się u mnie pod jabłonką i nawet kwitły w tym roku. Jak sie rozrosną to będę mial może na wymianę. Dodam że ze zwałów ziemi zepchniętej łąki wyciągnłem jeszcze przylaszczki, kopytnika pospolitego i parzydło leśne trochę bylo to wszystko poturbowane ale jakoś na razie się trzyma.
Wiem że na wiosnę u mnie w okolicy mają wybierać ziemię na zalew wodny więc może uda mi się jakieś roślinki upolować. Tylko nie wiem kiedy zaczną, czy rośliny zdążą już puścić liście

King Moon
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: